Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor juni.

Robert van den Oever 14 juni, 2022 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in mei met 0,11% en sloot de maand af op een stand van 4.736. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 2% per eind mei. Die korting was per eind april wat hoger: 6%.

Op relatieve basis is energie de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 12% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de technologiesector en bij cyclische consumentengoederen die beide gemiddeld 19% onder de Fair Value noteren.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 38% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is nu technologie die een korting van 66% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Enel
Het gediversifieerde profiel en marktleiderschap in hernieuwbare energie biedt solide en voorspelbare winstgroei. De sterke posities in Italië en Spanje bieden mogelijkheden om te profiteren van de energietransitieplannen in europees verband, want daar zullen deze twee landen het meest van profiteren. De bodem die Enel in zijn dividend heeft gelegd voor 2023 biedt aantrekkelijke inzichtelijkheid op dit punt.

Lyft
De pogingen van Lyft om autonoom rijden te ontwikkelen kunnen op termijn winst opleveren, als de investeringen van nu ertoe leiden dat er in de toekomst geen chauffeurs meer nodig zijn. In dat geval worden bruto- en netto-omzet gelijk. Het aanbieden van meerdere diensten gebundeld in één app bevordert door het gebruiksgemak de klantentrouw. Daardoor heeft Lyft meer dan concurrent Uber het potentieel om een on-stop-shop te worden voor alle vervoersbehoeften.

Harmonic Drive Syetems
Een dominant marktaandeel en hoge toetredingsdrempels stellen het bedrijf in staat om maxmaal te profiteren van de groei in industriële robotica. Ook de toelevering aan de chipmachine-industrie blijft groeien en ook daar heeft het een sterke positie in. Aanpalende businesses naast de industriiële robots, bijvoorbeeld robots voor medische toepassingen en ook toelevering aan de chipindustrie, zullen de cycliciteit van de resultaten beduidend verminderen.

Bausch Health
Dit bedrijf wordt door de markt niet op waarde geschat, omdat het last houdt van de associatie met problemen uit het verleden toen het bedrijf nog Valeant heette. Die kwesties zijn inmiddels opgelost. Een stabiele kern van oogzorg-activiteiten in een gediversifieerde portfolio in geneesmiddelen en farma maakt het bedrijf niet afhankelijk van één product. De spin-off van Bausch & Lomb oogzorg kan significante waarde creëren voor aandeelhouders als deze nieuwe business gelijke tred houdt met zijn concurrenten in de oogzorg-markt. 

Admiral Group
De kernactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk innoveren met een omvang en een tempo die concurrenten niet evenaren. Eigen technologische ontwikkeling is de drijfveer hierachter. Admiral's marktaandeel in de Britse autoverzekeringenmarkt is slechts 15,5% en er is een shake-out op handen in deze business, verwachten analisten. Ook de internationale autoverzekeringen en de Britse opstal- en inboedelmarkt bieden nog volop mogelijkheden tot groei.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor juni:

 

lcgcpl 2022-06 1

lcgcpl 2022-06 2

lcgcpl 2022-06 3

lcgcpl 2022-06 5

lcgcpl 2022-06 4

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten