Fund flows maart: waarde-aandelen in opmars

De rotatie van groei-aandelen naar waarde-aandelen is duidelijk zichtbaar in de fondsstromen over de maand maart. Duurzaamheid blijft een belangrijk thema, terwijl de vraag naar obligatiefondsen flink inzakte. Dit is het overzicht van de fondsstromen over maart.

Valerio Baselli 27 april, 2021 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelenbeleggers hadden de trend al in de gaten: de rotatie van groei-aandelen naar waarde-aandelen manifesteerde zich duidelijk in de afgelopen maanden. Die is nu ook onmiskenbaar zichtbaar in de fund flow data van Morningstar over de maand maart.

Het optimisme op de wereldwijde financiële markten stuwde het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen naar alweer een nieuw record: van 10.608 miljard euro per eind februari naar 10.952 miljard per ultimo maart.

Bij aandelenfondsen die 47,4 miljard euro aan nieuw vermogen zagen binnenkomen, waren het opnieuw ecologie en wereldwijde large-cap aandelenfondsen die sterk in trek waren. Anders dan in eerdere maanden was technologie nu juist uit de gratie.

Obligatiefondsen bleven steken op slechts 1,2 miljard euro aan netto-instroom en daarmee is maart de zwakste maand in 12 maanden tijd. Ook opvallend was dat goudfondsen in de uitverkoop gingen; 1,9 miljard euro aan netto-uitstroom kregen ze te verduren. In de huidige marktomstandigheden heeft goud kennelijk zijn aantrekkingskracht verloren.

flows mrt 2021 1

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 43,3 miljard euro tegen 16,9 miljard.

Aan de actieve kant trokken aandelenfondsen de kar met 29,5 miljard euro instroom. De instroom in actieve obligatiefondsen verschrompelde tot 493 miljoen euro.

 

flows mrt 2021 2

Instroom op fondscategorie-niveau
Wereldwijde aandelen waren de meest gewilde categorieën met 11,9 miljard euro instroom voor wereldwijde large-cap gemengd fondsen. Dat betekent al 10 maanden op rij van netto-instroom. Die werd zo'n beetje eerlijk verdeeld tussen actief en passief.

US large-cap waarde aandelenfondsen gaan aan kop met 4,8 miljard instroom, en dat maakt maart tot de beste maand ooit voor deze fondscategorie. Dit markeert tevens de rotatie van groei- naar waarde-aandelen in de brede markt. Hiervan profiteerden ook aandelenfondsen in de sector financials. 

Wat wel constant bleef, was de vraag naar de aandelensector ecologie. De interesse voor ESG- en klimaatgerichte fondsen leidde tot 4 miljard euro aan netto-instroom. ACS Climate Transition World Equity Fund was met 524 miljoen euro instroom de koploper.

flows mrt 2021 3

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers keerden zich af van obligatiefondsen na de recente obligatierally en ook de verrassend positieve Amerikaanse macro-economische cijfers. De categorie USD corporate bond moest 3,1 miljard euro prijsgeven, een recorduitstroom. De iShares $ Corp Bond ETF zag 1,3 miljard euro aan vermogen wegvloeien.

Opvallend is verder dat US large-cap groei zo'n 2 miljard euro aan vermogen zag verdwijnen, de bevestiging van de eerder genoemde rotatie tussen groei en waarde.

flows mrt 2021 4

 

Instroom per fondshuis

Aan de actieve kant prijkt BlackRock wederom boven aan de lijst dankzij bijna 3 miljard instroom in zijn wereldwijde en Europese large-cap aandelenfonfdsen. Bestverkochte fondsen waren BlackRock ACS World ESG Equity Tracker Fund met 1,7 miljard en BGF Continental Europe Flexible Fund met 1 miljard.

De actieve moderate allocation fondsen van Allianz trokken bijna 1 miljard euro aan, waarbij het fonds Allianz Income and Growth het meest gewild was.

Aan passieve zijde gaat Xtrackers aan kop dankzij 1,4 miljard euro instroom naar de US aandelen large-cap gemengd fondsen, en dan vooral Xtrackers S&P 500 Equal Weight ETF. Nummer twee iShares profiteerde ook van de aandelenfondsen. iShares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF en iShares Edge MSCI World Value Factor UCITS ETF haalden respectievelijk 1,5 miljard en 1 miljard euro op.

flows mrt 2021 5

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij Aviva. Dat was te wijten aan de wereldwijde obligatiefondsen en obligatieproducten in Britse ponden. Er verdween 2,6 miljard euro aan vermogen, terwijl er een maand eerder al 2,3 miljard uitstroomde, toen ook al voornamelijk uit de obligatiefondsen.

Pimco verloor per saldo 1,8 miljard euro in maart, vooral uit zijn assortiment global bond funds. Sinds december 2018 heeft dit fondshuis slechts drie maanden van netto-uitstroom gekend. Russell Investment had te kampen met 2 miljard euro aan uitstroom in de afgelopen maand. Dit Amerikaanse fondshuis heeft in de afgelopen drie jaar slechts vier maanden van netto-instroom gekend.

Aan de passieve kant leed BlackRock onder 2,8 miljard euro aan uitstroom. Dat kwam vooral door de Noord-Amerikaanse en Britse aandelenfondsen, en dat vertoont een opvallend contrast met de beweging van wereldwijde large-cap aandelenfondsen in de brede markt, waar die juist sterk in de belangstelling stonden.

flows mrt 2021 6

De grootste fondsen
Van de grootste fondsen op de lijst wist Allianz Income and Growth de hoogste maand-instroom te boeken met 1 miljard euro aan nieuw geld. Daardoor komt de top-3 meer en meer inzicht, want de nummers 2 en 3 hadden juist te kampen met uitstroom.

Nummer twee Pimco GIS Income zelfs behoorlijk met 454 miljoen euro, veruit de grootste netto-uitstroom van de grote fondsen. Een maand eerder was nog sprake van een comeback na eerdere lastige tijden, maar die opleving blijkt van korte duur te zijn geweest.

Bij de passieve fondsen toonden zowel iShares Core S&P 500 ETF als Vanguard S&P 500 ETF net als in de voorafgaande twee maanden opnieuw een behoorlijke uitstroom. De iShares Core MSCI World ETF verstevigt zijn vorige maand verworven tweede plek met een instroom van 778 miljoen euro.

flows mrt 2021 8 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten