Top-5 Aandelen Opkomende Markten: Schroders aan kop

Opkomende markten stelden teleur in het derde kwartaal. China was één van de markten die scherp in de min doken door een veelheid aan negatief nieuws. Het sterkst in de min eindigde echter Brazilië.

Ronald van Genderen 18 oktober, 2021 | 8:22
Facebook Twitter LinkedIn

Opkomende markten beleefden een teleurstellend derde kwartaal. Het rendement voor de MSCI Emerging Markets index bedroeg over de drie-maands periode bijna 6% negatief. Dit steekt schril af tegen de plus van meer dan 2% voor de MSCI World index. Daarmee staat het rendement voor opkomende landen dit jaar op slechts 4%, terwijl aandelen in ontwikkelde landen op ruim 19% staan.

Nieuwe regelgeving China
Onder opkomende landen was China één van de slechtst presterende landen met een negatief resultaat van meer dan 16% in het derde kwartaal. Nieuwe regelgeving in China was de eerste aanleiding voor de zwakke aandelenmarkten. De nieuw aangekondigde regelgeving richt zich met name op een aantal sectoren. Zo werd de onderwijssector hard geraakt. Het aandeel TAL Education daalde bijvoorbeeld circa 94% in slechts enkele maanden tijd. Ook de gaming industrie moest het ontgelden met Tencent als belangrijk slachtoffer, maar ook Meituan Dianping en Alibaba werden meegezogen.

Het geeft aan dat de Chinese overheid niet bereid is om de markten volledig vrij te laten, maar daarentegen graag zelf de teugels stevig in handen houdt en ingrijpt indien het dat wenselijk acht. Daarbij neemt het korte termijn schommelingen op de aandelenmarkten voor lief.

De wankele marktomstandigheden werden verergerd door het opnieuw instellen van enkele Covid-19-beperkingen, zorgen omtrent verstoringen in de toeleveringsketen voor de industrie in augustus en stroomtekorten. Tot slot waren daar ook de zorgen over mogelijke financiële systeemrisico's als gevolg van de mogelijke ineenstorting van vastgoedreus Evergrande en inmiddels ook andere sectorgenoten.

Brazilië grootste min
Toch was het niet eens de Chinese aandelenmarkt die tegen de grootste min aankeek. De Braziliaanse beurs dook namelijk nog dieper in het rood en over het derde kwartaal resteerde daar een verlies van ruim 18%. De markt had vooral te lijden onder de inflatie die boven de doelstelling van de centrale bank uit bleef stijgen, wat beantwoordt werd met renteverhogingen. Ondertussen stelde tevens de bbp-groei in het tweede kwartaal teleur.

De Top-5
De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets op basis van hun prestaties over 2021 tot en met september.

Schroder ISF Emerging Markets Value op 1
Het in september 2020 gelanceerde Schroder ISF Emerging Markets Value behield de koppositie die het ook al na de eerste zes maanden van het jaar bekleedde. Het beheerduo Juan Torres en Vera German hebben beiden ervaring als analist, maar hun ervaring als beheerder is aanzienlijk beperkter.

Het fonds belegt in aandelen waarvan de koers een aanzienlijke daling heeft ondergaan. Dit geeft de portefeuille een waarde-karakter en, zoals meerdere fondsen in deze top 5, profiteerde dit fonds van deze stijl in het lopende jaar.

Naast de stijlrugwind, was het met name een goede aandelenselectie die verantwoordelijk is voor het uitstekende rendement dit jaar. Onder de juiste keuzes vallen Dongyue Group (232%), MTN Group (142%) en Gazprom (94%).

Artemis Funds (Lux) SmartGARP Global Emerging Markets Equity op 2
Op de tweede plaats staat Artemis Funds (Lux) SmartGARP Global Emerging Markets Equity. Het fonds wordt sinds introductie beheerd door Peter Saacke en Raheel Altaf. Zij zoeken naar ondernemingen die sneller groeien dan de markt, maar tegen lagere waarderingen worden verhandeld. De focus op waardering zorgt er voor dat de portefeuille over het algemeen een waarde-karakter heeft.

Onderwegingen naar de grondstof en communicatie services sectoren en een overweging in de energiesector droegen dit jaar bij aan de goede resultaten. Ook de aandelenselectie was positief met China Suntien Green Energy Corp (248%), Star Bulk Carriers Corp (199%) en Fubon Financial Holdings (99%) als sterkste stijgers in de portefeuille.

Dimensional Emerging Markets Value op 3
Op de laagste trede van het podium staat Dimensional Emerging Markets Value. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Neutral. Het fonds wordt beheerd door een ervaren beheerteam dat een benadering toepast die zich richt op waarde en small-cap aandelen. Zo kijken de beheerders alleen naar de goedkoopste 33% van het emerging market universum. Het fonds heeft een zeer gediversificeerde portfeuille met maar liefst 2.942 aandelen per eind augustus 2021.

 

Top-5 Aandelen Opkomende Markten

top 5 em nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten