We voeren onderhoud aan de website uit en daardoor kunt u eventueel kleine haperingen ervaren. We vragen uw geduld tijdens deze werkzaamheden.

Societe Generale en UniCredit grootste Europese banken in Rusland

Van de Europese banken zitten Societe Generale en UniCredit het grootst in Rusland of Oekraine. Maar voor de Europese bankensector als geheel is de blootstelling aan beide landen niet significant, stellen Morningstar's bankenanalisten vast. ING gaf een update over zijn blootstelling aan Rusland en Oekraine.

Robert van den Oever 03 maart, 2022 | 11:43
Facebook Twitter LinkedIn

De directe exposure van de Europese banken aan Russische en Oekraiense klanten is niet significant, stellen Morningstar's bankenanalisten. Societe Generale en UniCredit zitten het zwaarst in Rusland of Oekraine. Bij UniCredit heeft 12,4 miljard euro, ofwel 4% van de risk-weighted assets in 2021 betrekking op Rusland en bij Societe Generale is dat 14,6 miljard ofwel 2,4%. Hun activiteiten in Rusland waren in 2021 goed voor minder dan 3% van hun omzet en winst.

ING gaf een gedetailleerde update over zijn blootstelling aan beide landen. De sancties die tegen Rusland zijn ingesteld, raken 700 miljoen euro die ING in Rusland heeft uitstaan. Dat betreft allemaal zakelijk banieren en betekent 0,9% van ING's totale leningenportefeuille. Het afsluiten van Rusland van betaalsysteem Swift heeft volgens ING geen gevolgen. ING is sinds 1993 actief in Rusland en de kapitalisatie van de lokale dochter bedraagt 200 miljoen euro die volledig lokaal is gefinancierd.

De leningen van ING in Oekraine belopen 0,1% van het totale leningenboek. De meeste zijn in dollars en hebben betrekking op de food & agri industrie.

Beleggers schrokken van deze getallen, want het aandeel ING (INGA) koerst in de loop van de ochtend aan Euronext Amsterdam zo'n 5% lager.

Kleinere exposures
Intesa Sanpaolo, Credit Agricole, Commerzbank en BNP Paribas hebben allemaal kleinere exposures. Morningstar ziet ABN Amro en Lloyd's als interessantste Europese banken en geen van beide heeft blootstelling aan Rusland of Oekraine.

Als we de Russische exposure bekijken als deel van het eigen vermogen, dan wordt het beeld anders. Dan gaat het om zo'n 25% voor zowel UniCredit en SocGen. Ook dat vormt volgens de analisten niet echt een risico, aangezien het meeste daarvan in Russische dochterbedrijven zit, waarmee beide banken gemakkelijk de banden kunnen doorknippen. Als ze dat zouden doen, blijft hun verlies beperkt tot het vermogen dat in die lokale dochterfirma's zit. Het gaat dan om 3% van het kapitaal voor UniCredit en 2% voor Societe Generale.

Eerder hebben Morningstar's bankenanalisten Niklas Kammer en Johann Scholtz hun licht laten schijnen over de Europese bankensector. Bekijk de video:

 

Macro-implicaties

De situatie rondom Oekraine leidt tot macro-economische ontwikkelingen die de Europese banken kunnen raken. Wel is het zo dat de handel met Rusland voornamelijk bestaat uit energie en als we die buiten beschouwing laten, dan is het effect op de Europese economie beperkt.

De invloed van sancties en hun terugslag op Europa plus de hoge energieprijzen remmen de economische groei in Europa, maar niet zodanig dat die in een recessie terechtkomt, aldus de analisten. Wel blijft de onzekerheid voorlopig groot.

Lagere economische groei aan de horizon en langer aanhoudende hoge inflatie zet druk op de Europese centrale banken. De toenemende verwachting dat centrale banken sneller met renteverhogingen zouden gaan komen vanwege de stijgende inflatie, ebt inmiddels weg. De analisten verwachten dat de renteverhogingen die er zullen komen minder hoog en minder snel zijn dan tot nu toe geraamd.

Want, zo benadrukken de analisten, vaak wordt vergeten dat lagere groei in combinatie met hogere rente de hoeveelheid slechte leningen opstuwt, omdat steeds meer bedrijven door die combinatie in problemen komen. Daarom moeten de centrale banken voorzichtig zijn met hun rentebeleid, anders zouden de commerciële banken in grote problemen kunnen komen. De eerdere groeimodellen die zijn gebaseerd op een periode na de covid-19 beperkingen van lineaire groei doordat alles weer open is gegaan, moeten dus worden herzien, vinden de analisten.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings