Top-5 Populaire ESG fondsen: Pictet en Nordea aan kop

Duurzame fondsen blijven in de toenemende belangstelling staan van beleggers. Vooral Europese beleggers hebben inmiddels aanzienlijke bedragen in duurzame fondsen belegd en nieuw beleggersgeld blijft naar deze fondsen stromen. Een overzicht van de meest populaire duurzame aandelenfondsen.

Ronald van Genderen 29 november, 2021 | 8:27
Facebook Twitter LinkedIn

Duurzame fondsen blijven in de sterke belangstelling staan van beleggers. Hoewel andere regio’s wereldwijd ook een toenemende interesse zien in duurzaamheid, is het toch Europa dat nog altijd de weg wijst. Hier wordt veruit het grootste bedrag in duurzame fondsen belegd en stromen ook kwartaal op kwartaal de grootste bedragen aan nieuw beleggersgeld naar duurzame fondsen.

Per eind september 2021 telde het Europese duurzame universum maar liefst 6.147 fondsen. Het totale beheerde vermogen bedraagt inmiddels USD 3.431 miljard en dat blijft net als in voorgaande jaren nog altijd groeien omdat beleggers nieuw geld aan de fondsen toevertrouwen. Over het derde kwartaal zagen duurzame fondsen een bedrag van USD 108,7 miljard hun kant opkomen. Ter vergelijking, duurzame fondsen in de VS zagen over dezelfde periode een instroom van USD 15.7 miljard en in Azië lag dat bedrag op USD 15,1 miljard.

Aandelen- versus obligatiefondsen
Van de instroom naar fondsen in Europa ging USD 55,4 miljard, oftewel bijna de helft van de totale instroom, naar aandelenfondsen. Obligatiefondsen moesten genoegen nemen met minder dan een derde van instroom, USD 30,8 miljard dollar, en mixfondsen waren goed voor USD 20,1 miljard aan nieuw geld. Het blijven dus voornamelijk aandelenfondsen die het meeste geld aantrekken, maar de bedragen die naar obligatie- en mixfondsen stromen zijn aanzienlijk.

De Top-5
In de top 5 van deze week worden de meest populaire duurzame aandelenfondsen gerangschikt (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland). Daarbij worden de fondsen eerst gerangschikt op basis van het totale beheerde vermogen per eind oktober 2021, terwijl een tweede rangschikking kijkt naar de netto instroom dit jaar van januari tot en met oktober.

Pictet op 1 bij fondsomvang
Op basis van fondsomvang noteert Pictet-Global Megatrends op de nummer één positie. Dit fonds, dat van Morningstar analisten een Morningstar Analyst Rating heeft ontvangen van Neutral, belegt in twaalf thematische fondsen van Pictet, waaronder de clean energy en water strategieën. Ieder van de onderliggende strategieën hebben een gelijke weging in dit fonds, waardoor er een zeer gespreide portefeuille ontstaat van meer dan 500 posities per eind oktober 2021. ESG integratie vind plaats binnen de processen van de onderliggende fondsen en door hun thematische insteek zijn niet-duurzame industrieën zoals mijnbouw en conventionele energie afwezig in de portefeuille.

Naast dit fonds is Pictet met nog twee andere strategieën present in de top 5 rangschikking, Pictet-Global Environmental Opportunities en Pictet-Water. Het eerstgenoemde fonds is er een in de categorie ecologie en wordt beheerd door het ervaren duo Gabriel Micheli en Luciano Diana, met ondersteuning van Yi Du, dat een gedegen en gestructureerd proces toepast. Dit proces wordt door alle thematische fondsen van Pictet gehanteerd. Het fonds draagt een Morninstar Analyst Rating van Bronze.

Pictet-Water is een van de oudste thematische strategieën van het Zwitserse fondshuis en ook een van de fondsen met de langste historie binnen haar categorie. Het behoort daarnaast tot de grootste waterfondsen en is daarom al enige jaren soft-closed, oftewel de instroom van nieuw beleggersgeld wordt beperkt.

top 5 esg flows nl 1

 

Nordea op 1 bij instroom
Het fonds Nordea 1 - Global Climate & Environment leidt de rangschikking op basis van netto instroom in 2021 (tot en met eind oktober). Het fonds nam ook al de tweede plek in op basis van fondsomvang. Om die reden besloot Nordea het fonds per eind februari van dit jaar te sluiten. Ondanks de ingestelde beperkingen zag het fonds nog een flinke toestroom aan nieuw geld en de teller staat voor dit jaar op bijna EUR 3 miljard.

Het geeft de duidelijke voorkeur van beleggers weer voor ecologiefondsen in de afgelopen periode. Dat is ook de reden waarom het eerder genoemde Pictet-Global Environmental Opportunities en Schroders ISF Global Climate Change Equity hier een vermelding verdienen. Overigens zijn ook deze twee fondsen dit jaar gesloten door de fondshuizen.

top 5 esg flows nl 2

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten