De best en slechtst presterende ETF's in mei

De goudprijs en mijnbouwaandelen hebben in de maand mei een comeback gemaakt, terwijl crypto fondsen het moeilijk hadden na meer tweets van Elon Musk en een waarschuwing van de People’s Bank of China.

Valerio Baselli 22 juni, 2021 | 14:02
Facebook Twitter LinkedIn

gold trophy on black background
Volgens Morningstar data zit er ongeveer 60 procentpunten verschil tussen de best en de slechtst presterende Europese exchange-traded products (ETP's) over de maand mei; de rendementen over mei lopen uiteen van 14,6% tot -45%.

We bekijken de belangrijke trends over deze vijfde maand van het jaar zonder daarin inverse en leveraged fondsen mee te nemen. Die instrument en zijn puur passieve producten en weerspiegelen daarom de marktontwikkeling zonder de invloed (goed of slecht) van actieve managers.

The Leaders

De Top-20 van Exchange traded products (ETP's) wordt in mei aangevoerd door de Market Access NYSE Arca Gold BUGS Index UCITS ETF die belegt in een gelijkgewogen mandje van bedrijven die actief zijn in de winning van goud. Momenteel telt de benchmark 51 componenten.

Na een matige start van het jaar steeg de spot prijs van het edelmetaal in mei van $1.768 naar $1.905 per ounce, na zorgen over mogelijke oververhitting van de wereldeconomie. De Amerikaanse dollar en de inflatiedruk zijn de twee belangrijkste drijfveren die de goudsector kunnen blijven ondersteunen. De Verenigde Staten gaan vele miljarden dollars in de economie stoppen met programma's die de dollar zelf verzwakken, en dat is gunstig voor goud. Als goud de drempel van $2.000 weet over te komen, dan kan het verder stijgen.

Op de tweede plaats staat WisdomTree Coffee - EUR Daily Hedged. Een van de belangrijkste koffieproducerende landen, Brazilië, kampt met de ergste droogte in de afgelopen 90 jaar. Daarom proberen Braziliaanse koffieboeren hun contracten met handelaren en exporteurs te heronderhandelen om er hogere prijzen uit te slepen.

20 best performing ETFs of may

The Laggards

Diverse cryptovaluta maakten afgelopen maand een duikeling na negatief nieuws dat beleggers afschrok. De bitcoin daalde van boven de $60,000 naar onder $35,000 in de periode medio april tot medio mei. Ethereum, de op een na grootste cryptovaluta, halveerde in twee weken tijd. 

Een harde klap kwam vanuit China, omdat Beijing banken en betaalbedrijven verbood om nog langer cryptocurrency transacties te faciliteren. Drie aan de staat gerelateerde organisaties, National Internet Finance Association of China, de China Banking Association en de Payment and Clearing Association of China waarschuwden op social media dat consumenten geen bescherming meer krijgen als ze verliezen zouden lijden op crypto transacties.

Ook Elon Musk’s uitingen op Twitter brachten een verkoopgolf teweeg. Op 13 mei kondigde Musk aan dat Tesla niet langer Bitcoin betalingen zou accepteren voor zijn auto's vanwege de milieu- en klimaatzorgen rondom Bitcoin mining. Eerder was Musk een fervent supporter van Bitcoin, maar recentelijk likt hij meer ten faveure van het alternatief dogecoin te zijn.

worst performing etfs of may

The Biggest

De maandelijkse top en flop fondsen vallen vaak samen met de meest volatiele en daarmee risicovolle producten, die het best een satelliet-rol in de portefeuille kunnen spelen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de grootste in Europa gevestigde ETP's in termen van beheerd vermogen, die geschikter zijn om tot de core holdings van de portefeuille te behoren. De maandrendementen lopen uiteen van 6,1% voor Xetra-Gold tot aan de iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD die 0,9% in de min dook.

biggest ETFs of may

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten