Duurzaam beleggen in 4 stappen: wat zijn uw doelen?

Wat zijn uw duurzaamheidsdoelen? En hoe is het mogelijk om die te verwezenlijken in uw beleggingsportefeuille. Morningstar biedt een handleiding in 4 stappen. Vandaag stap 1: nagaan wat duurzaam beleggen voor u betekent.

Rentsje de Gruyter 18 oktober, 2021 | 9:33
Facebook Twitter LinkedIn

ESG portfolio

Beleggers die willen bijdragen aan een rechtvaardiger samenleving en de klimaatproblemen willen adresseren, stuiten vaak op een praktisch probleem: waar moet ik in hemelsnaam beginnen met het verduurzamen van mijn beleggings portefeuille? Wie daarmee aan de slag gaat, verdwaalt makkelijk in het labyrint van vragen waarop hij een antwoord moet zien te vinden om de juiste koers te bepalen. Vragen zoals: welke duurzaamheidsdoelen wil ik bereiken? Hoe doe ik doe zonder in te leveren op rendement? En: hoe kies ik de juiste fondsen, ETF’s of individuele aandelen uit de enorme hoeveelheid beleggingsproducten?

Toch hoeft dit niet moeilijk te zijn, als je het maar stap voor stap aanpakt, zeggen director manager selection Josh Charlson en duurzaamheidsanalist Alyssa Stankiewicz van Morningstar. Doorloop daarbij rustig een voor een de volgende vier stappen:

Stap 1: Ga na wat duurzaam beleggen voor u inhoudt
Aan welke van de drie letters van ESG – Environmental, Social en Governance – wil je aandacht besteden? Dat verschilt sterk per belegger: de een is vooral geïnteresseerd in de E en vindt het dus het belangrijkste dat de ondernemingen waarin hij belegt respectvol omgaan met planeet en milieu. Een ander hecht juist aan de S, die staat voor een sociale omgang met dier en medemens, en een derde aan de G, van fatsoenlijk ondernemingsbestuur.

En kiezen tussen die drie hoeft natuurlijk helemaal niet: misschien vindt u alle drie de onderdelen van ESG wel even belangrijk. Of is juist het omgekeerde het geval en gaat uw interesse uitsluitend uit naar één thema binnen de letter E, S of G. Naar de energietransitie bijvoorbeeld, of nog specialistischer: op de ontwikkeling van waterstofenergie, of elektrische auto’s.

Idealisme of financieel gedreven
Wat ook per belegger verschilt, is of u actief wilt bijdragen aan een duurzamere wereld, of dat u voornamelijk geïnteresseerd bent in de invloed van ESG-factoren op de financiële gezondheid van de ondernemingen waarin u belegt. Of dat u wilt voorkomen dat u belegt in bedrijven die op ESG-gebied risicovol gedrag vertonen.

Duurzame beleggers zijn er in alle soorten en maten: van de strenge wereldverbeteraar tot de belegger die niet uit idealisme handelt, maar gaat voor het hoogste rendement, en uitsluitend de financiële risico’s van niet-duurzaam gedrag wil beperken. En vaak zitten mensen ergens tussen die twee uitersten in.

Vele tinten groen
Op duurzaamheidsgebied hebben beleggers enorm veel keuze: van de keuze van de lichtste tint groen (bijvoorbeeld door uitsluiting van ondernemingen die clusterbommen maken) tot zeer donkergroen (alleen beleggen in bedrijven die aantoonbaar een zeer actieve bijdrage leveren aan verduurzaming, bijvoorbeeld door de producten die ze maken).

ESG broad motivations

Morningstar heeft een uitgebreide vragenlijst samengesteld aan de hand waarvan je kunt bepalen wat je motieven zijn op het gebied van duurzaam beleggen. Die vragenlijst is hier te vinden:

 

Tot slot nog dit: de mate van hoe ‘groen’ u wilt zijn als belegger bepaalt hoe u duurzaamheid het beste een plek kunt geven in uw beleggingsportefeuille. Uw doelen op duurzaamheidsgebied bepalen of u bepaalde beleggingen voortaan wilt uitsluiten, of dat die uw selectie van beleggingen gaan bepalen en dus uw portfoliodoel worden.

 

Gids voor duurzaam beleggen in vier delen

Dit is het eerste deel in een serie van vier die samen een gids voor duurzaam beleggen vormen. De volgende drie delen behandelen de volgende onderwerpen: 

Stap 2: Kijk hoe duurzaam je huidige beleggingen zijn

Stap 3: Weet welke opties je hebt, gezien je voorkeuren

Stap 4: Maak een stappenplan voor de transformatie van je portfolio

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten