Wat hebben Europese fondsbeheerders in waarde-aandelen gekocht?

Morningstar presenteert een nieuwe serie waarin we kijken naar welke aandelen recentelijk zijn aangekocht door een reeks vooraanstaande Europese fondsbeheerders. We beginnen met de aankopen van fondsen in Europese waarde-aandelen. In deze serie zullen alle aandelen-stijlsegmenten van de Morningstar Style Box aan de orde komen.

Fernando Luque 02 maart, 2021 | 10:48
Facebook Twitter LinkedIn

Buy

Beleggers zijn altijd nieuwsgierig naar wat andere beleggers doen; voordat een belegger zijn keuzes maakt wil hij graag weten wat andere, hoog aangeschreven beleggers hebben besloten. Daarom kijken we in een nieuwe serie op Morningstar naar welke aandelen de beste fondsbeheerders van Europa hebben gekocht.

Dit concept is vergelijkbaar met het Amerikaanse Ultimate Stock Pickers concept dat u al langer kent van Morningstar. In deze nieuwe serie richten we ons dus op Europese fondsbeheerder. We concentreren ons op beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze en een Process Pillar rating van ten minste Above Average.

De eerste blik richten we op het segment Large-Cap Value (Waarde) van de Morningstar Style Box. Ook zullen we kijken naar de segmenten Growth (Groei) en Blend (Gemengd) om te kunnen ontdekken welke aandelen in de verschillende beleggingsstijlen aantrekkelijk zijn.

Het belangrijkste criterium is dat de portefeuille-informatie van recente datum moet zijn. We nemen alleen fondsen op waarvan de lijst met portefeuille-posities maximaal twee maanden oud is. De tabellen hieronder zijn gebaseerd op de top-10 posities in iedere portefeuille, omdat regelgeving niet vereist dat fondsen hun hele portefeuille op regelmatige basis publiceren, zodat die informatie voor veel Europese fondsen niet voorhanden is.

Wat hebben waarde-fondsbeheerders gekocht?

Hieronder kijken we naar 6 beleggingsfondsen die aan de criteria voldoen; welke aandelen hebben zij de afgelopen tijd gekocht?

Deeerste tabel toont de aandelen die het meest voorkomen in de top-lijstjes van alle zes de fondsen. Opvallend is de grote diversiteit tussen de portefeuilles van deze zes fondsen. De zes top-10's bevatten samen 48 aandelen in totaal. Dat verklaart de grote variatie in rendement tussen deze fondsen in 2020. BGF European Value, bijvoorbeeld boekte 1,1% rendement over het jaar en Brandes European Value 0,1%. Ondetussen ging Franklin Mutual European met 9,8% omlaag en Kempen European High Dividend verloor 8,4%.

Value

Toch zijn er overeenkomsten tussen de verschillende portefeuilles. Zo valt GlaxoSmithKline (GSK) op, dat in vier van de zes top lijsten voorkomt. Het is de grootste positie van Brandes European Value (per december 2020), de op een na grootste in Kempen European High Dividend, en de op vier na grootste van Franklin Mutual European en M&G European Strategic Value.

De farmareus krijgt vier sterren van Morningstar en volgens analist Damien Conove heeft het bedrijf 'zijn ruime middelen ingezet om te investeren in een nieuwe generatie behandemethoden en geneesmiddelen. De innovatieve nieuwe productenlijn en uitgebreide lijst aan gepatenteerde medicijnen zorgen voor een Wide Economic Moat rating'. Twee andere bedrijven komen voor in drie van de portefeuilles: Sanofi (4 sterren van Morningstar) en het Portugese nutsbedrijf EDP (3 sterren).

stocks

Vervolgens kijken we naar nieuwe aandelen die de top 10 van ieder fonds zijn binnengekomen. Sommige fondsen hebben een hogere portefeuille-omzet dan andere, dat wil zggen dat ze frequenter handelen dan andere. Het Kempen European High Dividend fonds bijvoorbeeld verwelkomde zes nieuwe aandelen in zijn top 10 posities in december.

Doorgaans bevindt een nieuwkomer zich in de lagere regionen van de portefeuile omdat de beheerder de positie mettertijd verder uitbouwt. Maar in sommige gevallen maakt een nieuw aandeel een stevige entree, zoals we zagen bij Kempen European Dividend, waar GlaxoSmithKline direct op de tweede plek in de top 10 belandde en Swatch Group (UHRN) op de derde.

stocks

Ons doel met deze tabellen is om beleggingsideeën te ontdekken die de recentste koopactiviteit weerspeigelen van beheerders van fondsen in Europese aandelen binnen ieder stijlsegment, op een tijdige manier om waarde te kunnen toevoegen voor beleggers.

Door de visies van Morningstar's aandelenanalisten te combineren met de activiteit van deze top-beheerders hopen we met regelmaat goede ideeën te kunnen geven waar beleggers zich verder in kunnen verdiepen.

Dit is het eerste deel in een regelmatig terugkerende serie over recente aandelenaankopen door vooraanstaande Europese fondsbeheerders. We zullen alle delen uit deze serie bundelen op een eigen pagina op de Morningstar-website.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten