Frontiers bieden beleggers de mogelijkheid zich te diversifiëren omdat deze categorie typisch een lage correlatie heeft met wereldwijde aandelen. Dit heeft alles te maken met het feit dat hun kapitaalmarkten zich nog in de kinderschoenen bevinden en minder geïntegreerd zijn in het globale financiële systeem. Hun markten worden vaak gedreven door lokale beleggers, veelal vermogende speculanten eerder dan fondsen of institutionele beleggers. Deze particuliere beleggers zijn vaak veel gevoeliger voor de lokale nieuwsberichten dan voor wat er zich afspeelt in de VS of Europa.
MSCI heeft net als voor de groeilanden een index voor Frontier Markets. De landen die momenteel deel uitmaken van deze groep zijn erg divers. In Europa zijn dat Kroatië, Estland, Litouwen, Kazachstan, Roemenië, Servië en Slovenië, in Latijns-Amerika hebben alle landen het inmiddels tot Emerging Market geschopt behalve Jamaica, Panama en Trinidad & Tobago die hebben een stand alone status, wat betekent dat die wel een MSCI-landenindex hebben, maar geen onderdeel uitmaken van de brede Index.
Azië telt er slechts drie meer, Bangladesh, Sri Lanka en Vietnam, terwijl het Midden-Oosten is vertegenwoordigd door Bahrein, Jordanië, Koeweit, Libanon en Oman. In tegenstelling tot de MSCI Emerging Market Index, die slechts één Afrikaans land heeft opgenomen, namelijk Zuid-Afrika, vinden we in de MSCI Frontier Markets, Kenia, Mauritius, Marokko, Nigeria, Tunesië en de acht landen in de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie.