Zijn micro-caps het hogere risico waard?

Nieuwe beleggers die avontuurlijk zijn ingesteld beproeven hun geluk vaker in micro-caps. Voor velen onbekend terrein met hoge risico's; de beloning kan groot zijn, maar als het tegenvalt is het verlies dat ook.

Emma Rapaport 16 augustus, 2021 | 10:33
Facebook Twitter LinkedIn

sticky notes

De financiële markten zagen na de piek van de corona-pandemie de aanwas van nieuwe, jonge beleggers die hun eerste schreden in de beleggingswereld waagden. Intussen bleef de oude garde ook, met name in de hen vertrouwde gebieden van grote, stabiele bedrijven en breed gediversifieerde beleggingsfondsen.

Naast die dominante meerderheid van voorzichtige beleggers is er ook een kleine groep avontuurlijk ingestelde beleggers die graag buiten de gebaande paden gaat en de onbekende krochten van de markt opzoekt.

Voor sommige beleggers zijn small-cap aandelen al gewaagd, maar er is nog een stap verder: micro-caps. Die zijn zo nieuw, klein of speculatief dat ze helemaal niet op de radar staan bij de meeste beleggers. Het is een hele toer om te begrijpen hoe die bedrijven werken, wat het verdienmodel is en wat de risico's zijn in de eerste fase van hun ontwikkeling. 

Wat zijn micro-caps?

Algemeen is de aanduiding micro-cap aandeel gebaseerd op de marktkapitalisatie; het zijn de onderste regionen van de markt, gemeten naar beurswaarde. Doorgaans wordt een bovengrens van 250 miljoen euro gehanteerd. Daaronder ben je een micro-cap, daarboven een small-cap.

Beheerders van micro-cap fondsen stellen hun portefeuille samen met zulk soort bedrijven. een voorbeeld van zo'n fonds lichten we hieronder toe, de First Trust Dow Jones Sel MicroCap ETF:

First Trust Dow Jones Sel MicroCap ETF

Portfolio as at 30/06/2021

Stock Style

Source: Morningstar.ca

 

De aantrekkingskracht

Het obscure karakter is de belangrijkste aantrekkingskracht van het micro-cap universum. Micro-caps zijn het minst diepgaand onderzochte segment van de markt. Deze aandelen zijn ofwel te klein ofwel te nieuwe of zelfs te speculatief om op de radar te verschijnen van grote effectenhandelaren of institutionele beleggers. Geoefende micro-cap beleggers zoeken naar verborgen schatten die het potentieel hebben om hun omzet en winst flink te laten groeien zodat ze kunnen stijgen naar de status van small-cap, of zelfs nog hoger.

Bijvoorbeeld de Canadese e-commerce gigant Shopify (SHOP) begon als een kleine webwinkel voor snowboard toebehoren. Omdat de oprichters niet tevreden waren over de mogelijkheden voor online winkels, besloten ze om hun eigen platform te bouwen en creëerden daarmee een business model dat de wereld van online retail op zijn kop zou zetten - en tevens de investeerders van het eerste uur flink zou belonen voor hun moed.

Zulke succesverhalen al in een vroeg stadium weten te ontdekken kost aanzienlijke tijd en moeite, beamen de analisten van Morningstar: "Micro-caps met ontluikende business modellen ontberen vaak een financiële historie en hebben een management dat zich nog niet bewezen heeft. Ook opereren ze vaak in zich snel ontwikkelende industrieën. De beloning kan groot zijn als het goed gaat, maar de vereiste inspanning om de business, het potentieel en vooral het risico te doorgronden is navenant."

"De grootste risico's bevinden zich op de gebieden management, cash flow en liquiditeit. Micro-caps die zich nog in een vroege fase bevinden kunnen veel cash nodig hebben en daarom een beroep doen op regelmatige investeringen om hun plannen uit te voeren en hun groei te financieren."

In het geval van een correctie, zo merken de analisten op, kan de liquiditeit op de aandelenmarkt snel opdrogen en dat maakt micro-caps kwetsbaar. Dat komt omdat door de kleine aantallen verhandelde aandelen plotse koop- en verkoopbewegingen van bovengemiddelde omvang de koers danig kunnen beïnvloeden.

"Voor beleggers betekent gebrek aan liquiditeit ook dat het lastiger kan zijn om posities af te bouwen als er stress in de markt speelt. Tijdens de financiële crisis hadden small en micro-cap aandelen te lijden onder het wegvallen van goedkoop krediet en opdrogende liquiditeit; dat zorgde voor verliezen."

De rendementen op de korte termijn kunnen aanzienlijk zijn, maar beleggers moeten wel voorbereid zijn op extreme volatiliteit of wilde koersbewegingen. Het vooruitzicht op hogere groei gaat hand in hand met een grotere kans op mislukking. Het vermijden van de mislukkingen is net zo profijtelijk als het meepakken van de successen.

Satelliet-functie

Laat u de verantwoordelijkheid om de winnaars eruit te pikken liever over aan een portfolio manager? Morningstar's fondsanalisten waarschuwen dat micro-caps in de huidige markt weliswaar een lucratief segment zijn gebleken, maar dat dit rendement gepaard gaat met bovengemiddelde risico's.

Ook de capaciteit van fondsen wordt een punt van aandacht bij small en micro-cap fondsen. "Naarmate fondsen meer assets vergaren en groeien, wordt het steeds moeilijker om soepeltjes in en uit substantiële posities te bewegen zonder de aandelenkoers merkbaar te beïnvloeden," aldus de analisten.

Morningstar ziet small-cap strategieën bij uitstek als een satelliet-allocatie in een breed gediversifieerde portefeuille. Daarbij is 80 procent van de overall portfolio te kenschetsen als de kern, ofwel "core", en de resterende 20 procent al "satellite". Het satelliet-gedeelte is de aangewezen plek om tactische keuzes in onder te brengen.

Actieve aanpak

De Morningstar analisten preferen actieve strategieën boven passieve indexfondsen voor dit segment, want ETF's zijn niet geschikt voor elke asset klasse. Dit zijn de redenen:

ETF's werken het best als hun onderliggende holdings handelen in efficiënte, diepe en liquide markten. De micro-cap markt is dat geen van alle. Micro-caps kunnen dagen, weken of zelfs maanden genoteerd staan zonder dat er ook maar één aandeel verhandeld wordt. Dan kunnen automatisch aangestuurde koop- en verkooporders van zelfs kleine plukjes aandelen de koers in een relatief illiquide markt al fiks in beweging brengen.

Front running heeft ook impact op micro-cap ETF's. Indexen zijn "dom" in de zin dat ze vooruitlopen op wat ze gaan kopen of verkopen. Slimme handelaren kunnen daar op inspelen en winst pakken ten koste van indexbeleggers. Front runners doen dat zelden bij large-cap indexen zoals de S&P 500, omdat arbitrage daar zo goed werkt dat hun spelletje daar niet opgaat. Maar bij micro-cap indexen wel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Emma Rapaport  Emma Rapaport is senior editor at Morningstar Australia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten