Dit zijn 9 ondergewaardeerde low-carbon aandelen

Morningstar zet 9 Europese aandelen met een Wide Moat rating op een rij die leidend zijn in hun branche én voorsorteren op een wereld die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Valerio Baselli 10 mei, 2021 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

factory emitting carbon

Klimaatverandering betekent een significant business risico voor veel bedrijven. Daarom gaat de ontwikkeling van groene technologie en hernieuwbare energie razendsnel, niet in de laatste plaats onder druk van vraag vanuit consumenten en van beleidsmakers en beleggers die bedrijven dwingen om hun CO2-uitstoot drastisch in te perken, en dan ook nog eens op korte termijn.

Die maatschappelijke draai gaat bedrijven in financiële zin raken, dus moeten zij hun producten en hun bedrijfsprocessen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Want anders worden ze voorbijstreefd door concurrenten of lopen ze zelfs de kans niet te overleven.

Om de bedrijven te ontdekken die in staat zijn om de transitie naar een low-carbon economie succesvol te maken, kijken we naar Sustainalytics’ carbon risk assessment, de beoordeling die ten grondslag ligt aan onze Morningstar Portfolio Carbon Metrics voor beleggingsfondsen. Deze maakt inzichtelijk hoe kwetsbaar een bedrijf is als het gaat om de transitie van een fossiele brandstoffen gedreven economie naar een economie op basis van schone energie.

Daarbij kijken we specifiek naar Europese aandelen die een Wide Economic Moat hebben, een Stable of een Positive Moat Trend, een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren en een carbon overall risk classification van Negligible of Low.

Met andere woorden, Europese bedrijven met een solide concurrentievoordeel, goed gepositioneerd voor een low-carbon economie en bovendien aantrekkelijk gewaardeerd. We vonden 9 van zulke aandelen en dit zijn ze:

wide moat european stocks

 

We lichten uit deze lijst van 9 aandelen de 2 bedrijven die 5 sterren hebben:

Anheuser-Busch InBev 

Biergigant AB InBev heeft volgens de analisten van Morningstar een van de sterkste kostenvoordelen in de defensieve consumenten sector en behoort tot de efficiëntste bedrijven in zijn soort. De schaalgrootte wereldwijd, samen met de dominante marktposities in Latijns Amerika en Afrika zorgen voor significante kostenvoordelen en volume-macht bij inkoop van grondstoffen. 

Morningstar-analist Philip Gorham stelt dat AB InBev goed gepositioneerd is om te blijven groeien in zijn belangrijke markten. In Latijns Amerika en in Azië, die samen goed zijn voor tweederde van de winst van de brouwer, zorgt de toenemende welvaart ervoor dat consumenten duurdere merken gaan kopen. Daarvan heeft AB Inbev een portfolio met sterke namen, zoals Budweiser, Corona en Stella Artois. Ontwikkelde markten daarentegen kennen weinig groei en daar is de concurrentie heviger. 

De resultaten over 2020 tonen een daling van 10% in omzet en 25% in de winst, maar Morningstar rekent voor 2021 op herstel en een omzetgroei van 8,3% als gevolg van hernieuwde groothandelsactiviteit. Voor de middellange termijn rekent analist Gorham op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 4%.

Roche 

De geneesmiddelen portfolio en toonaangevende diagnostische business van het Zwitserse farmaciebedrijf Roche zorgen voor sterke en houdbare concurrentievoordelen, aldus Morningstar-analist Karen Andersen. De Wide Moat rating van Roche komt voort uit leiderschap in oncologie behandelingen en in vitro diagnostiek. De strategie van combineren van beide expertises om een meer gepersonaliseerde medicijnenpijplijn op te bouwen, zal voor groei zorgen.

De sterke positie komt deels door de lange relatie met het bedrijf Genentech. Roche nam in 1990 een controlerend belang van 56% in Genentech, en in 2009 volgde volledige overname tegen een prijs van $95 per aandeel voor de resterende aandelen.

Roche’s focus op biotech en de innovatieve pijplijn van nieuwe geneesmiddelen zijn de sleutel tot het behoud van de Wide Moat rating en aanhoudende groei door steeds nieuwe en winstgevende blockbuster-middelen op de markt te brengen die de concurrentie goed aankunnen. Met name de diagnostiek business van Roche is sterk; met een marktaandeel van 20% op de wereldwijde in vitro diagnostiek markt, is Roche marktleider vóór andere grote spelers als Siemens, Abbott en Ortho.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten