Stormschade

Het stormt, en hoe! Het zal u niet zijn ontgaan, Nederland werd de afgelopen dagen geteisterd door zeer onstuimig weer. Eunice en Franklin, de namen van alweer de vierde en vijfde officiële storm die Nederland voor de kiezen kreeg in 2022, raasden dit weekend over het land met windstoten ver boven de 100 km/uur, daarbij een spoor van stormschade achterlatend. De extreme weersomstandigheden leidden tot het uitsturen van een NL-Alert om burgers te waarschuwen waarbij het KNMI code rood uitvaardigde. Diezelfde code rood lijkt ook van toepassing op de financiële markten.

Jeffrey Schumacher, CFA 22 februari, 2022 | 12:24
Facebook Twitter LinkedIn

storm tree bridge

Dat er sprake is van forse tegenwind op de financiële markten zal beleggers ook niet zijn ontgaan. Tot en met het derde kwartaal van vorig jaar was het sentiment op de beurs positief, maar het versneld oplopen van de inflatie, die minder tijdelijk bleek te zijn dan centrale bankiers veronderstelden, zorgde voor een kanteling in het beleid van de centrale banken. Daar waar renteverhogingen aanvankelijk verder weg leken, houdt de markt er nu rekening mee dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente dit jaar wellicht vijf keer kan gaan verhogen.

Het actief verkleinen van de opgepompte centrale bank balans is ook een mogelijkheid die als steeds reëler wordt beschouwd om de inflatie te beteugelen nu deze in Amerika is opgelopen tot het hoogste niveau in 40 jaar. Ook de Europese Centrale Bank lijkt de draai gemaakt te hebben nu fors oplopende prijzen voor energie en voedsel de kosten voor levensonderhoud verhogen en het besteedbare inkomen voor burgers serieus bedreigen.

Impact van oplopende rente
De oplopende rente, weliswaar vanaf een historisch dieptepunt, heeft grote impact gehad op de financiële markten. Technologiebedrijven die werden verhandeld op royale waarderingsmultiples, kregen een forse correctie voor de kiezen, terwijl oplopende inputkosten de marges van bedrijven in diverse sectoren drukt. De prijsstijging van grondstoffen en energie, gecombineerd met tekorten aan chips, oplopende transportkosten en loonstijgingen, creëert een uitdagende situatie voor bedrijven om hun winstniveaus op peil te houden.

Voor bedrijven die financieel minder solide zijn en veel schuld op de balans hebben staan, vormt het einde van het gratis geld tijdperk een extra uitdaging. Oude schulden moeten worden afbetaald of worden doorgerold tegen een nieuwe, hogere rente.

Geopolitieke onrust
Alsof de stijgende inflatie en financieringskosten beleggers nog niet genoeg hoofdbrekens geven is er ook nog eens toenemende instabiliteit op geopolitiek vlak. De oorlogsdreiging in Oost-Europa lijkt met de dag serieuzer te worden, terwijl spanningen tussen China en Taiwan ook voor onrust zorgen.

Het zijn condities waarbij beleggers nerveus worden. Die nervositeit leidt tot volatiliteit en in sommige gevallen ook tot hypersensitiviteit waarbij het sentiment abrupt kan omslaan als gevolg van nieuws dat de markt bereikt.

Focus op fundamentals
Hoewel deze onzekere situaties de gemoedstoestand van beleggers danig beïnvloeden en kunnen leiden tot emotionele reacties, is het zaak voor beleggers om te focussen op de fundamentele waarde van de beleggingen in de portefeuille, de aanjagers voor die bedrijven op lange termijn. Pas na grondige analyse van kansen en risico’s kunnen beleggers daar waar nodig de portefeuille aan passen. Zulke fundamentele analyse is de basis onder verstandige portefeuilleconstructie, en overhaaste keuzes en switchen op basis van sentiment zijn dat doorgaans niet.

De sleutel om een stap voor te blijven is om je te concentreren op de intrinsieke waarde van de asset, aangezien de prijzen op de lange termijn met die waarde convergeren. Dit was iets wat Benjamin Graham de beroemde Mr Market noemde. Soms zal de geldende prijs die door Mr Market wordt aangeboden (de huidige beschikbare prijs) hoger zijn dan die intrinsieke waarde en soms lager. Hierin ligt de kans. “The market is a pendulum that forever swings between unsustainable optimism (which makes stocks too expensive) and unjustified pessimism (which makes them too cheap). The Intelligent Investor is a realist who sells to optimists and buys from pessimists.”

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten