Top-5 Wereldwijde Mixfondsen neutrale allocatie: Ruffer aan kop

De neutrale mixfonds-portefeuille bestaande uit 50% aandelen en 50% obligaties blijft populair ondanks de year-to-date verliezen. Morningstar onderzoekt welke 5 fondsen in deze categorie het best presteerden over de eerste vier maanden van dit jaar.

Thomas De Fauw 23 mei, 2022 | 8:34
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar categorie EUR Moderate Allocation – Global verloor 6,8% over de eerste vier maanden van dit jaar, terwijl de Morningstar EU Moderate Global Target Allocation index zo’n 6,6% van haar waarde verloor in euro’s. Per eind april 2022 verloor de brede MSCI World index 6,3%, terwijl de Bloomberg Global Aggregate index 4,4% in het rood ging. Met andere woorden, de correlatie tussen beide activaklassen was positief.

De neutrale 50/50 portefeuille werkte de voorbije twee decennia juist voortreffelijk omwille van de negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties; wanneer de een steeg, dan daalde de ander. Maar wat veel beleggers niet beseffen of zijn vergeten, is dat die correlatie verandert door de tijd heen. Tijdens de jaren ‘70 en ‘80 tot midden jaren ‘90 was de correlatie tussen beide activaklassen positief, gemiddeld zo rond de 0.3. Terwijl sinds de beginjaren 2000, de correlatie gemiddeld -0.4 bedroeg tussen Amerikaanse large-cap aandelen en de 10-jarige staatsobligaties.

Rentestijgingen
Algemeen wordt aangenomen dat een stijging van de beleidsrente druk zet op de obligatieprijzen. De obligatierentes stijgen mee met de beleidsrente en dat wordt gecompenseerd door een daling van de obligatieprijzen. Het effect op aandelen daarentegen varieert en is in grote mate een afweging tussen verwachte bedrijfswinsten en hogere rentetarieven. Zolang bedrijfswinsten voldoende stijgen, zou zelfs bij oplopende rentes de negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties moeten standhouden, wat goed is voor mixfondsen.

Echter, wanneer we te maken krijgen met een daling van de bedrijfsresultaten, bijvoorbeeld tijdens een recessie, kunnen we in een situatie belanden waarbij beleggers eieren voor hun geld kiezen en beide activaklassen verkopen. Bovendien bestaat het gevaar dat wanneer de inflatie hoog blijft, de centrale banken minder snel zullen kunnen ingrijpen bij een zware beurscorrectie zoals voorheen. In een recent interview met Morningstar noemde Jim Grant, oprichter en redacteur van Grant’s Interest Rate Observer stijgende rentetarieven het ‘kryptonite’ van financiële activa.

Alternatieven deden het goed
Obligaties zijn niet makkelijk te vervangen in een gediversifieerde portefeuille en hoewel professionele beleggers vaak antwoorden op de huidige uitdagingen met meer tactische allocaties, weerhoudt dat sommige niet om op zoek te gaan naar aanvullende bouwstenen voor hun portefeuille. Private markten zijn hierbij populair, maar ook de meer traditionele alternatieve activaklassen staan weer op de menukaart.

De Bloomberg Commodity index, een graadmeter voor brede grondstoffenprijzen, staat op een winst van 41% in euro’s per eind april 2022, terwijl goud zich ook wist te handhaven. Inflation-linked obligaties deden het veel beter dan staatsobligaties, Morningstar’s Eurozone Treasury Inflation-Linked en US TIPS indices haalden tot dusver dit jaar een positief rendement van respectievelijk 0,6% en 2,6% in euro.

Allocatiefondsen blijven populair
De 50/50 portefeuille is al meermaals begraven en toch wist deze zich steeds te handhaven. Allocatiefondsen zagen een geschatte instroom van ongeveer 22 miljard euro in de eerste drie maanden van 2022 en waren daarbij de populairste categorie onder Europese beleggers na aandelen.

Het meest in trek dit jaar zijn de neutrale allocatie strategieën en de Morningstar categorie EUR Moderate Allocation – Global is met zo’n 15 procent de allocatiecategorie met het meeste activa onder beheer eind vorig kwartaal gevolgd door EUR Flexible Allocation – Global en EUR Cautious Allocation – Global met een marktaandeel van respectievelijk 13,2 en 11,4 procent.

Top-5
Voor de top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie EUR Moderate Allocation – Global waarvan een distributievergoedingsvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland. Deze vijf fondsen hebben de beste prestaties laten zien op basis van het rendement over de eerste vier maanden van 2022.

Op de eerste plaats treffen we Ruffer Total Return International aan dat van Morningstar analisten een Bronze rating krijgt. Beleggers in dit fonds profiteren van een duidelijke en consistente focus op kapitaalbehoud uitgevoerd door een goed toegerust, ervaren en collegiaal investeringsteam.

Sinds de lancering in juli 20211 waren Jonathan Ruffer en CIO Henry Maxey de belangrijkste beslissers voor deze strategie terwijl de portefeuilleconstructie wordt uitgevoerd door fondsbeheerders Jacques Hirsch en Alex Lennard. Het brede beleggingsteam van Ruffer bestaat uit 30 analisten, een econoom en meer dan 45 managers en wordt gekenmerkt door hun grote mate van collegialiteit.

De aanpak is top-down en begint met een grondige analyse van de wereldwijde macro-omgeving, opportuniteiten en bijbehorende risico’s. De bouwstenen van de portefeuille zijn grotendeels conventionele activaklassen zoals aandelen, staatsobligaties, contanten en grondstoffen. Bij het samenstellen van de portefeuille streeft het team er naar een evenwicht te vinden tussen zogezegde groei- en beschermingsactiva. Momenteel is de strategie relatief defensief gepositioneerd met ongeveer 60% in activa zoals inflation-linked obligaties en goud als bescherming tegen inflatie. Het team maakt ook gebruik van derivaten zoals putopties op aandelen en credit default swaps. In november 2020 voegde Ruffer bitcoin toe als een extra diversifier, maar het verkocht haar positie in april 2021.

Op de tweede plaats vinden we BL-Global 50 wiens objectief is om op middellange termijn een positief rendement te generen en tegelijkertijd de volatiliteit te beperken door aandelen (gewogen tussen 35% en 65%), staatsobligaties, contanten en goud te combineren. Het fonds werd gelanceerd in oktober 1993 en wordt beheerd door Joël Reuland, fondsbeheerder bij Banque de Luxembourg. Naast deze strategie beheerd Reuland ook de BL Global 30 en 75 en BL Sustainable Horizon strategieën.

Eind 2021 hield het fonds 52,1% van haar activa in aandelen, 19% in obligaties, 7,6% in contanten en maar liefst 21,3% in edelmetalen. Binnen het aandelensegment is het fonds overwogen in de consumentensector en gezondheidszorg. Tevens heeft het relatief weinig blootstelling aan energie, vastgoed en de financiële sector.

Top-5 Wereldwijde Mixfondsen neutrale allocatie

 

mix neutral NL

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings