De machtige dollar

In het macro beleggen waarbij wereldwijd en vaak zonder beperkingen gebruik gemaakt wordt van diverse activaklassen en derivaten, draait alles in een zekere zin rond de Amerikaanse dollar. Voor deze beleggers is het dus noodzakelijk om zicht te krijgen op de richting van de dollar. Zo kan de wereld in feite worden onderverdeeld in activa die profiteren van dollarsterkte, zoals veel van de groeiaandelen en treasuries, en die profiteren van een zwakkere dollar, zoals activa uit de opkomende markten en grondstoffen.

Thomas De Fauw 05 oktober, 2021 | 11:41
Facebook Twitter LinkedIn

Wisselkoersen zijn moeilijk te voorspellen, want veel factoren spelen hier een rol en het is vooraf onduidelijk welke factor, wanneer meer gewicht krijgt. De kracht van de Amerikaanse economie kan echter een belangrijke indicator zijn voor de trend van de dollar. Wanneer de Amerikaanse economie het beter doet dan de rest van de wereld trekken de Verenigde Staten buitenlands kapitaal aan waardoor de dollar apprecieert en vice versa. Zo’n cyclus kan jaren duren en het is moeilijk te voorspellen wanneer die eindigt.

Dollar bulls
De huidige cyclus die begon in 2011 gaat ondertussen al 10 jaar mee maar “dollar bulls” geloven dat met het buitengewone fiscale en monetaire beleid in VS dit wel nog even kan doorgaan. Ook de aantrekkingskracht van Amerikaanse technologiereuzen en jonge innovatieve bedrijven tijdens, maar ook al voor de pandemie, leidde tot een hogere vraag naar dollars van buitenlandse investeerders. Ook deze trend is volgens hen nog gaande.

Maar nog belangrijker voor de richting van de dollar op de korte termijn wordt waarschijnlijk hoe de rente zal evolueren. Rentetarieven zijn belangrijk voor valuta’s omdat ze de richting van kapitaalstromen beïnvloeden. Valuta’s met hogere rendementen hebben de neiging omhoog te gaan, en valuta’s met lagere rendementen hebben de neiging om te verzakken. Valutahandelaren zullen hierbij vooral focussen op het verschil tussen toekomstige rentewijzingen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid