Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor juli.

Robert van den Oever 18 juli, 2022 | 13:25
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index daalde in juni met 8,54% en sloot de maand af op een stand van 4.332. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief ondergewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 12% per eind juni. De korting is duidelijk verdiept, want per eind mei was het 6%.

Op relatieve basis zijn defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven de duurste sectoren en die noteren tegen een korting van gemiddeld 1% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de technologiesector die gemiddeld 25% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 43% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is nu cyclische consumentengoederen die een korting van 68% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

AkzoNobel
De succesvolle uitvoering van het prestatieverbeteringsprogramma heeft geleid tot een structureel hoger niveau van winstgevendheid. Het management is nu volledig gefocust op herstructurering van de divisie verf en coatings, dus het is waarschijnlijk dat de doelen voor kostenbesparing gehaald gaan worden. De blootstelling van AkzoNobel aan Azië is groot, en die markt groeit harder dan het BBP-gemiddelde.

Schlumberger
De investeringen die Schlumberger deed lagen jarenlang veel hoger dan die van zijn concurrenten bij elkaar opgeteld, en ook dan die van alle oliereuzen. Het bedrijf heeft een decennialang track record van innovatie en heeft bewezen dat het aandeelhouderswaarde kan creëren, ook in tijden dat de oliemarkt in zwaar weer zit.

PayPal
Er is nog altijd volop ruimte voor geoei in elektronisch betalen, ondanks de enorme aanwas van de afgelopen jaren. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat het aantal elektronische betalingen dat van transacties in contanten oversteeg. De schaalbaarheid van deze business zal PayPal in de toekomst in staat stellen om zijn marges te verhogen. De lange ervaring die PayPal heeft is een unieke verworvenheid die steeds waardevoller wordt, naarmate e-commerce een steeds grotere plek inneemt.

Taiwan Semiconductor Manufacturing
Dankzij de schaalvoordelen moet TSMC in staat zijn om consistent hogere marges dan zijn concurrenten te halen. Ook speelt een hogere prijsstelling mee die TSMC kan vragen door zijn zeer geavanceerde procestechnologie. Concurrenten proberen in technologisch opzicht wel bij te komen, maar de voorsprong van TSMC is groot. De samenwerking met klanten, onder meer internetbedrijven en datacenters, wordt inniger en dat biedt kansen, omdat TSMC een sterkere positie heeft dan zijn concurrenten. 

L'Occitane International
De overname van Elemis zal de groei aanjagen en de winstgevendheid opstuwen. De winstmarge zal kunnen stijgen dankzij specifieke en doelgerichte investeringen. Succesvolle nieuwe producten, zoals Immortelle Reset, zullen de groei verder aanjagen.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor juli:

 

lcg 22 7 1

lcg 22 7 2

lcg 22 7 4

lcg 22 7 3

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten