Instroom in ETF’s zakt terug in derde kwartaal

De instroom van vermogen in Europese ETF’s is in het derde kwartaal teruggezakt vergeleken met het tweede en het eerste kwartaal van dit jaar. Toch is de instroom van deze drie kwartalen in 2021 bij elkaar opgeteld al groter dan die van heel 2020.

Robert van den Oever 20 oktober, 2021 | 14:19
Facebook Twitter LinkedIn

Europese beleggers in ETF’s leken er in het voorbije derde kwartaal nog minder zin in te hebben dan in het tweede en het eerste van dit jaar. De instroom van nieuw beleggersvermogen bedroeg €32,6 miljard; minder dan de €43,7 miljard in het tweede kwartaal en de €48,8 milhard van het eerste kwartaal.

Toch is dat geen reden tot treurnis, want de drie kwartalen van 2021 bij elkaar opgeteld hebben al een hogere instroom dan heel 2020 toen die €103,4 miljard bedroeg.

Opvallend is dat de opmars van ESG-ETF's onverminderd doorgaat, terwijl strategic beta ETF's geconfronteerd werden met netto-uitstroom van vermogen.

ETF 20213Q exhibit 1

Als het zo doorgaat, is de Europese ETF-markt op weg naar een nieuw recordjaar in termen van asset flows, tenzij er een enorme dip optreedt in het vierde kwartaal.

Het totaal beheerd vermogen steeg in het derde kwartaal met 4% en bedraagt inmiddels €1,3 biljoen (1.300 miljard). Dat is een all-time high dat naar verwachting aan het eind van 2021 nog een stukje hoger zal staan.

ETF 20213Q exhibit 2

 

Aandelen- versus obligatie-ETF's
Kijken we naar de verschillende asset classes binnen de ETF-markt, dan waren de asset flows min of meer gelijkelijk verdeeld tussen aandelen- en obligatie-ETF's. De instroom in aandelen-ETF's bedroeg €16,7 miljard en die in obligatieproducten €14,7 miljard.

De aandelenkant kende een flinke teruggang in vergelijking met de instroom eerder dit jaar, maar het beheerd vermogen steeg wel, naar €876,7 miljard. Aan de obligatiekant stegen zowel het niveau van de instroom als het beheerd vermogen. Dat laatste ging naar €299,2 miljard.

ETF 20213Q exhibit 3

Wat Morningstar Categorieën betreft ging bij aandelen-ETF's het meeste nieuwe geld naar Global Large-Cap Blend en US Large-Cap Blend ETF's. Een blik op de categorieën laat zien dat het waarde (value) thema uit de gratie begint te raken. Na een sterk eerste en tweede kwartaal vertoonden de waarde-categorieën in het derde kwartaal juist uitstroom.

In het obligatie-domein hadden de opkomende-markten categorieën het moeilijk. Dat komt deels door de liquiditeitsproblemen bij de Chinese Evergrande Group. Dat nieuws had implicaties voor grote delen van de obligatiemarkt door de initiële schrikreactie van beleggers.

 

ESG-ETF's
Bij de op duurzaamheid gerichte ETF's valt op dat het marktaandeel een flinke sprong maakte. In het tweede kwartaal maakte dit type 28,4% van de instroom aan nieuw vermogen uit, en ultimo derde kwartaal was dat spectaculair gestegen naar 42,5%, terwijl het flow-cijfer niet eens zo heel veel steeg: €13,8 miljard ten opzichte van €12,5 miljard in het voorafgaande kwartaal.

ETF 20213Q exhibit 11

Het beheerd vermogen van ESG-ETF's steeg naar €158,3 miljard en dat betekent dat 12,2% van het totale beheerde ETF-vermogen in Europa een duurzaam karakter heeft. Het meeste daarvan zit in duurzame aandelen-ETF's. De obligatiezijde is in ESG nog klein, maar groeit wel gestaag mee op de toenemende populariteit van duurzaam als beleggingskeuze.

ETF 20213Q exhibit 12

 

Strategic beta
Bij ETF's van het type strategic beta was een uitstroom te noteren van €3,6 miljard, terwijl die in het eerste halfjaar van 2021 nog een instroom van €19 miljard kende.

De boosdoeners waren ETF's in waarde-aandelen, precies de categorie die het in het eerste halfjaar juist heel goed deed. De uitstroom van €3,7 miljard in deze categorie onderstreept met dat cijfer dat deze geheel verantwoordelijk was voor de netto-uitstroom.

Het beheerd vermogen bleef ondanks de uitstroom min of meer gelijk op €103,5 miljard, maar het marktaandeel zakte wel iets; van 8,3% naar 8,0% per ultimo derde kwartaal 2021.

Best presterende aanbieder: iShares
iShares, het ETF-label van BlackRock, trok afgelopen kwartaal het meeste nieuw geld aan. Ook in het tweede kwartaal stond iShares boven aan de lijst, maar toen met een hoger instroom-cijfer. Dat zakte namelijk van €21,1 miljard in het tweede naar €13,9 miljard in het derde kwartaal. Die ontwikkeling is conform het bredere beeld dat we in de ETF-markt zien.

Nummer twee is Xtrackers en die volgt op ruime afstand van iShares met een instroom van €3,8 miljard.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten