Dit zijn de best en slechtst presterende ETF's over mei

Energie, inclusief groene energie, voerde de lijst van best presterende ETF's over afgelopen maand aan. Intussen leden ETF's in cryptomunten en digitale assets opnieuw verlies. Morningstar zet de winnaars en verliezers voor u op een rij.

Valerio Baselli 07 juni, 2022 | 17:51
Facebook Twitter LinkedIn

Hand holding trophy

Een brandbreedte van 118 procentpunten zit er tussen de best en slechtst presterende Europese exchange-traded products (ETP's) in de maand mei; de rendementen van de afgelopen maand strekken zich uit van 18,5% tot aan -100%.

We hebben onderzocht wat de belangrijkste trends zijn in de vijfde maand van het jaar, waarbij we inverse en leveraged fondsen niet meenemen. Die instrumenten zijn puur passieve producten en weerspiegelen de marktontwikkelingen zonder de invloed (goed of slecht) van een actieve manager.

Onderstaand overzicht toont de 15 best presterende Europese ETP's over de maand mei:

De leiders

Volgens de data van Morningstar Direct wordt de top 15 van ETP's in mei aangevoerd door de VanEck TRON ETN (VTRX). Die is gelanceerd in september 2021 en volgt de MVIS CryptoCompare TRON VWAP Close index, die exposed is aan het Tron protocol, een van de grootste blockchain operating systems ter wereld. Tron is de enige blockchain die een aanhoudende groei heerft gerealiseerd te midden van alle grote networken, terwijl bijna alle andere double-digits zijn verloren in de voorbije maand.

Verder was de oliemarkt weer in beweging met opnieuw stijgende prijzen. Zorgen over voldoende aanvoer blijt het belangrijkste onderwerp hier. De leiders van de Europese Unie hebben besloten dat de import van Russische olie tegen het einde van het jaar met 90% moet zijn verminderd.

Daardoor komt de energiesector bovendrijven bij de best-performing ETP's. Maar ook hernieuwbaree energie maakt zijn opwachting, bijvoorbeeld in de Global X Solar UCITS ETF. Deze volgt de Solactive Solar v2 Index, die uit 50 componenten bestaat en is ontworpen voor blootstelling aan bedrijven die actief zijn in zonne-energie. Vorige maand presenteerde de Europese Commissie het REPowerEU package over energiebesparing en diversificatie in levering, evenals de transitie naar groene energie. Een van de voorstellen behelst om zonnepanelen verplicht te maken vanaf 2026 voor bedrijfspanden en vanaf 2030 voor woningen.

Dan de 15 ETP's die het slechtst presteerden op een rij gezet:

De achterblijvers

ETF's met blootstelling aan digitale assets, zoals blockchain of cryptomunten hadden in mei sterk te lijden. De afgelopen maand zal herinnerd worden vanwege de ineenstorting van het Terra-Luna project en de daar aan gekoppelde stablecoin (UST), die zowat het hele crypto ecosysteem omlaagtrok.

Dat had meer impact dan alleen de verloren miljarden. Dit soort gebeurtenissen zette Europese Centrale Bank president Christine Lagarde ertoe aan om in een recent interview crypto assets te bestempelen als: “it is based on nothing, there is no underlying asset to act as an anchor of safety”.

Lagarde riep tevens op om regels in te stellen die onervaren beleggers moeten beschermen om geen grote posities in te nemen als het gaat om digitale assets: “ik maak me zorgen over de mensen die denken dat ze beloond gaan worden, maar geen besef hebben van de risico's en grote kans lopen om alles te verliezen. Daarom moet het gereguleerd worden.”

De grootste

De maandelijkse top & flops vallen vaak samen met de zeer volatiele en daardoor ook risicovolle producten. Dat zijn producten die idealiter een satelliet rol in uw beleggingsportefeuille kunnen spelen.

Hieronder vindt u een overzicht van de grootste in Europa gevestigde ETP's in termen van beheerd vermogen, die geschikter zouden kunnen zijn om te overwegen voor een core-positie in uw portefeuille. De prestaties over de maand mei variëren -0,05% voor de iShares Core FTSE 100 UCITS ETF tot aan -5.3% voor de ZKB Gold ETF AA CHF.  

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten