Top-5 US Small Caps: Heptagon Driehaus aan kop

Daar waar de aandacht van beleggers in de afgelopen jaren steevast is uitgegaan naar de grote Amerikaanse e-commerce en technologiebedrijven die de S&P 500 index naar nieuwe hoogtepunten stuwden, vormen small caps nog altijd de bakermat van het Amerikaanse bedrijfsleven. Small-cap indices herbergen namelijk veel innovatieve, disruptieve en specialistische niche spelers, vaak regionaal opererende bedrijven, waarmee ze een interessante aanvulling kunnen zijn in een portefeuille van een belegger.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 december, 2020 | 14:17
Facebook Twitter LinkedIn

Hun groeipotentieel en diversificatiemogelijkheden, gecombineerd met de ruime keuze aan small caps, de doorgaans grotere dispersie van rendementen binnen deze groep en de beperkte aandacht van analisten voor deze aandelen waardoor prijs-inefficiëntie kansen biedt voor stock picking, maakt de categorie interessant voor actief beheerde portefeuilles.

Flinke impact corona
Ook Amerikaanse small caps zijn flink getroffen door de impact van het coronavirus in 2020. De Russell 2000 verloor in euro’s gemeten 29% in het eerste kwartaal, waarmee het kwartaalverlies groter was dan het vierde kwartaal van 2008 toen de index een kwart van haar waarde verloor. Ten opzichte van de grootste bedrijven in het Amerikaanse universum die de S&P 500 index vormen was de achterstand maar liefst twaalf procentpunten.

De grotere representatie van financials en vastgoedbedrijven in de Russell 2000 index en de fors lagere weging voor IT zijn belangrijke factoren die de grotere impact voor de small-cap index verklaren, naast de enorme risico aversie waarmee de markt overspoeld werd. Olie-gerelateerde aandelen werden gedecimeerd, met koersverliezen van 80 tot 90% in het eerste kwartaal van 2020. De koersexplosie van sommige biotechbedrijven, tot 770%, staat daarmee in schril contrast.

Bovengemiddeld fors herstel
In het tweede kwartaal profiteerden Amerikaanse small-caps echter ook bovengemiddeld van het forse herstel nadat de Fed en de Amerikaanse overheid alle steunmaatregelen uit de kast trokken om de economische schade die de coronacrisis veroorzaakte te beperken. Een rendement van 22% in het tweede kwartaal van 2020 was eveneens het hoogste kwartaalrendement van de index in de afgelopen 20 jaar.

De enorme volatiliteit waarmee beleggers in Amerikaanse small caps werden geconfronteerd onderstreept dat het beleggen in deze aandelen de nodige risico’s met zich meebrengt, en daarmee ook een lange beleggingshorizon vereist voor beleggers. Want er zijn naast het beteugelen van de coronabesmettingen en het opstarten van een omvangrijk vaccinatieprogramma nog genoeg andere onzekerheden die voor volatiliteit kunnen zorgen.

De verkiezing van Joe Biden als opvolger van president Donald Trump kan gevolgen hebben voor het Amerikaanse belastingenstelsel en de mate van regulering, terwijl de democraten en republikeinen ook nog tot overeenstemming moeten komen over een omvangrijk stimuleringspakket.

Per eind november 2020 heeft de Russell 2000 index het grote verlies van begin dit jaar weggepoetst en kan het uitgedrukt in euro inmiddels een positief rendement van 3,2% voor leggen. Groeiaandelen doen het nog steeds beduidend beter, met een rendement van 15% voor de Russell 2000 Growth index, tegenover een verlies van 9,3% voor waarde-aandelen.

Mengeling van groei en waarde
De Morningstar categorie Aandelen V.S. Small-Cap is een mengeling van fondsen met een waarde, groei of gemengd karakter, maar gezien de sterke outperformance van groeiaandelen bestaat de top-5 geheel uit fondsen met een sterke blootstelling aan de kleinere groeiaandelen in Amerika.

Heptagon Driehaus US Micro Cap Equity
Op basis van het rendement voor 2020 tot en met eind november heeft het Heptagon Driehaus US Micro Cap Equity fund de concurrentie vermorzeld. Beheerder Jeffrey James, die sinds 1998 bij Driehaus werkt en het small cap team leidt waarin hij wordt ondersteund door zes analisten, realiseerde tot dusverre een rendement van 54,26%. De strategie wordt op basis van fundamentele bottom-up analyse beheerd, waarbij een portefeuille van ongeveer 125 namen is samengesteld waarvan een derde van het fondsvermogen is belegd in bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 1 miljard dollar.

Het fonds heeft 43 aandelen in de portefeuille die meer dan 100% zijn gestegen in 2020. Veel daarvan zijn aangekocht in de loop van 2020, maart hebben desalniettemin fors bijgedragen aan de sterke performance van de strategie, waaronder biotechbedrijf Trillium Therapeutics, fitnessapparatuur ontwikkelaar en fabrikant Nautilus en webwinkel Overstock.com.

Alger Small Cap Focus
Op de vierde plaats treffen we het met een Silver (voor België Bronze) Morningstar Analyst Rating gewaardeerde Alger Small Cap Focus. Het beleggingstalent van manager Amy Zhang is de sleutel tot het succes van deze strategie. Zhang is een temperamentvolle manager met een uitgebreide ervaring. Ze heeft bijna 13 jaar lang haar vaardigheden als belegger aangescherpt toen zij medebeheerder was van het met een Gold-rating gewaardeerde Brown Capital Management Small Company. Zhang heeft een klein, toegewijd analistenteam opgebouwd zonder mensen van Brown mee te nemen, maar het team is nog steeds sterk afhankelijk van Zhang, wat een belangrijke risicofactor is. Het jonge team is daarnaast niet stabiel gebleken.

Zhang zoekt naar bedrijven met een bedrijfsomzet van $500 miljoen of minder, waarbij ze de voorkeur geeft aan bedrijven met gezonde balansen, duurzame bedrijfsmodellen en aantrekkelijke groeiperspectieven voor de lange termijn, evenals aan CEO's of managementteams die in staat zijn om die groei te realiseren. Zhang bouwt dan een geconcentreerde portefeuille van ongeveer 50 posities.

In 2020 heeft de portefeuille sterk geprofiteerd van de overweging in technologie en gezondheidszorg aandelen, die gezamenlijk 82% van de portefeuille beslaan. CareDx, Natera en Shopify zijn enkele namen die sterk hebben bijgedragen aan het rendement voor 2020 dat per eind november op 32,4% staat.

 

Top-5 US Small Caps

Top 5 US small caps 2020 tabel NL

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings