Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor mei.

Robert van den Oever 16 mei, 2022 | 10:21
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index daalde in april met 7,86% en sloot de maand af op een stand van 4.731. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 6% per eind april. Per eind maart was de korting nog duidelijk geringer: 2%.

Op relatieve basis is nutsbedrijven de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 4% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de technologiesector die gemiddeld 18% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 43% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is nog altijd cyclische consumentengoederen die een korting van 64% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

DuPont De Nemours
De speciaalchemie activiteiten behoren tot de beste ter wereld met producten als Kevlar en Tyvek die pricing power hebben en daardoor gezonde winstmarges opleveren. De elektronica en industriële activiteiten zijn goed gepositioneerd om de winst te laten groeien door de groeiende vraag naar halfgeleiders en toenemende connectiviteit als gevolg van 5G. De fusie van Dow Chemical en DuPont en de daarmee samenhangende desinvestering van diverse onderdelen in onder meer voeding en biosciences heeft waarde gecreëerd voor aandeelhouders.

Etsy
De groei van e-commerce in de corona-periode heeft het belang en de omvang ten opzichte van de totale omzet met zo'n 2-3 jaar naar voren gehaald. Het klantenbestand is verdubbeld ten opzichte van de stand in 2019. Daarvan is 15-20% bovengemiddeld actief en dat geldt in alle zes de kernmarkten, waardoor de drempel voor toetreding voor potentiële nieuwe concurrenten erg hoog is geworden.

Ocado
Het Ocado Smart Platform is volgens Morningstar-analist Ioannis Pontikis een van de efficiëntste en betrouwbaarste online bestel- en bezorgplatforms in de levensmiddelenmarkt van dit moment. De kansen voor Ocado zijn volgens de analist wereldwijd enorm door het nu nog onbenutte potentieel van online bestellen en bezorgen in de supermarktwereld. Het succes van Ocado's platform is te danken aan de sterke focus op het daadwerkelijk oplossen van de hobbels omtrent online boodschappen doen door daar eigen technologie voor te ontwikkelen die voor concurrenten nauwelijks te evenaren is.

Subsea 7
De vroege en substantiële investeringen in offshore windenergie in vergelijking met concurrenten uit de olie- en gaswereld die veel later waren, biedt Subsea 7 de capaciteit en daarmee een uitstekende positie om tegemoet te komen aan een groeiende vraag. De komende jaren zullen de investeringen zich uitbetalen doordat Subsea 7 als een van de weinige deze mate van capaciteit kan bieden aan de markt. Lange-termijn contracten, in het bijzonder die met Petrobras, verminderen de volatiliteit van de resultaten die doorgaans energiebedrijven kenmerken. 

Veeva Systems
De software-producten en -diensten die Veeva aanbiedt, kunnen dankzij hun uitgekiende innovaties een nog veel groter deel van de zeer gefragmenteerde markt aanboren. De nieuwe software-modules worden snel opgenomen door klanten en zijn sleutelelementen voor de processen van Veeva's klanten, zodat die niet zo makkelijk kunnen overstappen naar een concurrent, wat bijdraagt aan de switching costs. De hoogwaardige kennis en de nauwe samenwerking met klanten om producten te ontwikkelen die precies aansluiten bij wat ze nodig hebben, geeft Veeva een inhoudelijke voorsprong op de concurrentie.

Salesforce
Hoewel Salesforce een dominante speler is, heeft het nog altijd slechts 30% aandeel in deze zeer gefragmenteerde markt. die markt groeit ieder jaar met dubbele cijfers, dus er is volop ruimte voor groei. Het bedrijf heeft op alle vlakke expertise versterkt, waaronder klantenservice, markeeting automatisering, e-commerce, analyse en kunstmatige intelligentie. De winstmarges zijn enorm en zullen dat voorlopig blijven, zeker nu het bedrijf zelf de focus legt op het handhaven van hoge marges.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor mei:

 

lcg 22 5 1

lcg 22 5 2

lcg 22 5 3

lcg 22 5 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten