Deze fondsen staan bij Morningstar op de radar

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijkse publicatie van veelbelovende, actief beheerde strategieën die volgens ons meer aandacht van beleggers verdienen, maar die momenteel nog niet worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar. Dit zijn enkele voorbeelden van beleggingsfondsen die de analisten van Morningstar interessant vinden.

Jeffrey Schumacher, CFA 28 juli, 2020 | 12:09
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar’s in Europa en Azië gevestigde fondsanalisten beoordelen ongeveer 1200 actieve en passieve fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating. Daar houdt het werk van de fondsanalisten echter niet op. Ze monitoren het bredere fondsuniversum nauwgezet en zijn op zoek naar interessante strategieën en die op termijn voor beoordeling in aanmerking kunnen komen. Deze strategieën vormen Morningstar Prospects. De fondsen die op onze Prospect List staan hebben een of meerdere van de volgende kenmerken:

- Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
- Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
- Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeftgeleverd.
- Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

Zes fondsen die promoveerden
In onze nieuwste editie van de Prospect List presenteren we een lijst van 49 strategieën die volgens ons de moeite van het overwegen waard zijn voor beleggers. Sinds onze vorige editie hebben we 17 fondsen van de lijst verwijderd. Geen van deze fondsen is nog gepromoveerd naar een officiële beoordeling middels een Morningstar Analyst Rating, maar zes van deze fondsen zullen in de tweede helft van 2020 door de analisten worden beoordeeld.

Onder deze fondsen is Trojan Global Income Fund, beheerd door de doorgewinterde dividendbelegger James Harries. Hij heeft de wereldwijde dividendstrategie van Newton van 2010 tot 2015 met succes beheerd voordat hij overstapte naar Troy Asset Management. Daar lanceerde hij deze wereldwijde dividendstrategie, die bekend staat om zijn geduldige, sterk geconcentreerde en op kwaliteit gebaseerde beleggingsstijl.

Interessante duurzame aandelenfondsen
Ook verschillende duurzame aandelenfondsen die op de Prospect List stonden, zullen in de tweede helft van het jaar een Morningstar Analyst Rating krijgen. Bijvoorbeeld NN (L) European Sustainable Equity, dat wordt beheerd door een ervaren trio met ondersteuning van zeven toegewijde analisten. De duurzaamheidsscreening van het team is gericht op een combinatie van ESG-momentum, controverse en uitsluiting van activiteiten en positieve selectie, terwijl de managers ook de concentratie van de portefeuille in de loop van de tijd hebben vergroot.

AXA WF Global Factors - Sustainable Equity's aanpak is heel anders, omdat deze berust op een systematische, kwantitatieve en zeer herhaalbare aanpak met een voorkeur voor laagvolatiele en kwaliteitsaandelen waarbij ESG-factoren in de screening zijn ingebed. Het doel is om de volatiliteit te verminderen en de strategie zou moeten uitblinken in neerwaartse markten. Dit maakt het, naast de lage kosten, tot een aantrekkelijk fonds.

Nieuwe, onbekende en kansrijke fondsen
In de afgelopen zes maanden hebben Morningstar’s fondsanalisten 19 nieuwe strategieën geïdentificeerd die nauwlettend zullen worden gevolgd en die zijn toegevoegd aan de Prospect List. Onder de nieuwkomers zijn verschillende fondsen van Wellington Management, waaronder Wellington Global Research Equity Fund. Dit multimanagerfonds profiteert van het 54-koppige analistenteam van de firma, waarvan 26 leden ieder een deel van het fondsvermogen beheren. Elke analist/portefeuillebeheerder concentreert zich op zijn eigen expertise en heeft zijn eigen filosofie en proces ontwikkeld. Al deze bronnen van alpha hebben in de loop der tijd geleid tot een indrukwekkende staat van dienst.

Qua obligatiestrategieën hebben we twee ESG-varianten van beproefde concepten aan de lijst toegevoegd. BSF ESG Euro Bond Fund en BSF ESG Euro Corporate Bond Fund worden beheerd door het gevestigde euro-vastrentende team van BlackRock, dat bestaat uit verschillende ervaren en getalenteerde managers en een breder team van analisten die het volledige scala aan wereldwijde staats- en bedrijfsobligaties dekken. Hier worden zowel gegevens van derden als intern onderzoek en instrumenten gebruikt om ethische filters, negatieve/uitsluitingsscreening en positieve/best-in-class screening toe te passen op het beleggingsuniversum van de strategie.

 

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

- De illusie van kennis

- Inzicht in interconnectiviteit van groot belang

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten