Voor beleggers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zullen ecologie fondsen zeer waarschijnlijk aansprekende beleggingen vormen. Deze fondsen beleggen namelijk hoofdzakelijk in aandelen van bedrijven waarvan de producten of diensten actief een schoner milieu bevorderen. Desalniettemin kunnen dit bedrijven zijn die in verschillende industrieën actief zijn. Daarbij valt te denken aan bedrijfstakken als alternatieve energie, afvalverwerking, waterbehandeling en energie-efficiëntie.
Jarenlang leidden dergelijke fondsen een sluimerend bestaan en bleef het beheerde vermogen van zulke fondsen in Europa schommelen tussen 5 en 8 miljard euro. Sinds een jaar of vier is daar echter aanzienlijk verandering in gekomen. Ongetwijfeld heeft dit alles te maken met de sterke groei in populariteit van duurzaam beleggen. Met name vorig jaar en dit jaar is er sprake van een sterke interesse in ecologiefondsen. Eind 2018 hadden beleggers in Europa nog 13 miljard euro belegd in ecologie fondsen en ETFs, maar inmiddels is dat per eind juli gestegen naar bijna 33 miljard euro. Een toename die grotendeels wordt verklaard door de instroom van ruim 14 miljard euro aan nieuw beleggersgeld.
Breed gedragen interesse
De toegenomen interesse onder beleggers werd breed gedragen, want vrijwel ieder fonds in de categorie zag het beheerde vermogen toenemen over deze periode. Echter, het waren vooral de grotere fondsen, zoals Pictet-Global Environmental Opportunities en Nordea 1 – Global Climate And Environmental Fund, die op het vertrouwen van beleggers konden rekenen en hun beheerde vermogen zagen verdubbelen. Impax, de Londense duurzaamheidsspecialist, zag het vermogen in haar Impax Environmental Markets strategie zelfs zo ver toenemen dat besloten werd het fonds te sluiten voor nieuwe beleggers.