Top-5 India Equity: Ashoka aan kop

India spreekt tot de verbeelding, maar geniet onder beleggers niet dezelfde aandacht als China. Nochtans, Indiase aandelen deden het de laatste jaren goed en de economie groeide het voorbije decennia met gemiddeld 6,7 procent per jaar. India heeft een jonge bevolking, innovatieve bedrijven en een groeiende middenklasse die technologie omarmt. Maar het heeft ook tal van uitdagingen.

Thomas De Fauw 02 november, 2020 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

De MSCI India Index steeg, uitgedrukt in euro, 10,1 procent in het derde kwartaal van 2020. Daarmee waren Indiase aandelen een van de best presterende op het Aziatische continent nadat ze in het tweede kwartaal ook al 17,8 procent stegen. Echter, na de eerste 9 maanden van dit jaar noteerde de index nog steeds 8,6 procent in het rood. In het eerste kwartaal verloor de index immers niet minder dan 29,5 procent van haar waarde.

Ook India gaat gebukt onder een stijging in het aantal COVID-19 besmettingen en lokale lockdowns, vooral in de grote steden. Het IMF verwacht dat de economie dit jaar rond de 10 procent zal krimpen alvorens 8,8 procent te groeien in 2021. Ook de fiscale situatie in India blijft zwak en daarom heeft de overheid slechts voor 1,7 procent van het BBP aan fiscale maatregelen beloofd. De Reserve Bank of India verlaagde de rente dit jaar met 115 basispunten tot 4 procent, het laagste niveau sinds maart 2010. Net als in veel opkomende markten, moet de centrale bank steeds weer een balans weten te vinden tussen groei en inflatie. Die laatste wordt voor 2020 geschat rond de 6 procent.

Economische hervormingen
Sinds het aantreden van de hervormingsgezinde, maar omstreden premier Narendra Modi in 2014, steeg de MSCI India Index met 8,4 procent op jaarbasis en deed het daarmee beter dan de brede MSCI Emerging Market Index waar China domineert en India slechts 8,3 procent vertegenwoordigt. Het enthousiasme rond Modi’s economische hervormingen vertaalde zich ook in hoge waarderingen voor binnenlandse effecten. De aandelenindex noteert momenteel op een koers/winst ratio van 25,8 in vergelijking met 19,6 voor de MSCI Emerging Market Index.

De financiële, energie en IT-sector nemen elk zowat een vijfde van de MSCI India Index voor hun rekening. Het grootste beursgenoteerde bedrijf is Reliance Industries, een conglomeraat met een marktkapitalisatie van boven de 160 miljard euro. Infosys, een van India’s grootste IT-bedrijven met meer dan 200.000 werknemers is goed voor 9 procent van de index.

Er wordt verwacht dat tegen 2025 meer mensen in India dan in China zullen wonen. Meer dan de helft daarvan is ook werkgerechtigd en de gemiddelde leeftijd ligt er bijna 10 jaar lager dan in China. Dit opent perspectieven, maar vormt tevens ook een uitdaging, want ieder jaar stijgt de beroepsbevolking er met miljoenen. De benodigde massa’s nieuwe banen kunnen eigenlijk enkel gecreëerd worden in de maakindustrie en daar knelde voor India vaak de schoen. De maakindustrie verkoos Oost-Azië, eerst de Tiger Economies en later China boven India gezien de onderontwikkelde infrastructuur, bureaucratie en alomtegenwoordige corruptie in het land.

Structurele verandering
De hoop is dat Modi’s hervormingsagenda en 'Made in India' campagne daar verandering in zullen brengen. Sinds zijn aantreden in 2014 steeg India al van plaats 134 naar plaats 63 in de Ease of Doing Business lijst van de Wereldbank. Hoewel niet alle hervormingen, zoals het afschaffen van 1.000 roepie biljetten even populair waren, kaderen ze binnen een lange termijnplan om het land structureel te veranderen.

Dit komt misschien net op tijd, want veel multinationale bedrijven willen hun afhankelijkheid van China reduceren. Dit proces is al langer aan de gang en vooral gedreven door stijgende loonkosten in China maar wordt nu duidelijk versneld door de pandemie en Sino-Amerikaanse handelsoorlog. Echter, India heeft wel stevige concurrentie van Zuidoost-Aziatische landen zoals Indonesië en Vietnam.

 

De Top 5
Voor de Top 5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie India Equity. Deze vijf aandelenfondsen hebben de beste prestatie laten zien op basis van het rendement over de eerste negen maanden van 2020.

Ashoka India Opportunities Fund op 1
Op de eerste plaats vinden we Ashoka India Opportunities Fund, een sub fonds van India Acorn SICAV dat pas in december 2018 werd opgezet en beheerd wordt door White Oak Capital Partners in Singapore. Het fonds presteerde aanzienlijk beter dan de benchmark in de eerste 9 maanden van dit jaar, mede dankzij sterke prestaties van Navin Fluorine (chemicaliën), Dixon Technologies (electronic manufacturing services) en Muthoot Finance, die bekend staat voor zijn financiering van goud transacties. De portefeuille bestaat uit 30 tot 50 aandelen.

PineBridge India Equity op 2
Op nummer twee staat het PineBridge India Equity fonds dat sinds 2012 beheerd wordt door Elizabeth Soon. PineBridge is een wereldwijde vermogensbeheerder met meer dan USD 100 miljard activa onder beheer. De gezondheidszorg en technologiesector presteerden het best over de eerste negen maanden van 2020 en hebben een gewicht van respectievelijk 13 procent en 11 procent binnen de portefeuille. De top 10 posities zijn goed voor bijna 60 procent van het fonds.

Robeco Indian Equities op 3
De top 3 wordt vervolledigd door Robeco Indian Equities beheerd door Robeco’s beleggingsteam in Hong Kong en versterkt door de lokale expertise van Canara Robeco in Mumbai. De grootste belangen tonen gelijkenissen met de MSCI India Index, maar het fonds heeft wel een duidelijke onderweging in energie. De financiële sector is tot dusver de grootste verliezer dit jaar. Veel banken dreigen geherkapitaliseerd te moeten worden gezien de verwachte stijging in slechte leningen ten gevolge van de crisis.

 

Top-5 India Equity

Fondsnieuws Top 5 India Equity tabel NL

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings