Top-5: Aandelen Sector Alternatieve Energie: iShares aan kop

Het voorbije 2020 lijkt het jaar te worden dat alternatieve energie haar definitieve doorbraak maakte op de financiële markten. De sector beleefde in termen van rendement haar beste jaar sinds tien jaar, terwijl de traditionele oliegerelateerde bedrijven de slechtst presterende sector binnen de MSCI World vormden. Ook in termen van beheerd vermogen in beleggingsfondsen die in alternatieve energiebedrijven beleggen tekende zich een recordjaar af.

Ronald van Genderen 15 maart, 2021 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

Veel oliereuzen lijken er nog maar schoorvoetend aan toe te willen geven, maar de energietransitie lijkt onomkeerbaar. Afgaand op de koersprestaties in 2020 hangen de oliebedrijven in ieder geval in de touwen en mogen alternatieve energiebedrijven hun handen in de lucht steken. Afgelopen jaar was de energiesector, die wordt gedomineerd door de traditionele olie-gerelateerde bedrijven, de slechtst presterende sector binnen de MSCI World index.

De MSCI World/Energy 10/40 index, met daarin onder andere zwaargewichten Chevron, Exxon Mobil, Total en Shell, moest een verlies incasseren van bijna 36%. Alternatieve energie bedrijven beleefden daarentegen hun beste jaar van de afgelopen tien jaar met een rendement van meer dan 121% (gemeten aan de hand van de S&P Global Clean Energy index).

Alternatief heeft de toekomst
Beleggers lijken inmiddels overtuigd dat alternatieve energie de toekomst heeft. Over de afgelopen 12 maanden stroomde er maar liefst 15,5 miljard euro aan nieuw beleggersgeld naar de fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Alternatieve Energie.

De categorie was daarmee de op zes na populairste categorie onder de in totaal 328 Morningstar categorieën. Bovendien, per eind 2019 bedroeg het totale vermogen in deze fondsen nog maar nipt meer dan 4 miljard euro.

Beleggers waren sceptisch
Jarenlang hebben beleggers een sceptische of in ieder geval onverschillige houding gehad ten aanzien van de sector en was er nauwelijks sprake van in- of uitstroom van beleggersgeld. Wellicht werd dat veroorzaakt doordat zij in de periode 2010 – 2012 van een koude kermis thuis waren gekomen. In ieder van de drie kalenderjaren behaalde de S&P Global Clean Energy index verliezen in de dubbele cijfers, hetgeen resulteerde in een verlies van 64% over de gehele periode.

Destijds stond de sector nog veel meer in haar kinderschoenen en onder andere solar bedrijven zagen een zeer grillig koersverloop. Inmiddels zijn veel van de technologieën uitgekristaliseerd. Daarnaast wordt alternatieve energie in snel tempo omarmd. Denk daarbij alleen al aan de ontwikkeling die elektrische auto’s hebben doorgemaakt.

De Top-5
In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Sector Alternatieve Energie op basis van hun prestaties over de afgelopen 12 maanden.

iShares Global Clean Energy ETF
De ranglijst wordt aangevoerd door de iShares Global Clean Energy ETF met een rendement van bijna 89%. De tracker volgt de S&P Global Clean Energy Index. Dit is een geconcentreerde index die uit slechts 30 namen bestaat, waarbij de drie grootste posities per eind februari 2021 goed zijn voor circa 21% van de portefeuille.

Deze drie aandelen waren over de afgelopen maanden ook voor een groot deel belangrijk voor het uitstekende resultaat van de ETF. Plug Power, met een weging van bijna 10% de grootste positie in portefeuille, steeg ruim 900%, terwijl Enphase Energy een rendement boekte van 225% en Daqo New Energy 619%.

Schroder ISF Global Energy Transition
Op de laagste trede van het podium staat Schroder ISF Global Energy Transition. Het is een relatief jong fonds, aangezien het pas in juli 2019 werd geïntroduceerd. Aan het roer staat Mark Lacey, die een lange staat van dienst heeft in het beheer van energie en grondstoffondsen, maar de alternatieve energie sector is een nieuw gebied voor hem.

Desondanks heeft hij een prima start op dit fonds gekend. Zijn benadering kan worden gekenmerkt als growth at a reasonable price. Dit geeft de portefeuille inderdaad een groei karakter mee, met daarnaast ook een duidelijke tilt naar het lagere marktkapitalisatie segment. Onder de grootste winnaars in de afgelopen 12 maanden waren onder andere Engie (164%), Alfen (164%) and Samsung SDI (124%).

RobecoSAM Smart Energy
Tot slot treffen we op plek vier RobecoSAM Smart Energy dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft. Het fonds wordt beheerd door de zeer ervaren Thiemo Lang, die het fonds al sinds juli 2007 onder zijn hoede heeft. Ook Lang hanteert een op groei gerichte benadering en baseert zijn aandelenkeuzes zowel op trendanalyse als bottom-up research. De portefeuille is behoorlijk gespreid met meer dan 70 posities per eind december 2020. Onder de winnaars over de meetperiode vinden we onder andere Plug Power (909%), Nio (903%) en Itm Power (410%).

Top-5 Aandelen Sector Alternatieve Energie

ae tabel nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten