Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor juli.

Robert van den Oever 09 juli, 2021 | 8:15
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in juni met 1,61% en sloot de maand af op een stand van 3.289. Daarmee is de markt momenteel overgewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een premie van 5% ten opzichte van de Fair Value, hetzelfde als het percentage per eind mei.

Op relatieve basis is technologie de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een premie van 21% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector energie is nog altijd de goedkoopste en die kent een korting van 24% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo juni tegen een korting van gemiddeld 29% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is de energiesector die een gemiddelde korting van 64% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn met name te vinden in de sector financials, die een verzekeraar en een bank bijdroeg. Nieuw op de lijst zijn onder meer de volgende aandelen: 

Glencore
Het wereldomspannende netwerk van handelaren en logistieke mogelijkheden van Glencore zorgt voor significante schaalvoordelen. Toegang tot de mijnbouwproductie van Xstrata stelt de gecombineerde ondernemingen in staat om meer waarde uit dit productievolume te halen. Glencore is beter gediversifieerd dan andwere grote mijnbouwbedrijven. Het heeft grotere blootstelling aan laat-cyclische grondstoffen, zoals nikkel, kobalt en koper.

Orange
Deze telecomaanbieder is marktleider in Frankrijk met in dat land het beste netwerk en nauwe banden met de overheid. Als bouwer van het glasvezelnetwerk in Frankrijk heeft Orange een leidende positie, vindt Morningstar-analist Javier Correonero. Orange is vertegenwoordigd op markten in Afrika en die kunnen als groeimotor fungeren, iets wat andere europese telecombedrijven missen.

Aegon
De Nederlandse verzekeraar bevindt zich midden in een turnaround, waarbij het niet-kernactiviteiten afstoot en Morningstar-analist Henry Heathfield hoopt dat dit doorzet. Recentelijk zijn de businesses in Centraal en Oost-Europa gedesinvesteerd. Schuldaflossing is tot dusver indrukwekkend geweest en nu staat er nog 11 miljard euro aan schuld op de balans. Nieuwe CEO Lard Friese heeft 10 jaar ervaring in de verzekeringsbranche en gaat slagvaardig te werk.

Stellantis
De integratie van de merken van FCA en PSA onder de hoede van het nieuwe moederbedrijf bevordert de schaalvoordelen. De bedrijfstop verwacht dat 80% van de beoogde 5 miljard euro aan synergie al in het vierde jaar na de fusie zal worden bereikt. De prijsstelling is verbeterd dankzij lagere voorraad aan bedrijfswagens gedurende de covid-pandemie en door de productieschaarste als gevolg van het tekort aan chips. Dat moet de marge de komende tijd opstuwen. De wereldwijde uitrol van premium merken zoals Alfa Romeo, DS, Jeep en Maserati verhoogt de gemiddelde omzet per verkochte auto en verbetert de winstgevendheid.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor juli:

 

emlcpl 2021-07 1

emlcpl 2021-07 2

 emlcpl 2021-07 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten