Top-5 Belegging in Royal Dutch Shell: Brook aan kop

Klimaatverandering door opwarming van de aarde is moeilijk meer te ontkennen. Het maakt de roep om actie sterker en de energietransitie lijkt producenten van fossiele brandstoffen steeds meer in het nauw te drijven. Op de aandelenmarkten is dit zichtbaar in een afnemende waarde en belang van de grote olieconcerns die in toenemende mate onder druk staan van aandeelhouders om het roer om te gooien. Daar ontkomt ook Royal Dutch Shell niet aan. Ooit de hoeksteen in de portefeuilles van Nederlandse beleggers.

Ronald van Genderen 16 augustus, 2021 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

Producenten van fossiele brandstoffen lijken het steeds lastiger te krijgen nu wereldwijd het besef steeds verder doordringt dat de opwarming van de aarde grote gevolgen kan hebben. Het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, bevestigde recent nog maar eens dat klimaatverandering onomstotelijk op ons afkomt. Het IPCC concludeerde in haar rapport dat de opwarming van de aarde een nadelig effect heeft op weersextremen en de organisatie vond daar in haar meest recente rapport meer bewijs voor dan in de editie van 2013.

In welke mate de aarde opwarmt en klimaatverandering plaatsvindt, zal afhangen van het effect van reeds genomen maatregelen, maar vooral van nog te nemen stappen. Het IPCC schetste immers het sombere beeld dat de opwarming van de aarde al effect heeft op het klimaat en de opwarming in ieder geval zal doorgaan tot het midden van deze eeuw. Volgens de organisatie is een beperking tot 1,5 of twee graden opwarming nog mogelijk, maar alleen als er nu snel ingrijpende en grootschalige maatregelen worden genomen. En die maatregelen zullen zeker de energietransitie versnellen, wat slecht nieuws betekent voor producenten van fossiele brandstoffen.

Gevolgen voor marktwaarde
Energie uit fossiele brandstoffen voorziet nog altijd voor circa tweederde in de wereldwijde energiebehoefte. Hoewel hernieuwbare energiebronnen snel in belang toenemen, vertegenwoordigen zij slechts 26% van de benodigde energieproductie. De resterende 10% komt van nucleaire energie. De gerechtvaardigde verwachting is daarom dat de verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare bronnen voor onze energie de komende jaren zal aanhouden.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid