Morningstar Waardeert Techgiganten Op

De winstupdates van de techgiganten vanaf het eerste kwartaal waren overweldigend positief en Morningstar heeft de reële waardeschattingen voor Tesla, Microsoft, Apple, Facebook en Alphabet opgewaardeerd

James Gard 14 juni, 2021 | 14:31
Facebook Twitter LinkedIn

Apple iPhone 12

Er wordt door beleggers altijd uitgekeken naar het winstseizoen van techbedrijven en deze week was een drukke week voor updates, aangezien bedrijven rapporteren over hoe hun 2021 tot nu toe is verlopen. Hier verzamelen we de laatste Q1-updates van Tesla (TSLA), Microsoft (MSFT), Google-eigenaar Alphabet (GOOGL), Apple (AAPL) en Facebook (FB.). Ze hebben allemaal de winstverwachtingen overtroffen en hun reële waarde is verhoogd door analisten van Morningstar.

Apple

Hoewel de iPhone dit jaar 14 jaar oud wordt, blijkt hij nog steeds een betrouwbare cash cow te zijn voor Apple. De omzet van iPhones groeide in het eerste kwartaal van 2021 met maar liefst 66%, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, terwijl de iPad-omzet met 79% groeide en de Mac-omzet met 70%. Analist Abhinav Davuluri zegt dat sterke verkopen van de 5G iPhone 12 deze groei helpen stimuleren, terwijl de vraag naar thuiswerken de verkoop van Macs en iPads heeft gestimuleerd. De totale verkoop in Groot-China steeg met 88%, wat Davuluri toeschrijft aan de populariteit van de nieuwe iPhone 12.

Hij merkt op dat vergelijkingen met Q1 2020, de periode waarin het coronavirus voor het eerst uitbrak, vlakkere meest recente cijfers en jaarcijfers waarschijnlijk minder spectaculaire stijgingen zullen laten zien. Toch voorspelt hij een groei met dubbele cijfers voor de iPhone-inkomsten in 2021, maar verwacht dat de groei van smartphones, tablets en desktopcomputers de komende jaren zal afnemen naarmate meer werknemers terugkeren naar kantoor.

De reële waarde van Apple is verhoogd van $ 98 naar $ 115 per aandeel, maar volgens Davuluri is Apple nog steeds overgewaardeerd op het huidige niveau van $ 133 per aandeel. (We hebben onlangs gekeken of Apple nog steeds een groeiaandeel is en wat dat betekent voor indices)

Facebook

"We verwachten dat een economisch herstel ten goede zal komen aan kleine en middelgrote bedrijven, waarvan de meerderheid waarschijnlijk prioriteit zal geven aan digitalisering, het sturen van advertentiedollars naar Facebook en Google, wat in 2021 een sterke groei zou moeten stimuleren", zegt Morningstar-analist Ali Mogharabi. De mediagigant's reële waarde wordt opgewaardeert van $ 335 tot $ 390, boven de huidige prijs rond $ 300.

Dagelijkse actieve gebruikers van het Facebook-platform zijn in het kwartaal toegenomen, wat consistent is met de toename van het gebruik van sociale media tijdens de lockdown, maar "betrokkenheid" (de hoeveelheid tijd die mensen doorbrengen op sites zoals Facebook) neemt af naarmate de coronavirusbeperkingen beginnen te versoepelen in veel landen.

Mogharabi waardeert de aanpak van Facebook om het bedrijf te diversifiëren, weg van de belangrijkste sociale netwerkwebsite, met groei in WhatsApp, Instagram en een hogere verkoop van zijn Oculus virtual reality-headset.

Tesla

De winst per aandeel (WPA) van de fabrikant van elektrische voertuigen was voor het eerste kwartaal vier keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en de autoverkopen bereikten een kwartaalrecord, wat de analisten van Morningstar ertoe aanzette de reële waarde van het bedrijf te verhogen naar $ 354 per aandeel, van $ 304 per aandeel. Toch zijn de aandelen van Tesla aanzienlijk overgewaardeerd en worden ze in 1-sterrengebied verhandeld voor $ 700. "We denken dat het aandeel blijft handelen op basis van de kans dat Tesla in de loop van de tijd enorm groter wordt in plaats van op de resultaten van een enkel kwartaal", zegt analist Dave Whiston. De aandelen verzachtten na de laatste winstpublicatie.

Morningstar-analisten voorspellen dat Tesla dit jaar 800.000 voertuigen zal leveren, vergeleken met iets minder dan 500.000 in 2020. De verkoop van Model S en X is in het eerste kwartaal fors gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal, zegt Whiston, aangezien nieuwe modellen later dit jaar worden verwacht – hoewel dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging van 13% in de verkoop van Model 3 en Model Y. De EV-industrie kampt met een wereldwijd tekort aan halfgeleiders, maar Tesla is druk bezig met het inkopen van chips van nieuwe leveranciers.

Alphabet

Google-moederbedrijf Alphabet rapporteerde sterke resultaten over het eerste kwartaal die de schattingen gemakkelijk overtroffen, zegt analist Ali Moghrabi, geholpen door een herstel van de advertentie-uitgaven en het voortgezette gebruik van de clouddiensten van het bedrijf, een trend die tijdens de pandemie versnelde. "Hoewel Alphabet tijdens de pandemie profiteerde van hogere online advertentie-uitgaven, verwachten we dat het bedrijf ook goed zal presteren tijdens het herstel", zegt hij. Naast clouddiensten zouden YouTube en Google Maps dit jaar sterk moeten presteren, voegt hij eraan toe.

Morningstar heeft zijn schatting van de reële waarde voor Alphabet-aandelen verhoogd van $2.605 naar $2.905 na deze reeks resultaten. Ondanks deze upgrade en een stijging van 4% de dag na de resultaten, handelen de aandelen nog steeds onder hun reële waarde rond de $ 2.400 per aandeel.

Microsoft

Wide-moat Microsoft heeft ook zijn reële waarde opgewaardeerd na een sterk kwartaal en heeft net als Alphabet geprofiteerd van de groei in zijn cloudplatform, Azure. De aandelen van het bedrijf hebben nu een reële waarde van $ 278 per aandeel, van $ 263 per aandeel voorheen (ze handelen momenteel net boven $ 250 per aandeel). "We blijven onder de indruk van het vermogen van Microsoft om de omzet en marges op deze schaal te vergroten en we geloven dat er op beide fronten meer te halen valt. We zien vanaf nu een bescheiden voordeel voor deze hoogwaardige naam", zegt analist Dan Romanoff. Het bedrijf "profiteert van een tweede golf van digitale transformatie", zegt hij.

Een van de best presterende bedrijfssegmenten was gaming, waaronder pc-videogames en de Xbox-console, die eind 2020 een nieuwe versie lanceerde. zowel pc-gerelateerde vraag als gaming blijven bestaan", zegt Romanoff.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten