Meme stocks: hoe gaat het nu met GameStop?

We zagen in 2021 de opkomst van meme-aandelen: aandelen waarvan de koers wild stijgt doordat er een hype omheen is gecreëerd op sociale-mediaplatforms. Maar wat gebeurt er na de hype met zo’n aandeel?  Morningstar ging dat na voor 16 hype-aandelen, waaronder GameStop, Robinhood en Koss.

Rentsje de Gruyter 24 januari, 2022 | 8:11
Facebook Twitter LinkedIn

Dé hype onder beleggers waren afgelopen jaar meme-aandelen (spreek uit: miem). Neem GameStop (GME), een Amerikaanse producent van videospelletjes, die een jaar geleden nog aan het wegkwijnen was op de beurs. Totdat er in januari geleden iets heel raars gebeurde: in plaats van dat het bedrijf stilletjes van de beurs verdween, zoals veel beursexperts hadden verwacht, schoot de aandelenkoers van GameStop koers binnen een maand omhoog van $19 naar $483 – een reuzensprong van 1.700%.

En daarna? Toen kieperde de koers van GameStop (met de nodige ups en downs) omlaag, maar helemaal terug naar af ging het aandeel niet. Half december 2021 stond de koers weliswaar meer dan 70% lager dan op het hoogtepunt, maar er stond nog altijd iets van $137 op de borden. Dat is nog altijd 627% meer dan vóór de hype losbrak rond de videogameverkoper, aldus Morningstar's dataspecialist Jakir Hossain. En nu? In de eerste anderhalve maand van dit jaar daalde de koers van GameStop al meer dan 25% naar rond de $108.

De vraag is wanneer GameStops val ophoudt. Geïntrigeerd door het fenomeen van zo sterk in waarde fluctuerende aandelen, analyseerde Hossain hoe de koers van 16 meme-aandelen zich in 2021 ontwikkelde. Je zou ze ook hype-aandelen kunnen noemen: aandelen waarvan de koers ineens wild omhoog gaat omdat ze een hype worden op sociale mediaplatforms als Reddit en Twitter.

Wat er dan gebeurt, is dat massa’s mensen, onder wie velen die normaal gesproken helemaal niet beleggen, deze aandelen gaan kopen, zonder dat daar écht een goede reden voor is. Het is bij meme-aandelen namelijk niet zo dat het de fundamentele cijfers of prestaties zijn die tot kopen aanzetten, zoals een goede omzet en winst, lage schulden, een bomvolle orderportefeuille of bijvoorbeeld het vooruitzicht van een interessante overname.

Massapsychose
Nee, meme-aandelen koop je omdat beleggers op sociale media pronken met het torenhoge rendement dat ze in no time op een aandeel hebben gehaald. Zij steken anderen aan. Dat is een puur psychologisch effect: FOMO, ofwel Fear of Missing Out; je wilt de boot niet missen en hoppa, je koopt het aandeel zelf ook snel via een beleggingsapp op je telefoon.

En zo neemt de handel in dat aandeel enorm toe en wordt de koers nog een tijdje omhoog gejaagd. Maar het feestje loopt op een gegeven moment ook weer ten einde, waarmee de koers weer hard omlaag mietert, zag Hossain van Morningstar. Met als gevolg dat een deel van de beleggers die later zijn ingestapt met gigantische verliezen blijft zitten – net zoals in een piramidespel, voor wie nog weet wat dat is. ‘Een belegging in een meme-aandeel is geen langetermijninvestering’, aldus David Sekera, die bij Morningstar strateeg is voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

meme 1

 

Helaas geen glazen bol
En als de duikeling omlaag eenmaal is begonnen, verliezen beleggers snel hun interesse in een meme-aandeel, zo wijzen de cijfers uit. Hoe snel en hard de handel in dit soort aandelen op een gegeven moment terugvalt, is goed zichtbaar in onderstaande grafiek, die het handelsvolume in vijf meme-stocks in de loop van een jaar laat zien.

Wie vroeg instapte en op tijd verkocht, heeft al een mooie klapper gemaakt op het moment dat de val omlaag begint. Maar of dat lukt, is puur een kwestie van mazzel hebben, net als bij de aankoop van een Staatsloterijlot. Want voor beleggen in meme-aandelen geldt net als voor ‘gewone’ aandelen dat ze overgeleverd zijn aan de grillen van de markt. Dat maakt de koers ervan onvoorspelbaar, hoe graag actieve beleggers ook willen geloven in hun voorspellende gaven.

meme 2

 

Kijk en huiver
Neemt niet weg dat het een heerlijk tijdverdrijf blijft om te kijken hoe hard een aantal van de grote meme-aandelen vorig jaar in waarde zijn gestegen en daarna ten val zijn gekomen. Kijk en huiver aan de hand van onderstaand overzicht van het wel en wee van 16 meme-aandelen.

meme 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten