Amazon splitst zijn aandelen: wat betekent dat?

Webwinkel Amazon splitst zijn aandelen in een verhouding van 20 voor 1. Eerder deden andere giganten als Alphabet, Apple en Tesla dat ook al. We leggen uit hoe het werkt.

Ruth Saldanha 10 maart, 2022 | 17:43
Facebook Twitter LinkedIn

Amazon parcel on a conveyor belt

Amazon.com (AMZN) heeft plannen voor een 20-1 stock split bekendgemaakt. Die splitsing van 1 bestaand aandeel in 20 nieuwe moet per 6 juni zijn beslag krijgen als de aandeelhouders ermee instemmen. 

Het is niet voor het eerst dat Amazon een aandelensplisting doorvoert. Dat deed het in 1998 en 1999 ook, toen met een 2 voor 1 verhouding en later in 1999 volgde nog een splisting, toen in de verhouding 3 voor 1.

Amazon volgt hiermee andere big-tech namen die ook hun aandelen hebben gesplitst. In februari kondigde Alphabet (GOOG), het moederbedrijf van Google, eveneens plannen voor een 20-1 stock split aan. In 2020 meldden zowel Apple (AAPL) als Tesla (TSLA) dat ze hun aandelen gingen splitsen.

Hoe werkt het?

Heel simpel, want één bestaand aandeel Amazon wordt opgedeeld in 20 nieuwe aandelen. De waarde ervan gaat dus ook door 20. In dit geval, uitgaande van een koers aan de Nasdaq van omstreeks $3.000 per aandeel Amazon, vertegenwoordigen de 20 nieuwe straks ieder een waarde van omstreeks $150. De splisting heeft geen invloed op de waarde; die blijft hetzelfde, maar dan verdeeld over meer partjes.

De verhouding 20-1 betekent dat aandeelhouders voor elk aandeel Amazon dat ze bezitten, ze er 19 bij krijgen. Het bestaande aandeel blijft immers in hun bezit, dus ze krijgen er geen 20 bij, want dan zouden ze eindigen met 21 stuks.

Waarom?

Als het slechts een getalsmatige exercitie lijkt te zijn, waarom doen bedrijven het dan? Wat is de zin ervan? Het is een manier om de liquiditeit te vergroten, met andere woorden, de verhandelbaarheid van het aandeel. Door de lagere prijs per stuk is het aandeel voor veel meer beleggers bereikbaar geworden. Want niet iedereen kan zomaar $3.000 voor een aandeeltje op tafel leggen, en bij $150 is dat al een stuk makkelijker. 

Meestal worden stock splits gedaan door bedrijven die hun aandelenkoers flink hebben zien stijgen en dan vooral significant méér dan die van hun belangrijkste concurrenten. Daardoor wordt het aandeel minder bereikbaar voor veel particuliere beleggers en daardoor kunnen er liquiditeitsverschillen ontstaan.

Zoals boven al aangestipt, het is belangrijk voor beleggers om te beseffen dat de waarde van het bedrijf, ofwel de marktkapitalisatie niet verandert door een splitsing. Alleen het aantal aandelen verandert. Het voorbeeld van Alphabet illlustreert dat. Het sloot op dinsdag 1 februari op $2.572,88. Een prijs waarvoor veel beleggers tot die datum niet op konden instappen omdat die te hoog gegrepen was. Door de stock split wijzigt de prijs van $2.572,88 in $128,64, en elke zittende aandeelhouder krijgt er 19 aandelen bij tegen $128,64. Zo'n prijsniveau is voor veel beleggers die willen kopen veel beter hanteerbaar.

Het gevolg is dat er meer particuliere beleggers in het aandeel stappen als dat voor hen beter bereikbaar is: “Direct na een stock split zien we het handelsvolume van een aandeel stijgen op de nieuwsstroom rondom de splisting,” zegt Morningstar Canada’s director of Investment Research Ian Tam. “Voor lange-termijn beleggers maakt een aandelensplisting of een aandelensamenvoeging weinig uit, want de waarde van de positie in hun portefeuille verandert niet.”

Het omgekeerde

Er bestaat ook het omgekeerde van een aandelensplitsing; dat is het samenvoegen van aandelen, doorgaans een reverse stock split genoemd. Daardoor neemt de prijs per aandeel juist toe in plaats van af. Bijvoorbeeld, als je 10 aandelen van bedrijf X bezit tegen $10 per aandeel en het bedrijf kondigt een 1-voor-2 reverse stock split aan, dan heb je daarma 5 aandelen in bedrijf X die elk $20 per aandeel waard zijn.

Dit wordt meestal gedaan door bedrijven waarvan de aandelenkoers slechts enkele euro'sof dollars per aandeel bedraagt, of zelfs onder de 1 euro of dollar is gezakt. Zulke pennystocks lopen het risico van de beurs gehaald te worden als de handel erin te gering wordt.

Het is echter niet altijd slecht nieuws, zo blijkt uit het voorbeeld van Citigroup. Dat aandeel zakte tot onder de $10 tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008 en bleef vervolgens zo laag. Daarom besloot het bestuur van Citigroup in 2011 om een reverse split van 1-voor-10 te doen. Die krikte de prijs op van $4,50 per aandeel naar $45 per aandeel. De bank overleefde de crisis – en het aandeel dus ook – en nu noteert het rond de $55.

Splitsing of samenvoeging, het is uiteindelijk allemaal gewoon een simpele rekensom.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ruth Saldanha

Ruth Saldanha  is Senior Editor, Morningstar.ca

 
 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten