10 defensieve Europese aandelen voor moeilijke tijden

Nu de zorgen over stijgende inflatie en afremmende groei toenemen, kijkt Morningstar naar defensieve aandelen. Dit zijn 10 financieel gezonde bedrijven met een voorsprong op hun concurrenten die in staat zijn om beter dan andere door lastige tijden heen te komen.

Sunniva Kolostyak 24 november, 2021 | 16:41
Facebook Twitter LinkedIn

Euro symbols

Verstoorde leveringsketens wereldwijd en toenemende zorgen over stijgende inflatie kunnen de groei in het vierde kwartaal mogelijk remmen en dat kan weer zijn weerslag hebben op de resultaten van bedrijven. Dat kan op zijn beurt weer gevolgen hebben voor de aandelenmarkten. Tot dusver zijn aandelen dit jaar in een duidelijke hersteltrend. Alleen al de Amerikaanse aandelenmarkt is dit jaar met 20% gestegen. Ongunstige macro-factoren kunnen een correctie teweegbrengen.

Dat brengt ons op defensieve aandelen. Die blijven in tijden van correctie of groeiverstoringen doorgaans het beste liggen. Morningstar hanteert verschillende maatstaven om defensieve aandelen te karakteriseren en aan te wijzen.

Super Sectors
Zo worden ze samengebracht in Morningstar’s Defensive Super Sector. Deze Super Sector omvat bedrijfstakken die relatief immuun zijn voor economische cycli: gezondheidszorg, defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven. Bedrijven in die sectoren bieden producten en diensten aan die we in zowel goede als slechte tijden nodig hebben. Als de economie vertraagt, dan hebben we nog steeds zorg nodig, en ook medicijnen en we moeten blijven eten en drinken.

Economic Moat
Bedrijven die van hoge kwaliteit zijn en een langdurige voorsprong op hun concurrenten hebben, krijgen van Morningstar een Wide Economic Moat Rating. Zulke bedrijven hebben betrouwbaardere bedrijfsmodellen en gezonde balansen die beter tegen tegenslag bestand zijn dan bedrijven die een Narrow Moat of No Moat rating krijgen van Morningstar's aandelenanalisten. Bedrijven met een Wide Moat zijn langdurig financieel gezond en bovengemiddeld winstgevend; precies wat je nodig hebt in moeilijke tijden. Boendien zijn ze beter dan anderen in staat om prijzen te verhogen en eventuele gestegen kosten door te berkenen aan afnemers.

Morningstar sterren
De waardering van aandelen drukt Morningstar uit in sterren. Op de schaal van 1 tot en met 5 zijn aandelen met 4 of 5 sterren het meest ondergewaardeerd. Dat wil zeggen, hun actuele beurskoers noteert onder de Fair Value die de analisten van Morningstar voor ze berekenen.

De 10 bedrijven op onderstaande lijst hebben allemaal een Wide Moat rating en zijn afkomstig uit een variëteit aan sectoren:

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten