Top-5 Aandelen Frontier Markets: Magna New Frontiers aan kop

Een leuke eerste vier maanden van dit jaar waren het vermoedelijk niet voor frontier market fondsbeheerders, want de pandemie zorgde ervoor dat deze avonturier-beleggers wederom hun reisplannen moesten uitstellen. Maar 2021 is tot dusver wel een winstgevend jaar.

Thomas De Fauw 17 mei, 2021 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

frontier markets

De brede MSCI Frontier Markets index wist in de laatste vier en 12 maanden rendementen van respectievelijk 9,5% en 26,9% in euro’s te noteren, ondanks een uitstroom van om en bij de 100 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Ter vergelijking, de populaire MSCI Emerging Market index die de prestaties van opkomende economieën volgt, steeg 6,6% en 35,3% over diezelfde periodes. De instroom in de Global Emerging Markets Equity categorie bedroeg trouwens 4,7 miljard euro in de eerste drie maanden van 2021. Over het laatste decennium bedroeg het rendement, uitgedrukt in euro’s, van de MSCI Frontier Markets index op jaarbasis 6,4%, iets beter dan de MSCI Emerging Market index die 5,8% boekte. Uitgedrukt in Amerikaanse dollar blijft de index evenwel nog steeds onder haar niveau van voor de financiële crisis in 2008.

Zoals altijd blijven de verschillen tussen landen groot. Zo presteerden Kazachstan (83,5%), Vietnam (48,1%) en Roemenië (42,1%) veel beter dan Marokko (27,3%) en Kenia (18,9%) in de voorbije 12 maanden. Deze vijf landen hebben momenteel de hoogste weging in de MSCI Frontier Market index.

Promoveren
Wat dan meteen opvalt is dat Koeweit, dat bij onze vorige top-5 van september 2020 nog de grootste weging kreeg, nu uit de index is verdwenen. Dat komt omdat de oliestaat tegenwoordig door de indexprovider wordt erkend als een emerging market. Wanneer een land uit de index verdwijnt, denk maar aan Pakistan enkele jaren terug, kan dit gevolgen hebben voor tal van frontier market portefeuilles. Toch zal dat vooral bij passieve fondsen het geval zijn, want vaak zien we dat actieve frontier beleggers een breder mandaat hebben dat het mogelijk maakt om ook in enkele jonge emerging markets te blijven beleggen of op z’n mits niet onmiddellijk te moeten verkopen.

Nu steeds meer frontier landen promoveren en fondsbeheerders buiten de benchmark om beleggen wordt het nut en de relevantie van deze categorie in twijfel getrokken. Binnen de Morningstar categorie Global Frontier Markets Equity zat aan het einde van vorig kwartaal nog zo’n 2,2 miljard euro aan vermogen, een daling van meer dan 60% ten opzichte van de 5,7 miljard euro eind maart 2018. Sommige beleggers gaan, niet zonder risico de andere richting uit en jagen op koopjes in landen zonder MSCI-statuut zoals Mongolië of Iran. Vaak gaat hier om enkelingen die geduldige klanten hebben, want in frontier markets bepalen lokale, veelal vermogende individuen de richting en is het vinden van een tegenpartij geen sinecure.

De Top-5
In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Frontier Markets over de eerste vier maanden van 2021 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland). Er zijn geen ETFs voor deze categorie beschikbaar in Nederland.

Magna New Frontiers
Het fonds Magna New Frontiers rijdt voorlopig aan kop van het frontier peloton met een year-to-date rendement van 17,6% gemeten in euro’s. Over de laatste vijf jaar staat dit fonds trouwens ook op nummer 1. Beheerder Stefan Böttcher staat al 10 jaar aan het roer van deze strategie en heeft 27 jaar ervaring in het beleggen in opkomende markten. Hij wordt sinds 2013 bijgestaan door co-manager Dominic Bokor-Ingram en geniet ook de steun van vier jonge analisten.

Böttcher was verantwoordelijk voor Fiera Capital’s (vroeger Charlemagne Capital) transitie van een toegewijde manager van opkomend Europa naar een toonaangevende manager van wereldwijde opkomende markten. Dit vertaalt zich ook in de huidige portefeuille die voor maar liefst 36,5% uit Vietnamese aandelen bestaat, een overweging van 4,7 procentpunten ten opzichte van de index. Andere landen zoals Griekenland (8,2%), Kazachstan (6,9%) en de Filipijnen (6,4%) volgen op geruime afstand. Ruim 60% van de portefeuille heeft blootstelling aan consumptiegoederen, zoals Phu Nhuan Jewerly en HumanSoft Holding, een Koeweiti holding met focus op onderwijs en de financiële sector met Vietnamese banken zoals VP Bank en Military Bank. Böttcher is agnostisch wanneer het aankomt op marktkapitalisatie en houdt typisch zo’n 40 tot 70 aandelen in portefeuille.

T. Rowe Price Frontier Markets Equity Fund
Op de tweede plaats vinden we T. Rowe Price Frontier Markets Equity Fund dat van Morningstar analisten een Neutral rating kreeg. De voorzichtigheid komt er nadat het fondshuis bekendmaakte dat beheerder Oliver Bell uit het fonds zou stappen op 1 januari 2021. Hij stond aan het hoofd van deze strategie sinds de lancering in 2014 en werd opgevolgd door Johannes Loefstrand die sinds 1 augustus 2020 co-manager was op het fonds. Ondanks de steun van vijf toegewijde analisten noopt de beperkte ervaring van Loefstrand in portefeuillebeheer ons tot voorzichtigheid.

Het fonds streeft ernaar te beleggen in bedrijven met duurzame groeivooruitzichten en wordt voornamelijk bottom-up gestuurd, maar dan wel met oog voor macro-economische veranderingen. De portefeuille heeft een grote blootstelling aan de financiële sector, wat niet ongebruikelijk is binnen deze categorie. Eind maart 2021 bedroeg die blootstelling 35% of 5 procentpunten meer dan de categorie. Bovendien is deze portefeuille ook geconcentreerd met bijna de helft van alle activa in de top 10 holdings. Het kon dit jaar onder meer profiteren van de sterke prestaties van FPT Corp en Mobile World, twee Vietnamese aandelen die overigens al sinds 2017 en 2015 in de portefeuille zitten alsook Safaricom, de Keniaanse mobiele netwerkoperator.

Top-5 Aandelen Frontier Markets

top 5 frontier markets nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten