Top-5 Aandelen Europa Mid-Cap: DWS aan kop

Met een verminderde risicobereidheid onder beleggers hebben aandelenmarkten het dit jaar zwaar. Ondanks het feit dat er een oorlog woedt aan de buitengrenzen van Europa doen juist Europese aandelen het relatief goed. Dat geldt echter vooral voor large-caps, want aandelen van kleinere ondernemingen staan dieper in het rood.

Ronald van Genderen 18 juni, 2022 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers zijn dit jaar steeds meer risico avers geworden en hebben wereldwijd aandelen in de verkoop gedaan. Oplopende inflatie, terugvallende economische groei, renteverhogingen (in het vooruitzicht) en geopolitieke spanningen vormen geen goed gesternte voor risicovolle beleggingen.

Europese aandelen ontsprongen zeker niet de dans, maar staan over de eerste vijf maanden van het jaar op een verlies van 6,63% terwijl de wereldwijde MSCI World een verlies noteert van 7,61%. Dat mag op zich opvallend worden genoemd aangezien een van de grotere aanleidingen voor de onrust op de financiële markten, de oorlog in de Oekraïne, aan onze buitengrenzen plaatsvindt.

De economische gevolgen van deze oorlog zullen daarom vooral in landen op ons continent worden gevoeld. Denk daarbij alleen al de gestegen energieprijzen die zich danig laten voelen in de portemonnee van de Europese consument. Kleinere ondernemingen, oftewel mid- en small-caps, opereren vaak meer lokaal en zullen daarom nog harder worden geraakt dan de grote multinationals die vaak wereldwijd actief zijn. Tel daarbij op dat aandelen van deze mid- en small-caps als risicovoller worden beschouwd door beleggers en de teleurstellende prestaties van dit jaar zijn grotendeels verklaard.

Mid en Small Cap dalen harder
Zo daalden zowel de MSCI Europe Mid Cap index als de MSCI Europe Small Cap index met 13%, oftewel een dubbel zo groot verlies als de door large-caps gedomineerde MSCI Europe index. Onder de kleinere ondernemingen is daarnaast een stijlfactor van belang.

Net als bij large-caps, hebben aandelen met een waardekarakter, zoals bedrijven uit de sectoren energie en financiële waarden, het veel beter gedaan dan aandelen met een groeikarakter, waaronder bedrijven uit de sectoren gezondsheidszorg en technologie. Zo daalde de MSCI Europe Mid Value index met slechts 5,82%, terwijl de MSCI Europe Mid Growth index met 19,32% de min in dook.

De Top-5
De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Europa Mid Cap op basis van hun prestaties over de eerste vijf maanden van 2022.

Het fonds dat de verliezen dit jaar het best wist te beperken is DWS Invest ESG European Small/Mid Cap en daardoor neemthet de koppositie in. Het fonds werd in oktober 2018 gelanceerd en wordt sindsdien beheerd door een vijfkoppig team bestaande uit Philipp Schweneke, Christian Schindler, Christina Resin, Oliver Pucker en Valerie Schueler.

In hun beleggingsbenadering richten zij zich op bedrijven met een sterke fundamentele bedrijfskwaliteit en een goede ESG-kwaliteit van het bedrijf. De voorkeur gaat daarbij uit naar bedrijven die op duurzame wijze een bovengemiddelde groei op het gebied van omzet en winstgevendheid vertonen. In de ruim 60 posities tellende portefeuille leidde dat per eind april 2022 bijvoorbeeld tot top-posities in Rexel, Scout24 en IG Group.

In vergelijking met categoriegenoten werden de prestaties in 2022 gedreven door een overweging in financiële waarden en een onderweging in de sectoren gezondsheidszorg en technologie. Bovenal waren het echter goede aandelenkeuzes die een positieve invloed op de relatieve prestaties uitoefende, onder deze aandelen bevonden zich onder andere Bankinter, Solaria Energia y Medio Ambiente en Pearson.

De tweede plaats is voor BNP Paribas Funds Euro Mid Cap dat sinds september 2017 in handen is van Damien Kohler. Zijn portefeuille bestond per eind april 2022 uit slechts 34 aandelen hetgeen zijn benadering met hoge convictie kenmerkt, waarbij NN Group, Teleperformance en Smurfit Kappa de grootste wegingen hebben.

Daarnaast is de portefeuille vooral geconcentreerd in de sectoren financiële waarden en industrie, die gezamenlijk bijna de helft van de portefeuille uitmaken, terwijl hij sterk onderwogen is in de sectoren gezondheidszorg en technologie. Precies deze sectorvoorkeuren droegen ook bij aan de relatief sterke prestaties in vergelijking met andere fondsen in de categorie. Ook zijn aandelenselectie droeg sterk bij met onder andere de keuze voor Telefonica Deutschland, Aeroports de Paris en Edenred.

 

Top-5 Aandelen Europa Mid-Cap

top 5 eu mid caps nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten