Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor oktober.

Robert van den Oever 13 oktober, 2021 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index daalde in september met 3,97% en sloot de maand af op een stand van 5.095. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde premie voor aandelen in de index uitkomt op 3% per eind september, iets lager dan de 7% per eind augustus.

Op relatieve basis is gezondheidszorg de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 15% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die gemiddeld 8% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 31% ten opzichte van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector met een korting van 47% ten opzichte van de Fair Value.

De meeste nieuwe namen voor deze maand komen uit de sector cyclische consumentengoederen die vijf nieuwe namen bijdroeg. Daarvan heeft het aandeel Yutong Bus de grootste korting met 33%.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Newcrest Mining
Gouddelvers kunnen zich anti-cyclisch gedragen. Ze vormen een hedge tegen inflatierisico en bieden een bepaalde zekerheid in situaties van onzekerheid in de markt. De productiereserves in de mijnen van Newcrest en de levensduur in termen van ontginning zijn groot en dat biedt hefboomwerking als de goudprijs zou gaan stijgen. De mijnen op diverse plekken in de wereld zijn van enorme omvang en dat biedt schaalvoordelen, kostenefficiëntie en de mogelijkheid om ze verder uit te breiden.

Yutong Bus
Sommige Chinese busbouwers maken al jaren verlies. Als die omvallen, kunnen grote spelers zoals Yutong marktaandeel pakken. Yuting heeft de activiteit op de markt voor touringcars voor de commerciële markt verminderd; dat maakt het bedrijf minder kwetsbaar voor kannibalisatie vanuit hoge-snelheids treinen. Er zijn volop groeimogelijkheden op markten buiten China, in het bijzonder op markten die zelf de technische kennis om busen te ontwikkelen bouwen ontberen.

Schlumberger
Lange tijd heeft Schlumberger meer uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling dan al zijn concurrentren bij elkaar en ook dan de oliereuzen. De oliedienstverlener heeft een lang track record van innovatie en bewezen kunde om aandeelhouderswaarde te creëren, ook als het minder gaat op de oliemarkt. De divisie Asset Performance Solutions is een groeibriljant binnen de groep die naar verwachting in de komende jaren groei gaat brengen met een hoog kapitaalrendement.

Magellan Financial Group
De goede naam en het sterke merk, plus sterke resultaten in de afgelopen jaren, zullen klantentrouw versterken, zodat de groep nieuw geld kan aantrekken en tegelijk bovengemiddelde vergoedingen kan vragen. Structurele markttrends en uitbreiding van het productenpalet stimuleren de groei van de fondsen onder beheer. De sterke banden met distributiepartners ondersteunen het groeipotentieel in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

AAC Technologies Holdings
De toepassing van nieuwe speaker-technologie door smartphone-fabrikanten stimuleert de groei van AAC dat marktleider is in akoetische technologie, met name die in kleine formaten. De uitrol van 5G kan de toepassing van speakers verder verbreden naar niet alleen smartphones, maar ook smart homes, augmented reality in auto's en andere virtual reality toepassingen. AAC verliest marktaandeel in de leveringsketen van Apple, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door groeiend marktaandeel in Android-telefoons. De brutomarge blijft op een gezonde 40% of zelfs hoger.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor oktober:

 

lcgcpl 2021-10 1

lcgcpl 2021-10 2

lcgcpl 2021-10 3

lcgcpl 2021-10 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten