Top 5 Global Emerging Markets Bond: BlackRock aan kop

De search for yield onder obligatiebeleggers houdt aan vanwege de langdurig lage rente. Dat zorgde in het tweede kwartaal voor een uitzonderlijk goed rendement bij schuldpapier uit opkomende landen, zowel bij staats- als bedrijfsobligaties. Zelfs zozeer dat deze categorie in het voorbije tweede kwartaal één van de beste kwartalen ooit beleefde. Dat staat in groot contrast met het rendementsverlies van het eerste kwartaal van 2020 dat vanwege de COVID-19 problematiek juist een van de slechtste ooit was. 

Jeroen Siecker 20 juli, 2020 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Met een verwachte inflatie voor de ontwikkelde landen van minder dan 1% voor de komende vijf jaar, blijft de rentevergoeding op staatspapier waarschijnlijk nog lang laag of zelfs negatief. Tel daarbij op het ultra verruimingsbeleid van de centrale banken dan zijn de vooruitzichten op een positieve reële rentevergoeding nihil voor de komende jaren. Hierdoor houdt de search for yield aan en dat heeft ertoe geleid dat schuldpapier van opkomende landen in het voorbije tweede kwartaal één van de beste kwartalen ooit beleefde. 

Contrast
Het contrast met het voorafgaande eerste kwartaal van 2020 is groot, want de economische schade voor opkomende landen als gevolg van de COVID-19 pandemie, heeft ertoe geleid dat het eerste kwartaal van dit jaar juist één van de slechtste kwartalen voor schuldpapier in opkomende markten was in de afgelopen drie decennia.

De volatiele marktomstandigheden gedurende februari, maart en april van dit jaar veroorzaakten onder beleggers een vlucht naar veiligheid en liquiditeit. Hierdoor daalde de rente op staatsobligaties in Duitsland en de Verenigde Staten sterk en tegelijkertijd zorgde het voor een stevige verkoopdruk van het illiquide schuldpapier in opkomende markten. Actieve fondsbeheerders in schuldpapier van opkomende markten werden geconfronteerd met een verkoopdruk van in totaal z’n 15% van het beheerd vermogen over de maanden maart en april.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid