De markt wordt wild, doe mee!

Als de markten dalen, schiet de angst erin bij beleggers. Maar probeer eens van die angst af te komen en de situatie te zien als een kans: volop mogelijkheden! Opwindend! Zie het als een rit in een achtbaan, betoogt Sarah Newcomb, Morningstar's behavioral finance expert.

Sarah Newcomb 18 juni, 2022 | 16:10
Facebook Twitter LinkedIn

Rollercoaster

Heb je ooit geprobeerd kalm te blijven in een achtbaan? Dat lukt gewoon niet. Je hartslag gaat niet omlaag terwijl je over de baan raast, ondersteboven, meters boven de grond.

Hetzelfde geldt wanneer je ziet hoe je spaargeld verdampt terwijl schijnbaar rationele mensen praten over chaos, paniek en besmettelijke ziekten. Het is normaal om angst te voelen.

Als beleggers wordt ons voortdurend verteld kalm te blijven tijdens turbulentie op de markt. Angst vermindert cognitieve vaardigheden, risicotolerantie en zelfvertrouwen, dus het is niet de beste emotionele toestand voor een belegger. Het blijkt echter dat proberen te kalmeren wanneer de markten in brand staan, een ineffectief advies kan zijn. Dit is waarom.

 

'Blijf kalm' is slecht advies

Volgens Harvard-onderzoeker dr. Alison Wood Brooks gelooft een overweldigende meerderheid van de mensen dat kalmeren de beste manier om met faalangst om te gaan (spreken in het openbaar, wiskunde-examens, enzovoort). We denken dat een rustige gemoedstoestand ons zal helpen het werk beter te doen, maar is het altijd mogelijk om te kalmeren als je jezelf op het spel zet? Brooks' onderzoek zegt van niet.

In 2014 publiceerde Brooks een reeks onderzoeken waarin de effectiviteit van verschillende coping strategieën op geleverde prestaties in stressvolle situaties werd vergeleken. Mensen die te maken kregen met gebeurtenissen met hoge angst (zoals zingen, wiskunde-examens of spreken in het openbaar) kregen verschillende coping strategieën en werden vervolgens beoordeeld op hun uitvoering van de taak.

Door verschillende onderzoeken en verschillende methoden liet Brooks mensen hun emoties "herwaarderen" voordat ze de taak uitvoerden. De ene groep moest zeggen "ik ben kalm" (en probeer dat zelf te geloven) toen werd gevraagd hoe ze zich voelden. Een andere groep moest zeggen "ik ben opgewonden." Een derde groep moest aangeven "ik ben angstig", en een controlegroep kreeg geen instructies over hoe te reageren.

Inmiddels weet ik zeker dat je hebt geraden welke kant dit op ging. De mensen die probeerden te geloven dat ze zich kalm voelden, waren niet in staat om kalm te worden, zoals blijkt uit de hartslag en zelfgerapporteerde emoties achteraf. Aan de andere kant waren mensen die probeerden opgewonden te raken, in staat om dit te doen. Het feit dat de fysiologie van opwinding zo dicht bij angst ligt, leek hen te helpen de emotionele verschuiving gemakkelijker te maken. Die opwinding had een positief effect op de prestaties en als gevolg daarvan presteerden de mensen in de groep 'opwinding' het beste.

Voor alle duidelijkheid: de mensen die opgewonden raakten, voelden niet minder angst, maar ze voelden wel meer opwinding, en die positieve emotionele lading verhoogde hun prestaties. Degenen die opgewonden raakten, deden het beter bij de taken waar ze bang voor waren dan de mensen die probeerden te kalmeren of degenen die helemaal niet probeerden hun angst te herformuleren.

 

Kan angst leuk zijn?

Angst verhoogt je hartslag en zorgt voor rusteloosheid in het lichaam. Opwinding verhoogt ook je hartslag en zorgt voor rusteloosheid in het lichaam. De twee emoties voelen opvallend hetzelfde aan, behalve dat angst als negatief wordt ervaren en tot negatieve resultaten kan leiden, terwijl opwinding als positief wordt ervaren en de resultaten kan verbeteren - althans bij tests en karaoke-uitdagingen.

Het idee hier is dat als we onszelf kunnen vertellen dat we opgewonden zijn in plaats van angstig, we beter in staat zijn om om te gaan met de hartverzakkingen die sommige beursdagen teweegbrengen. Of het nu een oorlog is, ongebreidelde inflatie, stijgende rentetarieven, een slecht werkende toeleveringsketen of iets anders, we zullen verschrikkelijke dagen (weken, maanden) op de markt zien. Als belegger is het normaal om bang te zijn. In plaats van proberen kalm te blijven, doe alsof je in een achtbaan zit en verander de angst in plezier.

 

Zo doe je dat

Vroeger had ik een hekel aan achtbanen. De paar keer dat ik werd overgehaald om er in te gaan, sloot ik mijn ogen, beet op mijn tanden en telde gewoon af tot het voorbij was. Voor mij was de ervaring een complete marteling met absoluut geen voordelen. Waarom zou iemand zichzelf vrijwillig in zo'n situatie brengen? Ik snap het niet.

Mijn dochter is een sensatiezoeker, zo blijkt. Dus toen we samen naar een attractiepark gingen, stond ik voor de keuze: haar teleurstellen of de extreemste rit van mijn leven maken. De klim naar boven zag er bijna verticaal uit en de baan draaide alle kanten op en ondersteboven. Eén ding wist ik zeker; als ik deze rit zou gaan maken, dan moest ik mijn mening erover bijstellen, en snel ook.

Ik besloot het aan te pakken als een test van moed. Ik zou in een situatie terechtkomen die gegarandeerd zowel beangstigend als buiten mijn controle zou zijn, en ik zou me niet door angst laten overnemen. Ik koos ervoor om deze keer te blijven, de adrenaline bij de bron beet te pakken en het in opwinding te kanaliseren.

Ogen open en het moment beleven; ik zou het gewoon over me heen laten komen en de spanning door me heen laten stromen in plaats van angstgevoelens. Niet blokkeren, maar de ervaring helemaal in me opnemen en de lol ervan inzien. Doordrenkt van mijn zelf gevonden opwinding stapte ik direct naar de voorste twee stoelen.

Ik snoerde me vast en koos een liedje om in mijn hoofd af te te spelen om mijn emoties te concentreren. Toen kropen we tergend langzaam omhoog naar het hoogste punt. Ik hield mijn ogen open en zei tegen mezelf: "Ik ben opgewonden!" Toen we de top bereikten en ik geconfronteerd werd met de bijna verticale val, dacht ik: "Kom maar op!" Ik schreeuwde. Ik lachte. Ik voelde de intensiteit van emotie mijn zintuigen vullen. Tegen de tijd dat de rit voorbij was, genoot ik echt van mezelf en voelde ik me moediger dan ooit tevoren. Wat een belevenis! Ik kon zo weer instappen.

De techniek die ik gebruikte was om gewoon tegen mezelf te zeggen dat ik opgewonden was terwijl ik bang was. Dit is een van dezelfde technieken die Brooks haar studiedeelnemers liet gebruiken, en het is gemakkelijker dan je denkt. Omdat je lichaam al geagiteerd is, zullen je hersenen je geloven. Dit heeft voor mij gewerkt in situaties die zo verschillend zijn als spreken in het openbaar, examens, zakelijke pitches - en, ja, mijn eigen geld investeren.

 

Opwinding ziet kans

Het verschil tussen angst en opwinding is aanzienlijk. Zoals Brooks aangeeft: Individuen die zich angstig voelen, hebben de neiging zich te concentreren op de mogelijke negatieve uitkomsten van toekomstige gebeurtenissen en geloven dat die uitkomsten waarschijnlijker zijn (Lerner & Keltner, 2001; Raghunathan & Pham, 1999).

Die overtuigingen leiden ertoe dat angstige individuen een lager zelfvertrouwen hebben, meer risicomijdend zijn dan individuen in een neutrale staat, en worstelen met cognitie vlak voor en tijdens uitvoeringstaken (bijv. Eysenck, 1992; Gino et al., 2012).

Daarentegen hebben individuen in een opgewonden toestand de neiging zich te concentreren op de mogelijke positieve resultaten van komende gebeurtenissen en ze geloven dat ze meer positieve resultaten kunnen bereiken (Ashby, Isen, & Turken, 1999; Aspinwall & Taylor, 1997; Brown & Curhan, 2013; Fredrickson, 2001; Jamieson et al., 2010; Scheier, Weintraub, & Carver, 1986; Schnall, Roper, & Fessler, 2010). – Brooks, 2014

Met andere woorden, angst zoekt naar bedreigingen en opwinding zoekt naar kansen.

Als je bang bent, veroorzaken dalingen in de markt angst en "wat als?" scenario's die de rustigsten onder ons zouden schrikken. Aan de andere kant, als je opgewonden bent, zoeken je hersenen naar kansen en geloven ze in optimistische resultaten.

Dus als u opgewonden kunt zijn in plaats van bang dat de markt zal dalen, zult u merken dat u op zoek gaat naar kortingen op bedrijven die u eerder al wilde kopen, maar die toen misschien te duur waren. Of u kunt besluiten om bijvoorbeeld uw bijdrage aan uw pensioenrekening te verhogen.

Toen de nieuwe uitbraak van het coronavirus een angst op de markt werd, moest ik de drang afweren om de blootstelling van mijn portefeuille aan risico's te verlagen. Ik weet wel beter, maar angst is een natuurlijke reactie op dreiging. Dus ik dacht aan de achtbaan: "Hier gaan we ... kom maar op!" en er gebeurde iets verbazingwekkends. Ik begon me kalm te voelen en zei tegen mezelf: "Dit is de rit. Schreeuw als het moet, maar je hebt ervoor gekozen om hier te zijn. Je zult je een rockster voelen als het voorbij is."

Tijdens het ontbijt zei ik tegen mijn tienerdochter, die aan het uitzoeken is hoe ze een kleine erfenis het beste kan beleggen: "Luister, je moet een paar bedrijven uitkiezen, want ik weet niet wanneer we een betere kans krijgen om tegen scherpe prijzen dan nu.”

Daar dacht ik twee jaar later weer aan toen de markt in een correctie belandde als reactie op de aankondiging van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Angst verkoopt. Opwinding koopt. Dat is de kracht van herwaardering van angst. Gebruik het.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Newcomb  Sarah Newcomb is a behavioral economist with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten