Goodbye voor Russische bedrijven in Britse FTSE indices

De makers van de Britse beursindices FTSE 100 en FTSE 250 hebben de samenstelling van de de 100 cq 250 grootste bedrijven in het Verenigd Koninkrijk herschikt. Twee Russische mijnbouwersn moeten vanwege hun dramatisch gekelderde beurswaarde, veroorzaakt door de inval in Oekraïne, plaatsmaken in de FTSE 100. Bij de FTSE 250 gaat de reshuffle om zeven Russische bedrijven.

Rentsje de Gruyter 08 maart, 2022 | 14:11
Facebook Twitter LinkedIn

cards

De inval van Rusland in Oekraïne heeft zoals elke belegger weet een gigantische impact op de financiële markten. En inmiddels laat deze crisis ook zijn sporen na in de samenstelling van bekende indices, zoals die van MSCI en FTSE Russell.

De eerste die afgelopen week bekendmaakte dat het Russische bedrijven verbant uit een aantal indices die gericht zijn op opkomende markten, was de Zwitserse indexenbouwer Stoxx, waarna het Britse FTSE en Amerikaanse MSCI volgden.

Nu is het zo dat traditioneel elk kwartaal een herschikking van deze indices plaatsvindt. Die reshuffle laat iedere keer scherp zien welke bedrijven, economische sectoren en - ditmaal vooral - landen uit de gratie zijn gevallen, en welke op de beurs juist aan populariteit hebben gewonnen.

Gigantische koersval
De twee Russische bedrijven die uit de FTSE 100 verwijderd worden zijn staal- en mijnbouwbedrijf Evraz en Polymetal, ook een mijnbouwbedrijf. Voor Evraz geldt dat het omvangrijke activiteiten heeft in zowel Rusland als Oekraïne. Over beide ondernemingen schreef Morningstar UK al eerder, gezien de dramatische koersval die zij de afgelopen twee maanden hebben doorgemaakt. Begin maart was de koers van Evraz 90% gedaald en die van Polymetal 83%. Zij komen nog wel in aanmerking voor opname in de FTSE 250, die bedoeld is voor middelgrote bedrijven.

Alle wijzigingen in de FTSE 100 en FTSE 250 gaan in op maandag 21 maart. Indexmaker FTSE Russell benadrukt dat de verwijdering van Russische bedrijven uit de indices geen oordeel behelst over de kwaliteit van deze ondernemingen, maar hun gevolg is van hun sterk gedaalde beurswaarde. Of een bedrijf onderdeel uitmaakt van de FTSE 100 of FTSE 250 is gebaseerd op zijn marktwaarde op een van tevoren bepaalde datum.

Nieuwe spelers toegevoegd
Voor Evraz en Polymetal in de plaats worden Endeavour Mining en Howdens toegevoegd aan de FTSE 100, respectievelijk een West-Afrikaanse goudproducent en een keukenboer. Eerder werd verwacht dat easyJet zijn rentree zou maken in de FTSE 100, maar de inval in Oekraïne gooide roet in het eten. Beleggers zijn logischerwijs benauwd voor de gevolgen van alle recente door het Westen opgelegde sancties en handelsbeperkingen op het internationale vliegverkeer.

Uit de FTSE 250 van middelgrote bedrijven die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk, verdwijnt om te beginnen goudmijnexploitant Petropavlosk, wiens koers dit jaar tot begin maart met 87% is gekelderd. Daarnaast vedwijnen ook het Russische outsourcingbedrijf Capita, bioscoopketen Cineworld (de op een na grootste ter wereld) en uitgever Reach.

Voor hen in de plaats verschijnen Clipper Logistics, een logistiek bedrijf voor winkels die onder andere kleding, alochol en tabak verkopen, oliebedrijf Tullow Oil en Urban Logistics, een vastgoedonderneming die gespecialiseerd is in logistiek vastgoed.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten