Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor februari.

Robert van den Oever 15 februari, 2022 | 12:01
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index daalde in januari met 4,08% en sloot de maand af op een stand van 5.148. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 1% per eind januari. De koersdalingen zorgden voor een omslag naar korting, want per eind december 2021 was nog sprake van een premie van 5%.

Op relatieve basis is grondstoffen de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 6% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de communicatiesector die gemiddeld 9% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 34% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is gezondheidszorg met een korting van 56% ten opzichte van de Fair Value.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Newcrest Mining
Gouddelvers kunnen zich op de beurs anti-cyclisch gedragen. Ze bieden daardoor een hedge tegen inflatie en hebben een functie als veilige haven in tijden van onzekerheid in de markt. De reserves van Newcrest zijn enorm en de levensduur van de mijnen is bijzonder lang; dat biedt een hefboomwerking naar opwaartse bewegingen als de goudprijs stijgt. De mijnen met de grootste omvang bieden schaalvoordeel bij de exploratie en mogelijkheden tot uitbreiding.

Millicom
Het draadloze netwerk van Millicom in acht Latijns-Amerikaanse landen is een sterk punt vanwege de groeikansen; van de totaal 120 inwoners van die landen kan Millicon via zijn kwalitatief sterke kabelnetwerken 12 miljoen huishoudens en bedrijven voorzien van breedband internet. Van de bevolking is nog slechts minder dan de helft in het bezit van een smartphone, dus dat biedt een enorm groeipotentieel. Het aanbieden van meerdere diensten aan klanten, het zogeheten convergence, zal de marge en kasstroom opstuwen.

Nissan Motor
Door de alliantie met Renault en het belang in Mitsubishi heeft Nissan schaalvoordelen door programma's om kosten te delen met zijn partners. Binnen de groep leidt Nissan de elektrische powertrain divisie voor de massamarkten en dat biedt concurrentievoordeel omdat early adopters bereid zijn om méér te betalen voor de nieuwste technologie. Aanhoudende verbeteringen in de productie plus groeiende aanwezigheid in opkomende markten gaan zorgen voor operationele leverage.

Leonardo
De marktpositie is leidend en de marges zijn de beste in zijn business, dus Leonardo kan optimaal profiteren van een toenemende vraag naar middelgrote helikopters voor de burgerluchtvaart. De betrokkenheid bij de ontwikkelingsprogramma's voor gevechtsvliegtuigen zoals de F-35 en de Typhoon bieden inzicht in de toekomstige omzetstromen. De gestroomlijnde activiteitenportefeuille richt zich voortaan alleen op kernmarkten en daardoor kan het nog meer resultaat halen uit zijn kerncompetenties.

Orsted
De business mix van Orsted is uniek met windenergie die goed is voor 85% van de winst. De markt voor windenergie zal tegen 2030 acht keer groter zijn dan nu. Orsted was pionier in offshore windparken, dus windmolens op zee, en heeft daarin een ongeëvenaarde kennis opgedaan. Daardoor kan het tijdens de bouw en daarna meer waarde toevoegen dan concurrenten. Orsted is marktleider in offshore windenergie in de Verenigde Staten en is daarmee goed gepositioneerd om te profiteren van de steun van de regering-Biden die sterk vóór groene energie is.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor februari:

 

lcg 22 2 1

lcg 22 2 2

lcg 22 2 3

lcg 22 2 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten