Morningstar's Fund Family 100: dit zijn de beste fondshuizen

Het Fund Family 100 onderzoek van Morningstar selecteert de beste fondshuizen van Europa aan de hand van een reeks criteria en kwaliteitsmaatstaven, waaronder de Morningstar Analyst Rating en de Morningstar Sustainability Rating. Lees welke fondshuizen als beste uit de bus komen. Comgest en Fundsmith scoren hoog, verklappen we alvast.

Robert van den Oever 28 september, 2021 | 0:05
Facebook Twitter LinkedIn

100

Morningstar’s Fund Family 100 is een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder de 100 grootste Europese fondshuizen, gemeten naar beheerd vermogen. De fondshuizen worden gerangschikt op basis van een reeks criteria, waaronder behoud en aantal dienstjaren van fondsbeheerders, de kwaliteit van het fondsenaanbod in termen van Morningstar Analyst Rating en Morningstar Sustainability Rating, passief en actief beheer en kosten. Ook bedrijfscultuur en aandacht voor de belangen van eindbeleggers zijn belangrijke criteria.

Het Fund Family 100 onderzoek verscheen voor het eerst in het eerste kwartaal van 2019 en het rapport dat deze maand uitkomt is de vierde editie. Tegenwoordig vindt het onderzoek, onder leiding van Morningstar's fondsanalisten Samiya Jmili en Thomas De Fauw, jaarlijks plaats.

Klein en groot
De 10 beste fondshuizen die uit het onderzoek naar voren komen zijn een mix van grote wereldwijde spelers en gespecialiseerde kleine boetieks. Kijken we naar hoe de fondshuizen scoren op Morningstar Analyst Rating, dan springen er twee firma’s uit: Fundsmith en Comgest.

Fundsmith is een goed voorbeeld van een kleine, gespecialiseerde vermogensbeheerder die streeft naar maximaal beleggingsrendement voor zijn eindbeleggers. Het fondshuis biedt slechts drie verschillende strategieën aan die dezelfde beleggingsfilosofie en -proces volgen. De beheerders zijn bovendien ook zelf belegd in hun fondsen en dat helpt om hun belangen op één lijn te brengen met die van eindbeleggers.

Comgest is een grotere partij met een solide beleggingscultuur. Het beheerd vermogen is in de afgelopen 20 jaar flink gegroeid naar 27 miljard euro. Toch is dit fondshuis trouw gebleven aan zijn benadering op basis van kwaliteit en groei. Het heeft met regelmaat zijn beleggingsteams versterkt langs de lijn van die principes.

Onderstaande grafiek toont de Top-10 fondshuizen van het Fund Family 100 onderzoek op basis van het percentage fondsklassen dat een positieve Morningstar Analyst Rating draagt:

Fund Family 100 2021 1

 

Transparantie en dienstjaren
Verder zijn de staat van dienst van fondsbeheerders en de stabiliteit van beleggingsteams belangrijke criteria. Het gemiddelde dienstverband van een portefeuillebeheerder op basis van in Europa verkrijgbare fondsen van de top-100 fondshuizen en vermogensbeheerders bedraagt 7,1 jaren. Drie partijen springen er op dit punt uit: Dimensional, Comgest en Ninety One.

Dimensional combineert een sterk behoud van beheerders (het gemiddelde dienstverband is 10,8 jaar) met volledige transparantie over wat er in de teams gebeurt. Toen in 2019 toenmalig co-CIO Eduardo Repetto en enkele teamleden overstapten naar een concurrent, leidde dat tot slechts een kortstondige rimpeling omdat het fondshuis de lacune snel opvulde. Het werven, ontwikkelen en behouden van beleggingstalent is een sterk punt van dit bedrijf.

Ook Ninety One toont stabiliteit en uitstekende informatievoorziening. De afsplitsing van dit fondshuis van zijn voormalige moederbedrijf Investec Group in maart 2020 lijkt geen invloed te hebben gehad op de beleggingsteams. De dienstverbanden blijven lang (gemiddeld 7,1 jaren) en de middelen die ter beschikking staan zijn sterk.

De Top-10 van de Fund Family 100 op basis van transparantie en dienstjaren luidt als volgt:

Fund Family 100 2021 2

 

Duurzaamheid
Tot slot buigt het Fund Family 100 onderzoek zich ook over de mate van duurzaamheid van de fondshuizen. Daartoe zijn ze gerangschikt op Morningstar Sustainability Rating, dat wil zeggen, de fondshuizen met de meeste Above Average en High (4 of 5 globes) Sustainability Ratings scoren als beste. Dat zijn Comgest, Capfi Delen Asset Management en Swedbank.

Comgest heeft niet alleen, zoals boven beschreven, sterke dienstverbanden van zijn mensen (gemiddeld 8,6 jaar), maar ook op het gebied van duurzaamheid presteert het goed. Maar liefst 69% van de fondsen in het aanbod van Comgest draagt een Morningstar Sustainability Rating van 4 of 5 globes.

Het beheer van ESG-risico's is een natuurlijk onderdeel van de goed doordachte kwaliteitsgroei-aanpak van Comgest. In de afgelopen zeven jaar heeft het fondshuis ESG factoren volledig geïntegreerd in zijn beleggingsproces en inmiddels heeft duurzaamheid een systematische en merkbare invloed op de beleggingsbeslissingen. 

De Top-10 van fondshuizen met de beste duurzaamheidsprestaties luidt als volgt:

Fund Family 100 2021 3

 

Wilt u het volledige Fund Family 100 rapport lezen?

Vraag hier uw exemplaar aan

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten