Dit zijn de 5 sterkst ondergewaardeerde Europese aandelen

Aandelen die flink ondergewaardeerd zijn, maar tegelijk duidelijk herstelpotentieel hebben voor de toekomst; Morningstar zet 5 van zulke Europese aandelen voor u op een rij.

Sunniva Kolostyak 24 november, 2021 | 11:45
Facebook Twitter LinkedIn

European map under magnifying glass

Welke aandelen zijn momenteel goedkoop? De data van Morningstar laten zien welke aandelen een flink stuk onder hun Fair Value noteren, de waarde die de analisten van Morningstar aan een aandeel toekennen.

Maar goedkoop is niet het enige dat telt; er moet ook potentieel zijn om te gaan stijgen. Een herstelscenario door bijvoorbeeld een reorganisatie, een industrie die als geheel aantrekt door stijgende vraag, etcetera. Hieronder vindt u de Europese aandelen die herstelpotentieel hebben en 5 sterren volgens de Morningsatr Rating. Aandelen met 5 sterren vormen het goedkoopste segment van de markt. 

Renault (RNO)

61% Discount

Het Franse Renault is het meest ondergewaardeerde bedrijf van Europa volgens de calculaties van Morningstar. De autobouwer is onderdeel van de bredere Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie die samen jaarlijks bijna 8 miljoen auto's produceert. Renault bezit 43,7% van Nissan, terwijl Nissan op zijn beurt 15% van Renault in handen heeft en 34% van het Japanse Mitsubishi.

Renault laat al enkele jaren achtereen negatieve rendementen zien. In 2021 tot dusver is het aandeel met 4% gedaald, en dat is al beter dan de teleurstellende min van 15% in 2020. Gemeten over de afgelopen 5 jaar is Renault met 9,33% per jaar gedaald. Net als andere autofabrikanten is het geraakt door de wereldwijde chiptekorten; het management schat dat het daardoor zo'n 500.000 auto's minder zal bouwen. Morningstar is van mening dat deze tegenvallers door chiptekort en door Covid-19 tijdelijk zijn. Voor beleggers met een lange adem is dit een interessant aandeel.

Just Eat Takeaway (TKWY)

60% Discount

De relatief nieuwe business van online food delivery maakte een enorme groei mee tijdens de lockdown in 2020 en het aandeel Just Eat Takeaway steeg dienovereenkomstig. Sommigen denken echter dat de markt zal afzwakken als de pandemie te einde komt. Behalve dat heeft de geflopte beursgang van concurrent Deliveroo het sentiment rondom de maaltijdbezorgingsbusiness een knauw gegeven, in ieder geval voor de korte termijn.

Daar staat tegenover dat Just Eat een van de bekendste merken is en een van de grootste spelers. Als pionier heeft het een dominant marktaandeel weten op te bouwen waar de concurrentie niet of nauwelijks meer bij in de buurt kan komen. Dat is heel belangrijk, want schaalgrootte is alles in deze business. Het aandeel is dit jaar al met 34% gedaald, maar kijken we over een periode van vijf jaar gemiddeld per jaar, dan is het juist met 22% gestegen. Morningstar's analisten zijn van mening dat de online food delivery industrie populair zal blijven en daarbinnen is Just Eat Takeaway de top pick.

Prosegur Compania De Seguridad (PSG)

50% Discount

De Spaanse beveiligingsfirma Prosegur Compania De Seguridad is een van de grootste in zijn soort ter wereld en is gespecialiseerd in waardetransport en bewaking. Daarnaast heeft het een nog kleine, maar snel groeiende activiteit in beveiliging in combinatie met alarmsystemen. De activiteiten zijn meer geografisch geconcentreerd dan bij concurrenten; Prosegur is actief in 25 landen waar het een toonaangevend marktaandeel heeft, vooral in Latijns-Amerika en West-Europa. In de Latijns-Amerikaanse markten worstelde het bedrijf de laatste tijd met zijn groei, maar Morningstar denkt dat er verbeteringen aanstaande zijn die onder de meer de operationele marge zullen opstuwen.

Morningstar-analist Michael Field stelt: “Nu inflatie op de radar staat bij beleggers, was Prosegur er snel bij om duidelijk te maken dat de meeste van zijn activiteiten daar een positive relatie mee heeft. Historisch gezien heeft inflatie altijd hun omzetgroei aangejaagd, want de hoeveelheid geld die vervoerd wordt, stijgt direct als gevolg van inflatie.”

De aandelenkoers van Prosegur is dit jaar met ruim 7% gestegen na een koersdaling van 30% in 2020. Het rendement over de afgelopen vijf jaar bedraagt gemiddeld per jaar een min van 9%.

Leonardo (LDO)

48% Discount

Leonardo is een van de grootste Europese defensiebedrijven. De Italiaanse staat is aandeelhouder met een belang van 30%. Het bedrijf bouwt helikopters, defensie-electronica, beveiligingssystemen en andere luchtverdedigingsmaterialen. Het bedrijf heeft een woelige historie met kwesties rond corruptie, politieke schandalen en een schijnbaar continu aanhoudend herstructureringsprogramma. Dat alles heeft de winstgevendheid langdurig gedrukt.

Het bedrijf is nog aan het bijkomen van 2020, waarin de aandelekoers dik 40% omlaag duikelde. In 2021 tot dusver is het aandeel Leonardo juist ruim 12% gestegen. Na een reeks desinvesteringen en stroomlijning van de portfolio, is de groep nu goed gepositioneerd om zich te richten op zijn kernmarkten. Ondanks externe turbulentie in de markt op korte termijn, zal de groep volgens Morningstar in staat zijn om zijn efficiency en winstgevendheid in de komende 10 jaar duidelijk op te krikken. Het gemiddelde jaarlijkse rendement over de afgelopen vijf jaar is bijna min 10%.

Imperial Brands (IMB)

47% Discount

Imperial Brands is 's werelds op drie na grootste internationale tabaksfabrikant (zonder China National Tobacco) met in 2020 een totaal volume van 239 miljard verkochte sigaretten in 160. Het is een uitgelezen aandeel voor dividendbeleggers, want het dividendrendement beloopt momenteel ruim 8%. Bovendien heeft het bedrijf een Wide Moat rating en 5 sterren, hetgeen indiceert dat het kwalitatief sterk door zijn concurrentievoordelen en tegelijk ondergewaardeerd is.

Morningstar's analisten denken dat Imperial een houdbare voorsprong op zijn concurrenten heeft omdat rokers erg merkentrouw zijn. Bovendien belemmert strenge regelgeving de toetreding van nieuwe spelers op de markt en dat houdt de verhoudingen stabiel. Het aandeel Imperial Brands staat over de afgelopen vijf jaar gemiddeld per jaar dik 6% in de min, maar kijken we naar 2021, dan is de aandelenkoers juist bijna 7% opgelopen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten