Top-5 meest geconcentreerde wereldwijde groeifondsen

Het wereldwijde herstel op de aandelenbeurzen sinds de bodem werd bereikt op 23 maart is indrukwekkend. De S&P 500 index steeg met ruim 36% vanaf het dieptepunt tot een stand van 3276 punten per 22 juli. Dat is 3,2% lager is dan de recordstand die eerder dit jaar in februari werd aangescherpt tot 3386 punten, maar levert wel een positief year-to-date rendement van 1,4% op. Dit ondanks dat er veel bedrijven zijn die hard door de coronacrisis geraakt worden, waarbij complete sectoren afhankelijk zijn van overheidssteun en bedrijven in hun voortbestaan worden bedreigd.

Jeffrey Schumacher, CFA 27 juli, 2020 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

Het krachtige herstel wordt dan ook niet breed gedragen, maar vooral aangejaagd door een groep bedrijven die de index al langere tijd op sleeptouw neemt. Het koersverloop van de Nasdaq verraadt al in welke hoek de winnaars gezocht moeten worden. De technologie index is de top uit februari namelijk al ruim gepasseerd en staat year-to-date op een winst van ruim 19%. Daarmee steeg de marktkapitalisatie van de index tot boven die van alle 27 EU-landen gezamenlijk.

Technologie als aanjager
De grote aanjagers van het herstel vinden we dan ook onder de technologie en e-commerce bedrijven, dezelfde mega-caps die de index eerder al naar recordhoogte stuwden en die de barrière van 1 biljoen dollar aan marktkapitalisatie doorbraken. De toenemende concentratie van extreem goed presterende bedrijven zorgt ervoor dat ze steeds dominanter worden in de indices. De Financial Times berichtte afgelopen dinsdag dat meer dan 200 bedrijven in de S&P 500 index die dag met meer dan 1% stegen, maar dat de stijging van de index beperkt bleef tot 0,2% omdat een handvol megabedrijven, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook allemaal in het rood stonden.

Die afhankelijkheid van een select groepje aandelen is niet nieuw, maar wat wel opvalt is de snelheid waarmee de dominantie van deze bedrijven tot stand is gekomen. Wanneer we kijken naar de top-10 concentratie in de S&P 500 index, dan zien we dat de 10 grootste bedrijven momenteel 27% van de index uitmaken. Dat is gelijk aan het niveau van 2000 ten tijde van de dotcom bubble. Toen waren het Cisco Systems, General Electric en Intel die de dienst uit maakten samen met Exxon Mobil, Wal-Mart en Oracle. Geen van deze bedrijven had destijds echter de grootste weging in de index. Die was voorbehouden aan het bedrijf dat vandaag de dag nog steeds bovenaan staat: Microsoft.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid