'Deal', zegt Twitter en gaat akkoord met bod Musk

Twitter was er verrassend snel uit. Het platform zegt 'ja' tegen het voorstel van Elon Musk. Voor $44 miljard krijgt Musk Twitter in handen en kan hij zijn plannen het het 'wereldwijde dorpsplein' gaan uitvoeren. Het is een van de grootste public-to-private deals van de laatste jaren.

Robert van den Oever 27 april, 2022 | 10:16
Facebook Twitter LinkedIn

Musk

Twitter (TWTR) heeft aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten om te worden overgenomen door een entiteit van Elon Musk, de CEO van Tesla, voor $54.20 per aandeel in contanten. Die prijs betekent een totale transactiewaarde van zo'n $44 miljard. Musk zal Twitter van de beurs halen.

De overnameprijs betekent een premie van 38% op Twitter's slotkoers van 1 april 2022, de laatste handelsdag voordat Musk bekendmaakte dat hij een belang van 9% in Twitter had genomen.

Reacties
Twitters's chairman Bret Taylor zei in een toelichting op de bekendmaking van de overname: "De Twitter Board heeft Elon's voorstel beoordeeld met een focus op waarde, zekerheid en financiering. De voorgestelde transactie betekent een substantiële cash premium, en we denken dat dit de beste weg voorwaarts is voor Twitter's aandeelhouders."

Elon Musk zelf zei: "De vrijheid van meningsuiting is het fundament van een goed functionerende democratie en Twitter is hte digitale dorpsplein waar over alles wat relevant is voor de toekomst van de mensheid gediscussieerd kan worden."

Musk zei verder: "Ik wil Twitter beter maken door het nieuwe features te geven en het algoritme als open source bekend te maken om het vertrouwen te vergroten en om spam bots te verslaan. Twitter heeft een geweldig potentieel – dat wil ik ontsluiten."

De transactie is unaniem goedgekeurd door Twitter's Board of Directors en zal naar verwachting in 2022 afgerond worden. Aandeelhouders en toezichthouders moeten zich er nog over buigen en goedkeuring geven. Musk zegt dat hij voor $25,5 miljard aan financiering met leningen en schulden heeft klaarstaan en daarnaast ook nog voor $21 miljard in aandelen.

Weerstand
Toen Musk zijn wens tot overname van Twitter voor deze prijs bekendmaakte, was er weerstand vanuit Twitter zelf en vanuit enkele grootaandeelhouders. Morningstar's senior aandelenanalist Ali Mogharabi schatte toen de kans van slagen voor een deal op 50%. Wel zei hij toen dat Musks interesse hoe dan ook tot veranderingen bij Twitter zou gaan leiden.

Vrees rondom Tesla
Intussen heeft het aandeel Tesla (TSLA) te lijden onder Musks besognes met Twitter. Beleggers vrezen dat Musk een deel van zijn aandelen Tesla zou kunnen gaan verkopen om de financiering van het bod op Twitter zeker te stellen. Tesla sloot dinsdag 12% lager op $876. Analist Mogharabi vindt het aandeel overgewaardeerd en hanteert een Fair Value van $750.

Andere grote deals
De $44 miljard die deze deal behelst maakt het tot een van de grotere deals van de laatste jaren als het gaat om een bedrijf van de beurs halen. Morningstar's onderdeel Pitchbook heeft de grootste deals op een rij gezet en Morningstar's UK editor Sunniva Kolostyak maakt ze voor u inzichtelijk in deze dynamische afbeelding. Klik op een ster en u ziet het bedrijf dat de overname deed, het overgenomen bedrijf en het overnamebedrag:

 

Kleintjes in Nederland
In Nederland gaat het doorgaans niet om zulke enorme bedragen, want het zijn vooral mid- en small-cap bedrijven die van de beurs worden gehaald. Laatstelijk was dat optiekketen Grandvision, en eerder bijvoorbeeld bouwbedrijf VolkerWessels begin 2020 en iets langer geleden vastgoedinvesteerder Kardan. Koffiebrander JDE Peet's (JDEP) werd in 2013 na amper twee jaar van de beurs gehaald, maar keerde in 2020 weer terug als Midkapper.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten