Top-5 aandelen wereldwijd: Ostrica aan kop

Het eerste kwartaal heeft voor beleggers behoorlijke rendementen opgeleverd. Ondanks dat logistieke problemen en zorgen over bijwerkingen van vaccins het wereldwijde vaccinatieoffensief met regelmaat in de wielen reed en tegelijkertijd het aantal coronabesmettingen weer wat oploopt, zien beleggers licht aan het eind van de tunnel. Het resulteerde in een stijging van ruim 9% voor de MSCI World index over de eerste drie maanden van het jaar.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 april, 2021 | 16:50
Facebook Twitter LinkedIn

Dit artikel is een rectificatie van de top-5 die op 6 april 2021 is gepubliceerd waarin Robeco BP Global Premium werd aangeduid als nummer 1 in plaats van Ostrica Equities Developed Markets.

Nadat de rookpluimen uit het Capitol Hill waren opgetrokken na de bestorming door Trump-aanhangers en er uiteindelijk een ordelijke machtsoverdracht plaatsvond, werd president Joe Biden op 20 januari geïnaugureerd als de 46e president van de Verenigde Staten. Als kers op de taart volgde voor de Democraten de winst van twee cruciale Senaatszetels in Georgia, waarmee Biden zijn politieke agenda gemakkelijker ten uitvoer kan brengen. Biden liet er geen gras over groeien en ondertekende direct diverse decreten om besluiten van Trump terug te draaien, waaronder het controversiële besluit om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen.

Biden vergat daarnaast de Amerikaanse economie niet, en verkreeg goedkeuring voor een omvangrijk stimuleringsprogramma ter waarde van 1900 miljard dollar, wat gevolgd werd door voorstel voor een infrastructuurinvesteringsplan ter waarde van 2000 miljard dollar dat mede wordt gefinancierd door belastingverhogingen voor bedrijven en vermogenden. De plannen zorgden voor euforie op financiële markten, waarvan small-caps en sectoren die hard werden geraakt tijdens de coronapandemie zoals energie, basismaterialen en financials sterk profiteerden. Dit speelde value-georiënteerde managers in de kaart.

Obligaties geraakt door verkoopgolf
Terwijl de vergeten aandelen in de spotlights stonden, werden Amerikaanse staatsobligaties geraakt door een verkoopgolf. De verwachting van een robuust herstel van de Amerikaanse economie, verdere fiscale stimulans en een mogelijke stijging van de inflatie zorgde voor een ommekeer in het patroon van een structureel dalende Amerikaanse 10-jaarsrente. Bij aanvang van 2021 stond de rentevoet nog onder de 1%, maar die is inmiddels opgelopen naar 1,74% aan het eind van het eerste kwartaal.

De stijging van renteniveaus zorgde voor tegenwind bij groeiaandelen die de beurzen in de afgelopen jaren naar nieuwe records hebben gestuwd. Waardeaandelen wonnen aan het eind van 2020 al voorzichtig terrein terug ten opzichte van de tot dan toe superieure groeiaandelen, maar in het eerste kwartaal zette de rotatie door, ondanks dat Fed president Jerome Powell aangaf dat er voorlopig geen renteverhogingen verwacht hoeven te worden. De MSCI World Value index boekte een rendement van 14,1% tegenover 4,4% voor de MSCI World Growth index. De outperformance van 9,7% is de op twee na grootste outperformance op kwartaalbasis van waardeaandelen sinds 1975.

Verschillen tussen sectoren
Op sectorniveau was de dispersie in rendementen hoog. De MSCI World/Energy index dikte bijna 27% aan na in het vierde kwartaal van 2020 ook al met 21% te zijn gestegen. Het besluit van Saoedi-Arabië om de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag terug te schroeven legde de basis onder de gestaag oplopende prijs voor Brent olie, die steeg van niveau rond de 20 dollar per vat in maart vorig jaar naar 64 dollar per eind van het eerste kwartaal van 2021.

Aan de andere kant bleef de technologiesector achter met een rendement van ruim 5% voor de MSCI World/Information Technology index. Hardware, software en e-commerce bedrijven behoorden tot de achterhoede, waarbij alleen semiconductors zich binnen de sector positief konden onderscheiden.

Ostrica Equities Developed Markets op 1
De top-5 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd, op basis van hun rendement over het eerste kwartaal van 2021, wordt aangevoerd door een fonds van eigen bodem, namelijk Ostrica Equities Developed Markets dat over de eerste drie maanden van 2021 een totaalrendement van 17,45% behaalde. Het fonds maakt gebruik van zowel modelmatige en kwantitatieve analyses als klassieke bottom-up fundamentele research.

Het multifactor model combineert verwachtingen en opinies met historische data, op basis waarvan het belegbare universum wordt gerangschikt naar aantrekkelijkheid en de analisten de aangereikte ideeën verder op hun potentieel beoordelen. Daarbij is het beschermen van de portefeuille tegen marktdalingen elementair in het beleggingsproces.

De breed gespreide portefeuille telt ruim 300 aandelenposities en heeft in de afgelopen drie jaar een sterker waardekarakter gekregen, met een gemiddelde koers/winst verhouding van 12,5 per eind februari ten opzichte van 18,1 voor het categoriegemiddelde. Ook is de blootstelling aan mega-caps wat afgenomen ten faveure van large- en mid-caps. De weging van de sector technologie ligt rond de 10 procent, wat de helft is van het gemiddelde wereldwijde aandelenfonds. Daarentegen is het overwogen in onder andere basismaterialen en financials, terwijl het fonds qua regioallocatie sterk overwogen is op Japanse aandelen.

De performance in het eerste kwartaal van 2021 was te danken aan diverse aandelen inspelen op verder herstel van de wereldeconomie. Onder de grootste stijgers vinden we diverse energieaandelen zoals Diamondback Energy en Occidental Petroleum, maar ook autoaandelen (Ford Motor, Volkswagen) en Abercrombie & Fitch.

Robeco BP Global Premium Equities op 2
Op de tweede plaats staat Robeco BP Global Premium Equities met een rendement van 17,42%. Aan het roer van het fonds staat Chris Hart, een ervaren en gelauwerde belegger. Sinds juli 2008 zwaait hij de scepter en beheert hij het fonds op basis van de beleggingsprincipes die voor alle fondsen van Boston Partners in acht worden genomen. De strategie is gebaseerd op diepgaande bottom-up aandelenanalyse, waarbij waardering, business fundamentals en momentum de pijlers zijn waarop portefeuillekandidaten worden beoordeeld.

Hart beheert het fonds samen met Josh Jones, nadat medebeheerder Josh White eerder dit jaar de overstap maakte van dit wereldwijde fonds naar het Amerikaanse large-cap fonds van Boston Partners. Hoewel het vertrek van White een aderlating is gezien zijn lange betrokkenheid bij het fonds als analist en meer recent als portefeuillebeheerder, is het fonds bij Hart nog steeds in zeer capabele handen. Hart won in 2014 de Morningstar Award voor beste aandelenfonds wereldwijd in negen landen en voegde daar in 2016 de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in de categorie Global Equity aan toe.

Robeco BP Global Premium Equities heeft in de afgelopen jaren veel last gehad van zijn waardefocus, maar dat weerhield Hart er niet van vast te houden aan zijn beproefde concept. In deze portefeuille geen Apple, Amazon, Facebook of Netflix, maar een overweging in de sectoren energie, industrie en banken. Die overtuiging betaalt zich uit nu waardeaandelen zich fors hebben hersteld. De stijgende olieprijs zorgde voor flinke koersstijgingen in posities zoals Diamondback Energy, Pioneer Natural Resources en Marathon Petroleum. Daarnaast behoren Applied Materials, Bank of America en ING Groep tot de grootste stijgers in het fonds.

 

Top-5 aandelen wereldwijd

aww nB

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten