Top-5 aandelen wereldwijd: Gavekal aan kop

Wat begon met nervositeit op de financiële markten over oplopende inflatie, stijgende rentes en het versneld afbouwen van monetaire stimulus door centrale banken, veranderde in een bijna onwerkelijke ontsteltenis bij het zich ontvouwen van een gitzwart scenario toen Vladimir Poetin zijn Russische leger op 24 februari het bevel gaf Oekraïne binnen te vallen. Dit is de top-5 van best presterende wereldwijde aandelenfondsen over het eerste kwartaal.

Jeffrey Schumacher, CFA 11 april, 2022 | 8:51
Facebook Twitter LinkedIn

De brute invasie door Rusland, de hierop volgende humanitaire tragedie en de dreiging van verdere escalatie van het conflict naar NAVO-grondgebied leidde tot verregaande sancties tegen Rusland en Russische prominenten, wapenleveranties van Westerse landen aan het Oekraïense verzet, maar ook tot hypersensitiviteit op de financiële markten. Toch gloort er aan het eind van het eerste kwartaal hoop op een verbetering van de situatie nu er wordt onderhandeld over een akkoord.

De oorlog maakte van Rusland een paria in de financiële markten, maar ondanks de beperkte omvang van de Russische economie heeft de economische isolatie van Rusland en het stilvallen van de Oekraïense economie grote impact op de wereldeconomie. De grondstofprijzen, vooral voor gas en olie maar bijvoorbeeld ook van tarwe en nikkel stegen fors. Hierdoor werd de koopkracht van mensen verder uitgehold, bijvoorbeeld door hogere energierekeningen, een duurdere tankbeurt of hogere uitgaven voor de dagelijkse boodschappen.

De inflatie, die al aan een opmars bezig was, schoot verder omhoog en bereikte niveaus die decennialang niet zijn gezien. De verstoringen van productieketens, ook een probleem dat de industriële productie al langer beperkte, werden intenser, terwijl torenhoge vrachtprijzen de problematiek verder verergerden.

Ook het coronavirus blijft, ondanks alle versoepelingen die in werking zijn getreden, nog steeds een stempel op de wereldwijde productiviteit drukken nu China vasthoudt aan de strikte lockdownregels voor onder andere economische centra zoals Shanghai en Shenzen. De dreiging van een naderende recessie hangt dan ook als een donkere wolk boven de markt.

Ontstuimig eerste kwartaal
Ook op bedrijfsniveau was het eerste kwartaal van 2022 onstuimig te noemen. Meta, het moederbedrijf van Facebook, verloor meer dan 200 miljard dollar aan beurswaarde nadat het teleurstellende kwartaalcijfers bekendmaakte en erop wees dat de concurrentie van andere social media apps heviger wordt en advertentie-inkomsten onder druk staan. Netflix werd ook hard afgerekend op de verwachting dat de groei van abonnees zal afnemen, terwijl ook Spotify en PayPal het moesten ontgelden na teleurstellende prognoses.

Voor meer speculatieve, opkomende, maar verlieslatende groeibedrijven was het eerste kwartaal sowieso pijnlijk, nu beleggers mede door de oplopende rentes kritischer keken naar de waarderingen van deze aandelen. Desondanks was het niet allemaal kommer en kwel voor groei-aandelen, daar de meest robuuste bedrijven prima resultaten presenteerden, waaronder Amazon en Apple, dat eerder dit jaar als eerste bedrijf ter wereld de marktkapitalisatiegrens van 3000 miljard dollar wist te doorbreken.

Markten herstellen
Ondanks al het verontrustende nieuws dat beleggers dit eerste kwartaal in de greep hield, wisten de financiële markten zich in de loop van het kwartaal goed te herstellen van de 10-20% koerscorrectie. De S&P 500 index wist de schade in euro’s gemeten te beperken tot een verlies van 2,6%, terwijl de MSCI World index iets meer dan 3% moest prijsgeven. Het betekende wel een abrupt einde aan een reeks van zeven kwartalen van positieve rendementen voor de wereldwijde index.

Britse aandelen blonken uit, mede dankzij de beursnoteringen van grote olie- en mijnbouwbedrijven, die gezamenlijk bijna een kwart van de index uitmaken. Opkomende markten delfden het onderspit. Rusland, dat na invasie werd geschrapt uit de leidende indices, maar ook beleggers in China incasseerden bovengemiddelde verliezen.

De sector die het eerste kwartaal veruit het best presteerde was de energiesector. Een plus van ruim 33% zet de sector op eenzame hoogte en volgt op een uitstekend 2021 waarin de MSCI World/Energy index ruim 50% in waarde steeg. Het totaalrendement van de index bedraagt sinds januari 2021 101%. De grondstoffensector eindigde het kwartaal ook in de plus, net als de nutssector.

De sectorrotatie en de daarmee gepaard gaande stijlrotatie van groei naar waarde wordt onderstreept door de drie slechtst presterende sectoren in de eerste drie maanden van 2022: de sectorindices voor cyclische consumentengoederen, communicatieservices en informatie technologie staan allemaal minimaal 8% in het rood. De MSCI World Value index wist een positief rendement te realiseren van 1,5%, waarmee het de groei-index met ruim 9 procentpunten verslaat.

De Top-5
De top-5 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd op basis van het rendement over het eerste kwartaal van 2022 wordt aangevoerd door Gavekal Global Equities dat niet alleen een positief rendement wist te realiseren, maar ook nog eens een fraai dubbelcijferig rendement. Het fonds wordt beheerd door Gavekal oprichter Louis-Vincent Gave met ondersteuning van drie analisten.

De strategie combineert verschillende beleggingsstijlen in de portefeuille: structurele groei, cyclische groei, defensieve aandelen en contraire posities. Dit resulteert in een portefeuille van 35-50 namen, waarbij de voorkeur voor de sectoren grondstoffen en energie een belangrijke rol hebben gespeeld in de outperformance in het eerste kwartaal.

Het fonds JOHCM Global Opportunities pakt met een rendement van ruim 5% de tweede plaats. Fondsbeheerders Ben Leyland en Robert Lancastle identificeren langetermijn trends waarvoor vervolgens ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven voor worden geselecteerd die kunnen profiteren van deze trends. Absolute waarderingen staan hierbij centraal.

Het geconcentreerde fonds, dat 39 posities telt, profiteerde in het eerste kwartaal van zowel de sectorallocatie als de aandelenselectie. De overweging van nutsbedrijven (16% van de portefeuille) en gezondheidszorg (ruim 15%) zorgde voor een defensieve tilt die hielp de schade te beperken. De onderweging van technologie aandelen met 13 procentpunten zorgde eveneens voor meewind.

Onder de sterkst presterende aandelen in de portefeuille vinden we mijnbouwer Rio Tinto en oliebedrijf Galp Energia, maar ook Thales en L3Harris Technologies, bedrijven die actief zijn in de defensie-industrie. De managers omschrijven de herwaardering door de markt van de defensiesector, zowel op basis van verwachte groei als de investeerbaarheid van de sector als een interessante ontwikkeling.

Top-5 aandelen wereldwijd

top kw1 2022 nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten