Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor juni.

Robert van den Oever 08 juni, 2022 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in mei met 0,79% en sloot de maand af op een stand van 3.309. Daarmee is de markt momenteel fair gewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 9% ten opzichte van de Fair Value, terwijl per eind april nog sprake was van een korting van 7%.

Op relatieve basis is energie de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een premie van 3% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector cyclische consumentengoederen is opnieuw de goedkoopste en die kent een korting van 25% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo mei tegen een korting van gemiddeld 35% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is ook hier wederom cyclische consumentengoederen die een gemiddelde korting van 70% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn onder meer de volgende aandelen:

 

Heidelberg Cement
De winstgevendheid verschuift naar de segmenten dichter bij de eindklanten, en die business is lastiger te betreden voor nieuwkomers, hetgeen de positie van Heidelberg versterkt en de marges opstuwt. De brede geografische aanwezigheid in de VS en Europa betekent dat het bedrijf kan profiteren van wereldwijde stimuleringsmaatregelen om te investeren in vernieuwing van infrastructuren. Dat kan vele jaren omzet en groei brengen. De balans is opgeschoond en de schulden afgebouwd, zodat dividenden weer om de hoek komen kijken en dat is gunstig voor beleggers.

Deliveroo
Deze maaltijdbezorger kan een interessante overnameprooi zijn voor strategische partijen die willen uitbreiden in Europa. Deliveroo heeft in de meeste landen waar het actief is de nummer twee of drie positie, maar dan nog is het in feite een niche-speler, want in deze business telt alleen de nummer één of twee positie. Wel zijn de marktaandelen en het merk dusdanig sterk, met name in de grote steden, dat het een blijvertje zal zijn. Het fenomeen 'dark kitchen' zal naar verwachting verder groeien daar kan Deliveroo van profiteren.

Ocado Group
Het Ocado Smart Platform is volgens Morningstar-analist Ioannis Pontikis de efficiëntste en betrouwbaarste methode voor bezorging van levensmiddelen. De kansen om dit wereldwijd uit te rollen zijn enorm, gegeven de online penetratie in de supermarktbusiness. Het platform is het resultaat van Ocado's focus en inzet op technologische ontwikkeling die voor concurrenten inmiddels lastig te evenaren is, zodat Ocado nu een grote voorsprong heeft. 

Securitas
Wereldwijd is Securitas de grootste beveiligingsfirma in het segment van inzet van beveiligers, wat een zeer gefragmenteerde markt is. De focus op activiteiten die een hogere marge opleveren zal op termijn de operationele marges opstuwen. Recente overnames op het gebied van beveiligingstechnologie betekenen een beduidend completer aanbod van diensten aan klanten.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor juni:

 

ecpl 2022-06 1

ecpl 2022-06 3

ecpl 2022-06 2

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten