Ultimate Stock Pickers kochten bij in technologie

De aankopen van de Ultimate Stock Pickers over het derde kwartaal van 2021 laten zien dat ze nog altijd een voorkeur hebben voor blue-chip aandelen die een Narrow of Wide Moat rating van Morningstar hebben. De aandelen die nieuw in de top-10 binnenkomen, zijn vooral technologie-aandelen.

Robert van den Oever 17 december, 2021 | 9:44
Facebook Twitter LinkedIn

Nu de Ultimate Stock Pickers hun aan- en verkopen over het derde kwartaal van 2021 hebben bekendgemaakt, kunnen we analyseren welke aandelen bij hen favoriet zijn. Ze deden de aankopen in een periode die werd gekenmerkt door toenemend vertrouwen vanaf de zomermaanden toen de uitrol van covid-vaccinaties goed op snelheid kwam. De financiële markten en de economieën wereldwijd begonnen al eerder aan een herstel toen overheden overal steunpakketten in het leven riepen om bedrijfstakken die hard geraakt waren te steunen.

De Ultimate Stock Pickers wisten ondergewaardeerde aandelen te vinden in de sectoren technologie, industrie, communicatie, financials en gezondheidszorg. Bij de nieuwe aankopen springt technologie eruit met namen als Alphabet, Meta en Samsung. De aankopen uit hoge overtuiging waren meer gespreid met namen zoals UnitedHealth Group, Nvidia en Paccar.

De namen die werden aangekocht, waren wederom van hoge kwaliteit, want alle 10 bedrijven op de High-Conviction lijst zijn voorzien zijn van een Wide of een Narrow Economic Moat, en 9 van de 10 op de New-Money lijst. De overlap tussen de twee top-10's behelst 4 namen die op beide lijsten voorkomen.

Zo werkt het
Voor wie de Ultimate Stock Pickers een nieuw fenomeen zijn: High-Conviction Purchases zijn substantiële aankopen in verhouding tot de omvang van de fondsportefeuille. Dit kunnen aanvullingen op bestaande portefeuilleposities zijn. Dus niet de omvang van de aankoop op zich, maar de verhouding van de aankoop tot de totale portefeuille-omvang is de maatstaf. New-Money Purchases zijn aankopen van aandelen die eerder nog niet in de portefeuille zaten.

Een New-Money aankoop kan tegelijk ook een High-Conviction aankoop zijn, mits die van voldoende omvang is in verhouding tot de portefeuille.

High-Conviction purchases
De top-10 High-Conviction Purchases per ultimo derde kwartaal 2021, koersen en Morningstar Ratings per 19 november 2021:

usp 11-2021 1

New-Money purchases
Dit is de top-10 van New-Money Purchases per ultimo derde kwartaal 2021, koersen en Morningstar Ratings eveneens per 19 november 2021:

usp 11-2021 2

 

Drie voorbeelden

We lichten zoals gebruikelijk de drie aandelen nader toe die het meest gekocht zijn. Dat zijn deze keer UnitedHealth Group, Nvidia en Paccar.

usp 11-2021 0

 

UnitedHealth Group
Het Narrow Moat-rated aandeel UnitedHealth Group (UNH) is behoorlijk overgewaardeerd ten opzichte van de Fair Value die Morningstar hanteert; die luidt $350, terwijl de koers in de richting van de $500 gaat. Het is de grootste zorgverzekeraar in de Verenigde Staten met 48 miljoen polishouders in eigen land en daarbuiten. Het is marktleider in collectieve verzekeringen, particulierepolissen en staatsprogramma's voor de zorg. Daardoor heeft het een enorm schaalvoordeel ten opzichte van zijn concurrenten. 

Door de constructie van het Amerikaanse zorgsysteem heeft het bedrijf ook een sterke positie in aanpalende busineses zoals apotheken en medische hulpmiddelen. Zo is een geïntegreerde leverancier ontstaan die veel betere resultaten haalt dan kleinere spelers.

Dit leidt tot bovengemiddelde groei. Het bedrijf zelf gaat uit van 13-16% winstgroei gemiddeld per jaar voor de langere termijn. Het enige dat dat volgens Morningstar in gevaar kan brengen, zijn potentiële wijzigingen in de wet- en regelgeving rondom het Amerikaanse zorgstelsel. Maar dan nog staat het bedrijf er voor de komende 10 jaar goed voor, omdat concurrenten de sterke marktpositie nauwelijks kunnen bedreigen op die termijn.

Nvidia
Ook het aandeel Nvidia (NVDA) kent een fikse premie ten opzichte van Morningstar's Fair Value van $200, want de koers ligt net iets boven de $300. De ontwikkelaar van grafische software krijgt van Morningstar een Wide Moat rating vanwege de sterke positie op het gebied van hoogwaardige grafische toepassingen voor computers, datacenters en automotive entertainment. Ook in kunstmatige intelligentie loopt het voorop door de kwaliteit en geavanceerdheid van zijn software.

De bekendheid en groei tot dusver komt uit de game-markt, maar voor de toekomst zullen datacenters belangrijker worden verwacht Morningstar. Dat hangt samen met kunstmatige intelligentie, want beide toepassingen vergen stevige capaciteit om snel en uitgebreid data-analyse te kunnen doen.

De voorsprong die Nvidia's software heeft door de kwaliteit en capaciteiten legt een stevig fundament onder de Wide Moat voor langere tijd, zeker gezien de te verwachten groei in data-analyse. Vooral als zelfrijdende auto's zouden doorbreken, zit Nvidia vooraan om maximaal te profiteren van die nieuwe markt. Analist Abhinav Davuluri voorziet dan ook consistente dubbelcijferige omzetgroei voor de langere termijn.

Paccar
Drie van de Ultimate Stock Pickers kochten het aandeel Paccar (PCAR) uit hoge overtuiging. Het aandeel is iets ondergewaardeerd met een koers van $88, terwijl Morningstar's Fair Value op $98 staat. De Amerikaanse truckbouwer is het moederbedrijf van ons Nederlandse DAF Trucks. In de VS is het bekend van de merken Kenworth en Peterbilt. Met die twee merken is het ook actief in Australië. Het merk DAF wordt ingezet in Europa en Zuid-Amerika. De merken staan voor kwaliteit en een premium-product dat door klanten ook zo wordt ervaren en een hoger prijskaartje mogelijk maakt.

Het zwaartepunt van de business ligt in het segment voor zware trucks, waarin het in de VS een marktaandeel van 8% heeft en in Europa 16%. Die marktaandelen kunnen volgens Morningstar verder groeien, omdat de focus op kwaliteit en innovatie ervoor zorgt dat het beter dan concurrenten kan voldoen aan nieuwe, strengere regelgeving van overheden. Niet alleen in ontwikkelde landen, maar ook Brazilië, China en India zullen nieuwe emissie0eisen opleggen. Daardoor zijn fleetowners genoodzaakt over te stappen op nieuwe en schonere alternatieven en daar kan Paccar in de komende jaren van profiteren.

Paccar krijgt een Narrow Moat rating door zijn kwaliteitsfocus en sterke marktposities. De klantentrouw onder met name DAF-rijders is groot, maar tegelijk is de drempel om over te stappen naar een ander merk (de zogeheten switching costs) niet zo heel hoog. Trucks zijn vanuit operationeel oogpunt tamelijk makkelijk uitwisselbaar en veel transporteurs hebben vloten die bestaan uit meerdere merken trucks. De gunstigere exploitatiekosten van Paccar's merken maakt hier het verschil.

 

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
De Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept om eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. De aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, maar ook andere deskundige beleggers doen dat. Door hun bevindingen naast die van Morningstar's eigen analisten te leggen, kunnen we u een nog completer beeld geven van waar de ondergewaardeerde juweeltjes op de aandelenmarkt te ontdekken zijn.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten