De machtige dollar

In het macro beleggen waarbij wereldwijd en vaak zonder beperkingen gebruik gemaakt wordt van diverse activaklassen en derivaten, draait alles in een zekere zin rond de Amerikaanse dollar. Voor deze beleggers is het dus noodzakelijk om zicht te krijgen op de richting van de dollar. Zo kan de wereld in feite worden onderverdeeld in activa die profiteren van dollarsterkte, zoals veel van de groeiaandelen en treasuries, en die profiteren van een zwakkere dollar, zoals activa uit de opkomende markten en grondstoffen.

Thomas De Fauw 05 oktober, 2021 | 11:41
Facebook Twitter LinkedIn

Wisselkoersen zijn moeilijk te voorspellen, want veel factoren spelen hier een rol en het is vooraf onduidelijk welke factor, wanneer meer gewicht krijgt. De kracht van de Amerikaanse economie kan echter een belangrijke indicator zijn voor de trend van de dollar. Wanneer de Amerikaanse economie het beter doet dan de rest van de wereld trekken de Verenigde Staten buitenlands kapitaal aan waardoor de dollar apprecieert en vice versa. Zo’n cyclus kan jaren duren en het is moeilijk te voorspellen wanneer die eindigt.

Dollar bulls
De huidige cyclus die begon in 2011 gaat ondertussen al 10 jaar mee maar “dollar bulls” geloven dat met het buitengewone fiscale en monetaire beleid in VS dit wel nog even kan doorgaan. Ook de aantrekkingskracht van Amerikaanse technologiereuzen en jonge innovatieve bedrijven tijdens, maar ook al voor de pandemie, leidde tot een hogere vraag naar dollars van buitenlandse investeerders. Ook deze trend is volgens hen nog gaande.

Maar nog belangrijker voor de richting van de dollar op de korte termijn wordt waarschijnlijk hoe de rente zal evolueren. Rentetarieven zijn belangrijk voor valuta’s omdat ze de richting van kapitaalstromen beïnvloeden. Valuta’s met hogere rendementen hebben de neiging omhoog te gaan, en valuta’s met lagere rendementen hebben de neiging om te verzakken. Valutahandelaren zullen hierbij vooral focussen op het verschil tussen toekomstige rentewijzingen.

Een actueel thema hierbij is dat steeds meer ambtenaren van de Federal Reserve de eerste renteverhoging in 2022 verwachten. De verwachtingen onder veel analisten is dat de VS haar monetaire beleid zal verkrappen vooraleer de Europese Centrale Bank dat zal doen wat een ruggensteun voor de dollar zou kunnen betekenen.

Ook de zorgen rondom Evergrande (en bij uitbreiding de Chinese vastgoedsector), de stijging van de gasprijzen in Europa (waardoor de betalingsbalans op het oude continent verslechtert en de euro en het pond verzwakt) hielpen de voorbije weken de dollar. Amerikaans staatspapier wordt immers nog steeds gezien als een veilige haven voor beleggers.

Dollar bears
Aan de andere kant staan beleggers die speculeren op een verzwakking van de Amerikaanse dollar. Het meest gehoorde argument uit dit kamp is dat het einde van de dollarsterkte nabij is omdat beleggers zich weer zullen focussen op de structurele tekortkomingen van de Amerikaanse economie, zoals de hoge schuldgraad, het begrotingstekort en het tekort op de lopende rekening.

Het begrotingstekort voor 2020 bedroeg 14,9% van het Amerikaanse bruto binnenlands product en voor 2021 werd tot voor kort een 12,7% deficit verwacht. De Amerikaanse staatsschuld bedraagt momenteel zo’n 28,8 biljoen dollars en een paar maanden geleden werd in de Amerikaanse senaat een infrastructuurpakket van 1 biljoen dollars goedgekeurd terwijl de (meeste) democraten nog steeds een sociaal stimuluspakket van 3,5 biljoen dollars willen doorduwen.

Dit wil zeggen dat de schuldenberg hoe dan ook verder zal groeien wat op termijn de geloofwaardigheid van de dollar als de internationale reservemunt kan aantasten. Zeker als die gepaard zou gaan met langdurig hogere inflatie. Inflatie zorgt er namelijk voor dat de waarde van vastrentende beleggingen daalt.

Niet zoals alle andere valuta
Volgens menig econoom zijn de recente acties van Amerikaanse beleidsmakers onverantwoord en brengen ze het speciale statuut van de dollar als wereldwijde reserve munt in gevaar. Mocht het die unieke rol effectief verliezen zou een zware devaluatie moeilijk af te wenden zijn, luidt het.

Echter, deze argumenten zijn niet nieuw en werden de voorbije decennia meermaals aangehaald vooral wanneer de macht van de VS in twijfel werd getrokken zoals recent tijdens het debacle in Afghanistan. Daarmee lijkt het erop dat de Amerikaanse dollar voorlopig nog de machtigste munt in ons economische systeem zal blijven.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten