Deze fondshuizen maken kans op de Morningstar Asset Manager Award

Morningstar maakt de genomineerden bekend voor de Morningstar Awards for Investing Excellence van 2022. Het is ieder jaar weer een bijzonder moment waar alle fondshuizen naar uitkijken. Voor het eerst reikt Morningstar twee fondshuis awards uit, namelijk die voor beste fondshuis en voor beste fondshuis duurzaam beleggen. Bekijk in dit artikel welke fondshuizen dit jaar meedingen naar deze prestigieuze prijzen.

Ronald van Genderen 07 maart, 2022 | 13:33
Facebook Twitter LinkedIn

Awards logo 2022

 

Asset Manager Award

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan fondshuizen die zich niet alleen onderscheiden op basis van hun uitstekende prestaties van de door hun beheerde beleggingsfondsen, maar die ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikken over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stellen. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief van aard, waarbij de fondshuis analyse die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating, een cruciale rol speelt.

 

Asset Manager Sustainable-Investing Award

Naast de reguliere fondshuis award introduceert Morningstar een nieuwe prijs, namelijk die voor beste fondshuis duurzaam beleggen. Deze award wordt uitgereikt aan het fondshuis dat niet alleen goed scoort op basis van de Morningstar Sustainability Rating, maar ook sterk gecommitteerd is aan de integratie van milieu, sociale en bestuurlijke factoren in het fondsaanbod. Deze fondshuizen hebben doorgaans een duidelijk gedefinieerde ESG filosofie, een sterke mate van ESG-integratie in beleggingsprocessen en adequate middelen om duurzaamheidsonderzoek te doen. Daarnaast kenmerken deze fondshuizen zich door hun degelijke engagement en proxy-voting activiteiten.

 

Genomineerde fondshuizen Morningstar Asset Manager Award

Hieronder volgen de drie genomineerde fondshuizen voor de Morningstar Asset Manager Award (op alfabetische volgorde). Voor de Morningstar Asset Manager Sustainable-Investing Award worden geen genomineerden bekendgemaakt, maar onthullen we de winnaar op dinsdag 29 maart.


Dimensional

 

Parent Pillar Score: High

Dimensional Fund Advisors heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een aantal uitdagingen, maar heeft desondanks een High rating op de Parent Pillar behouden. Personeelsverloop binnen de hoogste rangen van de organisatie en uitstroom van beleggersgeld stelden het fondshuis op de proef, maar het bleef desondanks koersvast. Co-CEO's David Butler en Gerard O'Reilly bleven toegewijd aan klanten en zijn niet afgeweken van de kenmerkende beleggingsfilosofie van het bedrijf, waarbij marktefficiëntie centraal staat.

Dimensional reageerde op de uitdagingen op een manier die klanten ten goede zal komen, naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten. Het bedrijf verlaagde de beheerskosten op twee derde van zijn in de VS gevestigde beleggingsfondsen. Het lanceerde eind 2020 een line-up van Amerikaanse ETF’s in reactie op de groeiende voorkeur van haar adviesklanten.

Ook werkt het fondshuis aan het verlagen van de minimale inleg voor afzonderlijke accounts om zodoende portefeuilles aan te kunnen passen voor een bredere klantenkring. De fondsstromen buiten de VS zijn stabieler en het fondshuis blijft dan ook aanwezig in Europa en Australië en grijpt daar kansen aan om uit te breiden wanneer er zich mogelijkheden voordoen die in lijn zijn met de filosofie. Product lanceringen en beleggingsonderzoek blijven even gedisciplineerd als altijd, en het liquideren van fondsen is zeldzaam.

 

T. Rowe Price

 

Parent Pillar Score: High

T. Rowe Price blijft goed gepositioneerd in een steeds competitievere industrie en verdient een High Parent-rating van de fondsanalisten van Morningstar. Het heeft de tegenwind voor actieve managers goed doorstaan met zijn rigoureuze onderzoeksproces, sterke prestaties in verschillende activaklassen en voortdurende investeringen in het researchteam. Het aantal medewerkers groeide met 9% in 2019, en de schuldenvrije balans van T. Rowe Price geeft het de flexibiliteit om mensen aan te blijven nemen tijdens een economische vertraging, zoals het deed in eerdere recessies.

Een uitbouw van het multi-asset-team in de afgelopen jaren ondersteunde verbeteringen aan zijn zeer gewaardeerde target-date fondsenrange in 2020, en het bedrijf versterkte zijn kwantitatieve capaciteiten voor intern en extern gebruik. Hoewel T. Rowe Price zijn talent doorgaans intern opleid en ontwikkelt, heeft de onderneming de laatste tijd ook verschillende ervaren aandelenanalisten aangenomen in een aantal belangrijke sectoren.

Het versterkte analistenteam heeft het bedrijf in staat gesteld om de verwachte pensionering van beheerders en het zeldzame onverwachte vertrek van sterbeheerders, zoals Henry Ellenbogen die in 2019 vertrok om zijn eigen bedrijf te beginnen, op te vangen op de karakteristieke vloeiende manier van het fondshuis.

Toch evolueert T. Rowe Price vanuit zakelijk oogpunt. Het verbreedde de distributie buiten de VS, breidde zijn ESG-competenties uit en introduceerde semitransparante exchange-traded funds. Desondanks staat het fondshuis garant voor een weloverwogen, doordachte benadering ten aanzien van strategie-introducties en capaciteitsbeheer, met de belangen van haar fondsbeleggers voorop.


Vanguard

 

Parent Pillar Score:High

Vanguard verdient een High Parent-rating voor zijn op beleggers gerichte ethos, betrouwbare strategieën en democratisering van advies. Vanguard is het enige bedrijf in de vermogensbeheersector dat eigendom is van haar klanten, en dat blijkt. Zo gebruikt Vanguard het geld dat zijn passieve strategieën verdienen met het uitlenen van effecten om de kosten van haar fondsen te verlagen, zo niet volledig te elimineren. Bescheiden beheervergoedingen, bekwame subadviseurs en prestatieprikkels stimuleren de actieve fondsen van de onderneming tot concurrerende prestaties.

Vanguard biedt ook advies, zowel persoonlijk als digitaal, tegen toegankelijke kosten. Dit alles hielp het wereldwijde vermogen onder beheer te groeien tot USD 7,5 biljoen per 31 maart 2021. Toch vertegenwoordigen de activiteiten van Vanguard buiten de VS slechts een fractie van het vermogen onder beheer. Gevestigde namen binnen veel van deze markten hebben geprobeerd deze goedkope aanbieder op afstand te houden. Vanguard is opgeschoven van leider in ETF’s naar het gebruik van advies om in haar actieve fondsen te stappen, zoals de joint venture met het Chinese Ant Financial voor een mobiele retaildienst, die na de lancering in april 2020 meer dan 1 miljoen Chinese gebruikers per jaar had.

Maar er zijn ook misstappen geweest, waaronder het beëindigen van plannen om indexfondsen in China aan te bieden in maart 2021. De klantbelangen voorop stellen is evenzeer een kwestie van cultuur als een juridische realiteit bij Vanguard, wiens Amerikaanse fondsen eigenaar van het fondshuis zijn. Die cultuur intact houden terwijl het bedrijf groeit en er buitenstaanders toetreden, is de grootste uitdaging voor Vanguard.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op dinsdag 29 maart bekend gemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten