Top 5 Aandelen Sector Edelmetalen: Bakersteel aan kop

Is er sprake van onrust, dan vluchten beleggers vaak naar voor hen bekende veilige havens, waarvan edelmetalen als een van de belangrijkste geldt. Inderdaad maken edelmetalen als goud en zilver een zeer sterk jaar door. Echter, de mijnbouwbedrijven die in dit segment actief zijn, laten ook hoge rendementen zien en dit na een sterk jaar in 2019. Inmiddels lijken beleggers winst te nemen, aangezien de jarenlange instroom in beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Edelmetalen is opgedroogd en er dit jaar zelfs sprake is van een uitstroom.

Ronald van Genderen 14 september, 2020 | 8:05
Facebook Twitter LinkedIn

Zoals wel vaker ten tijde van crisis vormen edelmetalen dit jaar een veilige haven voor beleggers. Dat beeld is tijdens de huidige coronacrisis niet anders. Hoewel er in maart nog wel een dipje te zien was, liep de goudprijs de afgelopen acht maanden inderdaad gestaag op. Stond de spotprijs begin januari nog op 1.530 US dollar per troy ounce, per eind augustus was dat opgelopen naar 1.970 US dollar, oftewel een rendement van bijna 29%.

Ondertussen heeft zilver het nog beter gedaan, al kwam daar pas medio juli de schwung in. Inmiddels noteert dit edelmetaal een rendement over 2020 van 50%, aangezien de spotprijs van 18 US dollar per ounce naar 27 US dollar ging.

Dat zijn aantrekkelijke rendementen voor grondstofbeleggers. Het lijkt echter ook de producenten en ontwikkelaars in dit segment geen windeieren te leggen. Zo liet de EMIX Global Mining Global Gold, waarin dergelijke bedrijven zijn vertegenwoordigd, dit jaar al een stijging zien van bijna 37%. De mijnbouwers, overwegend actief op het gebied van goud, hebben dus sterkere rendementen laten zien dan het edelmetaal zelf. Bovendien volgt dit op een zeer sterk jaar in 2019, toen de index al met bijna 47% steeg.

Winst nemen
Na die hoge rendementen lijken beleggers inmiddels winst te nemen. Over de vijf jaren van 2014 tot en met 2018 staken beleggers ieder jaar nieuw geld in beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Edelmetalen. Waar het totale beheerde vermogen in deze fondsen per eind 2013 nog op 5,7 miljard euro stond, was dat per eind juni van dit jaar opgelopen naar 21,8 miljard euro.

Voor 5,1 miljard euro was dat te danken aan instromen, terwijl positieve fondsrendementen veranwoordelijk waren voor het overige deel van de toename. Echter, vorig jaar droogde die instroom volledig op, meer nog de eerste zes maanden was er zelf een uitstroom van bijna 1 miljard euro.

De Top 5
In de top 5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Edelmetalen over de eerste acht maanden van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

Op 1 Bakersteel Global Precious Metals
Bakersteel Global Precious Metals neemt de eerste plaats in van deze top 5. Het in Londen gevestigde fondshuis Baker Steel is gespecialiseerd in het beleggen in bedrijven die actief zijn in natuurlijke hulpbronnen, goud en edelmetalen sectoren. Voor het zoeken naar beleggingsideeën maakt het ervaren drie-koppige beheersteam gebruik van haar uitgebreide industrienetwerk en een zelfontwikkeld waarderingssysteem. Daarnaast vormen ontmoetingen met bedrijfsmanagement en het bezoeken van industrieconferenties een belangrijk onderdeel van het beleggingsproces.

De portefeuille is met 35 aandelen en een 45% weging voor de tien grootste belangen behoorlijk geconcentreerd. Tot de grootste posities behoren onder andere de grote en bekende namen Newmont en Barrick Gold. Er is echter ook plek voor kleinere namen in de portefeuille, zo is het bedrijf B2Gold met een marktkapitalisatie van minder dan 6 miljard euro de grootste positie.

Op 3 BGF World Gold Fund
Op de derde plek staat BGF World Gold Fund, een fonds van BlackRock dat van Morningstar analisten een rating van Bronze heeft gekregen. Het fonds wordt beheerd door de zeer ervaren Evy Hambro, die sinds 2002 bij het fonds betrokken is. Eerst als medebeheerder, maar sinds 2009 is hij de hoofdbeheerder. De focus van het fonds is op kwaliteitsbedrijven. De beheerders hanteren een proces dat zowel top-down als bottom-up elementen bevat.

Hoewel de beheerders de vrijheid hebben om ook in kleinere bedrijven te beleggen, heeft het fonds minder dan categoriegenoten in small-caps belegd. Dit heeft aan de ene kant te maken met de overwegend defensieve positionering van de portefeuille, maar ongetwijfeld ook met de grote omvang van het fonds. Veruit de grootste twee posties zijn de industriemastodonten Barrick Gold en Newmont, beide aandelen hebben een weging van nipt boven de 8%. Ter vergelijking, de derde grootste positie, Wheaton Precious Metals, heeft een weging van net iets meer dan 4%.

 

 

Top 5 Aandelen Sector Edelmetalen

Top 5 Aandelen Aandelen Sector Edelmetalen NL tabel vrijstaand

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten