Is de markt goedkoop of duur?

Morningstar onderzoekt of de aandelenmarkt duur of goedkoop is aan de hand van Morningstar's eigen waarderingsmaatstaven. Een visuele weergave daarvan maakt de situatie op de markten inzichtelijk.

Fernando Luque 09 juni, 2022 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

person on tightrope with scales

De wereldwijde financiële markten maken turbulente tijden mee en dat betekent dat een heleboel aandelen voor korte of langere tijd ondergewaardeerd kunnen zijn. Morningstar heeft diverse maatstaven om de onderliggende waarde van aandelen te bepalen.

Een hele belangrijke maatstaf is de verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value. Die laat zien of een aandeel goedkoop is of duur, of fair gewaardeerd, dus in overeenstemming met de onderliggende waarde die Morningstar erin ziet.

Een andere manier is de Morningstar Star Rating, die ook visueel een gied ulpmiddel is. Een aandeel met 1 ster is duur, 3 sterren is fair geprijsd en 5 sterren is ondergewaardeerd.

De sterrenrating heeft een voordeel ten opzichte van de koers/fair value verhouding in de zin dat er een bepaalde mate van onzekerheid in de schatting zit. Twee bedrijven kunnen een zeer vergelijkbare koers/fair value verhouding hebben, maar dat vertaalt zich niet automatisch in eenzelfde Morningstar rating met evenveel sterren.  

In onderstaande weergave kijken we naar de aandelen die 4 of 5 sterren hebben, en dus koopwaardig zijn (de groene lijn) en de aandelen met 1 of 2 sterren, die duur zijn en daarmee eventueel interessant zijn om te verkopen (de rode lijn). Dat geeft ond een ide over of de aandelenmarkt als geheel over- of ondergewaardeerd is.

De dynamische grafiek laat zien dat vorig jaar het percentage overgewaardeerde aandelen hoger was, en dat er in 2022 een verschuiving in de waarderingen heeft plaatsgevonden. Dat correspondeert met wat we hebben zien gebeuren op de Amerikaanse markt, bijvoorbeeld, waar aandelen merendeels tegen een zeldzame korting noteren.

 

Ook voor sectoren

Deze exercitie is ook zinvol op sectorniveau. Onderstaande grafiek laat zien dat de sectoren cyclische consumentengoederen en technologie het aantrekkelijkst zijn in termen van waardering: respectievelijk 67% en 62% van de aandelen in deze sectoren is ondergewaardeerd. Aan de andere kant zijn energie en nutsbedrijven de duurste aandelen, waarbij respectievelijk 34% en 50% van de aandelen 1 of 2 sterren hebben.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten