Investeren in disruptors: een populaire strategie

De thema-ETF’s van ARK Invest zijn een hit in de Verenigde Staten sinds ze vorig jaar rendementen van meer dan 150% haalden. Hier zijn de risicovolle ETF’s, die inzetten op disruptors op digitaliseringsgebied, alleen via een omweg te koop. Is het de moeite waard om daar in te investeren?

Rentsje de Gruyter 07 april, 2021 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn

Sinds de ARK Innovation ETF van de Amerikaanse vermogensbeheerder ARK een rendement haalde van meer dan 150 procent, is deze ongekend populair aan de andere kant van de oceaan. Deze ETF is een van de vele die inspringt op de digitaliseringstrend, en daarbinnen op bedrijven die voor disruptie kunnen zorgen doordat ze nieuwe technologieën introduceren die een industrie radicaal op z’n kop zetten. Dergelijke partijen bestaan nu in ongeveer elke economische sector. Het is dan ook niet vreemd dat beleggers proberen in de winnaars van deze technologierace belegd te zijn.

Maar het is ook riskant, want veel beleggers hebben zó veel vertrouwen in bepaalde disruptors dat ze geen oog meer hebben voor de klassieke parameters die de waarde van een aandeel bepalen. Kijk maar naar de koers van Tesla en vergelijk die met andere autofabrikanten die inzetten op elektrisch rijden. Daar komt nog bij dat er zó veel bedrijven zijn die in aanmerking komen voor het label ‘disruptor’ dat het moeilijk kiezen is.

Daar komt bij dat de fondsindustrie inspeelt op die interesse onder beleggers en het ene na het andere themafonds opzet dat zich concentreert op een subthema binnen het brede thema van digitalisering. ARK Invest is een relatief jonge aanbieder, opgericht in 2014, die nu een klein aantal - zeven - ETF’s op de markt heft gebracht, waarvan de meeste actief beheerd worden. De ARK Innovation ETF is het vlaggenschip van die zeven, maar bijvoorbeeld de ARK Next Generation Internet ETF en de ARK Genomic Revolution ETF haalden afgelopen jaar jaar een nog hoger rendement, van respectievelijk tegen de 160 en 180 procent.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid