Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor juli.

Robert van den Oever 15 juli, 2022 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index daalde in juni met 8,09% en sloot de maand af op een stand van 3.041. Daarmee is de markt momenteel fair gewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 16% ten opzichte van de Fair Value, terwijl per eind mei nog sprake was van een korting van 9%, en eind april van 7%.

Op relatieve basis is gezondheidszorg de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een korting van 10% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector cyclische consumentengoederen is opnieuw de goedkoopste en die kent een korting van 31% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo juni tegen een korting van gemiddeld 42% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is ook hier wederom cyclische consumentengoederen die een gemiddelde korting van 72% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn onder meer de volgende aandelen:

 

BASF
De portfolio van BASF is aan het verschuiven in de richting van speciaalchemie en activiteiten op maat en dat moet de pricing power versterken en tevens de cyclische geveligheid verminderen. Kostenbesparingsprogramma's zijn altijd goed uitgevoerd en dat geeft vertrouwen voor het huidige doel om er nog eens 2 miljard euro vanaf te schaven. Het eigen Verbund productieproces levert sterke resultaten op, ondanks hogere kosten voor olie-gerelateerde grondstoffen.

Carnival
Nu vakantiereizen weer massaal worden geboekt, stijgen de passagiersaantallen en de opbrengsten voor deze cruise-operator sneller dan analisten hadden verwacht. Stroomlijning van de vloot als gevolg van het stilliggen tijdens de covid-pandemie leidt nu tot meer efficiency en een betere kostenstructuur bij gelijke aantallen. De groeimarkt in Azië-Pacific blijft veelbelovend omdat er nieuwe consumenten komen die deze markt gaan betreden in de komende jaren. 

Axa
Deze verzekeraar heeft een voorsprong op zijn concurrenten met zijn aanbod niet-levensverzekeringen, dus zorg-, schade-, aansprakelijkheid en dergelijke. Voor Axa is Azië een interessante groeimarkt, odat steeds meer mensen een zorgverzekering willen en kunnen betalen. De recente overname van XL betekent toevoeging van een reeks aantrekkelijke productconcepten die in detoekomst voor groei kunnen gaan zorgen.

Alstom
De toegenomen beschikbaarheid van kapitaal voor investeringen in duurzame infrastructuur diir bijvoorbeeld overheden stimuleert de groei van Alstom's business. De winstgevendheid profiteert van het toegenomen omzetaandeel van servicediensten en terugkerend onderhoud, waar een hogere marge op zit. Bovendien vermindert deze terugkerende omzet de cycliciteit van de omzet. Het orderboek omvat 81 miljard euro aan projecten en dat betekent zo'n vijf jaar werk.

Engie
De strategische herziening die Engie medio 2020 heeft aangekondigd, zal waarde toeveoegen en dat heeft de verkoop van de belangen in Suez en Equans al bewezen. Op lange termijn kan het Franse nutsbedrijf zijn gas assets omvormen naar assets op het gebied van waterstof. Engie is goed gepositioneed om te profiteren van stijgende energieprijzen in Europa dankzij de vele stuwdammen voor energie uit waterkracht die Frankrijk telt.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor juli:

 

ecpl 2022-07 1

ecpl 2022-07 2

ecpl 2022-07 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten