Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor januari.

Robert van den Oever 19 januari, 2022 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in december 2021 met 4,08% en sloot de maand af op een stand van 5.421. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde premie voor aandelen in de index uitkomt op 5% per eind december, hoger dan de 1% per eind november.

Op relatieve basis zijn gezondheidszorg, grondstoffen en industrie de duurste sectoren en zij noteren tegen een premie van gemiddeld 13% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die gemiddeld 14% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 32% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is vastgoed met een korting van 57% ten opzichte van de Fair Value.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Lithium Americas Corp
Het eigendom van drie grote lithium bronnen geeft het bedrijf toegang tot de industrie en de kans om binnen enkele jaren tot de grootste lithiumproducenten wereldwijd te behoren. Als gefocust speler is het bedrijf beter dan anderen in staat om maximaal te profiteren van de transitie naar elektrisch rijden op accu's. Een groot project in Argentinië biedt kans tot ontginning van bronnen met een van de laagste kosten ter wereld.

Ubisoft
De game-producent heeft een groot aantal ontwikkelaars aan het werk, verdeeld over 30 studio's op 4 continenten. Daardoor kan het bedrijf aan meerdere projecten tegelijk werken. Het spel Assassin's Creed een een van de grootste en bekendste spellen wereldwijd met ruim 100 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. De innovatie gaat onverminderd door en de focus op games-as-a-service help om de bestaande catalogus levend te houden.

Coterra Energy
Coterra heeft posities in de olie- en gasvelden met de laagste kosten en dat stuwt de winstgevendheid en de product- en regionale diversificatie. De focus op dry natural gas betekent dat het de kosten voor het verwerken van LNG kan vermijden, zodat de productiekosten als geheel laag blijven. Coterra slaagt er als een van de weinige in deze industrie in om ook bij mid-cycle prijzen consistent overrendement op zijn geïnvesteerde kapitaal te maken.

Safran
Als leverancier van 75% van de motoren voor alle narrow-body vliegtuigen wereldwijd, heeft Safran een sterke positie om te profiteren van structurele groei op lange termijn in deze industrie. De service business zal de groei versnellen omdat een grote groep motoren de komende vijf jaar veel onderhoud nodig heeft. Een reeks grote investeringen is gedaan en nu begint productie van een nieuwe motorengeneratie op stoom te komen, en die fase brengt hogere financiële resultaten.

Engie
De strategiewijziging die in juli 2020 is aangekondigd, zal waarde toevoegen en de eerste stap is al gezet door de verkoop van de belangen in Suez en Equans. Met het gediversifieerde netwerk van gascentrales in Europa heeft Engie de beste positie om te profiteren van de transitie van kolen naar gas. Ook is het goed gepositioneerd om te profiteren van stijgende energieprijzen dankzij de waterkrachtcentrales in Frankrijk.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor januari:

 

lcg 22 1

lcg 22 2

lcg 22 4

lcg 22 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten